Ελλάδα

Μικρά παιδιά, μεγάλα μαθήματα: Το ταξίδι της ισορροπημένης διατροφής ξεκινάει από την Κίσσαμο!

Μικρά παιδιά, μεγάλα μαθήματα: Το ταξίδι της ισορροπημένης διατροφής ξεκινάει από την Κίσσαμο!
"Στο Μάννα" Τσατσαρωνάκη η δύναμη μιας παραδοσιακής αξίας εμπνέει το σήμερα.

Από τη στιγμή που γεννήθηκε ο βαφτισιμιός μου, ο Νικόλας, κατάλαβα ότι κάποιες αξίες μαθαίνονται… πριν ακόμα ειπωθούν.

Τον παρακολουθώ μεγαλώνοντας και με εντυπωσιάζει κάθε φορά η φυσική του τάση προς το καλό, το σωστό, το υγιεινό. Ένα παιδί που τρώει με όρεξη το καρότο, που επιλέγει το μήλο χωρίς γκρίνια, που ανοίγει χαμογελαστός το ντουλάπι για να πάρει ένα παξιμάδι. Και σκέφτομαι… πόσο ευλογημένο είναι ένα παιδί που έχει μάθει να τρέφεται σωστά από μικρό, πόσο θεμέλιο ζωής είναι αυτή η συνήθεια.

Ίσως γι’ αυτό, όταν πρόσφατα ταξίδεψα στην Κίσσαμο της Κρήτης στο πλαίσιο ενός media trip για “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη, όλα έδεσαν αρμονικά μέσα μου. Η ιστορία, οι άνθρωποι, η γη, οι αξίες και το βλέμμα των παιδιών που συναντήσαμε εκεί. Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας ξεκινά από τον τόπο που τη γέννησε, και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Αποστολή: Διατροφή – Μαθαίνω να τρέφομαι σωστά!

unnamed_-_2025-05-09T170558.749_1_54b3c.jpg

Η δράση είχε τίτλο «Αποστολή: Διατροφή | Μαθαίνω να τρέφομαι σωστά!» και πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της Κισσάμου, στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο, έναν χώρο με μεγάλη συμβολική και κοινωνική σημασία, που λειτουργεί χάρη στη δωρεά της οικογένειας Τσατσαρωνάκη. Εκεί, 260 μαθητές από τρία Δημοτικά σχολεία συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο βιωματικό σεμινάριο για την ισορροπημένη διατροφή.

Ο Μάνος Δημητρούλης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος μάς εξήγησε με θέρμη: «Το πρόγραμμα 'Αποστολή: Διατροφή – μαθαίνω να τρέφομαι' αφορά στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών στην υγιεινή διατροφή από νεαρή ηλικία και μάλιστα με τρόπο βιωματικό. Η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της υγείας όλων μας, πόσο μάλλον των παιδιών, αφού από την τροφή λαμβάνουν ό,τι χρειάζονται για την ανάπτυξή τους».

image00003_09f98.jpeg

Τα παιδιά έπαιξαν, γέλασαν, έμαθαν για τα υγιεινά γεύματα και τα σνακ τους, δοκίμασαν διαφορετικές τροφές, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό παξιμάδι και απάντησαν με ενθουσιασμό σε κουίζ διατροφής. Ήταν εμφανές πως η παιδική περιέργεια μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη μάθησης, αρκεί να της δώσεις χώρο και εργαλεία.

Ο ίδιος ο κος Δημητρούλης το επιβεβαίωσε: «Τα παιδιά της Κισσάμου με εξέπληξαν ευχάριστα – είχαν ήδη γνώσεις γύρω από το θέμα της διατροφής, έδειξαν διάθεση να μάθουν περισσότερα και συμμετείχαν ενεργά στα προγράμματα».

image00015_b75b0.jpeg

Μιλώντας για το παξιμάδι, αναφέρθηκε στη δύναμη των παραδοσιακών προϊόντων: «Προϊόντα όπως το παξιμάδι, που περιέχει ελάχιστα συστατικά και βασίζεται σε ποιοτικές πρώτες ύλες, όπως άλευρα ολικής άλεσης και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να αποτελέσουν ιδανικά τρόφιμα για να εντάξουμε στη διατροφή των παιδιών με ασφάλεια».

Το πιο συγκινητικό για μένα, όμως, ήταν η προσωπική αφήγηση της Ελένης Τσατσαρωνάκη, διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας, όταν τη ρώτησα πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία:

«Η ιδέα γεννήθηκε πολύ φυσικά, σχεδόν οργανικά, μέσα από τις ίδιες τις αξίες της εταιρείας και της οικογένειάς μας. Από τη μια, η διατροφή είναι η καθημερινότητά μας — το τι βάζουμε στο τραπέζι μας, το τι προσφέρουμε στα παιδιά μας. Από την άλλη, η εκπαίδευση είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα απλά, αλλά ουσιαστικά πράγματα αποκτούν διάρκεια και συνείδηση. Θέλαμε, λοιπόν, να ενώσουμε σε μια δράση με ουσία αυτά τα δύο: τη διατροφική φροντίδα με τη γνώση, ξεκινώντας από τις πιο ευαίσθητες και σημαντικές ηλικίες».

unnamed_-_2025-05-09T170604.032_bcac8.jpg

Από την Κίσσαμο, σε όλη την Ελλάδα: Ένα πρόγραμμα με όραμα και μέλλον

Η Κίσσαμος, η αφετηρία του προγράμματος, δεν επελέγη τυχαία. «Η Κίσσαμος δεν είναι απλώς ο τόπος μας. Είναι η αφετηρία όλων: της ιστορίας μας, των προϊόντων μας, των ανθρώπων μας. Το να ξεκινά ένα τέτοιο πρόγραμμα από εδώ, είναι για εμάς χρέος. Έχει συμβολική αξία, γιατί πρώτα δίνουμε πίσω στον τόπο που μας ανέθρεψε».

Η συνέχεια του προγράμματος ήδη σχεδιάζεται. Όπως λέει η κα Τσατσαρωνάκη, «Η Κίσσαμος ήταν η αρχή, ήδη σχεδιάζουμε τις επόμενες στάσεις του προγράμματος σε άλλα μέρη της Κρήτης αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στόχος μας είναι να χτίσουμε ένα δίκτυο συνεργασιών με σχολεία, δήμους και εκπαιδευτικούς φορείς, και να προσφέρουμε αυτό το διαδραστικό, φιλικό και ουσιαστικό πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Παράλληλα, εξετάζουμε τρόπους για να δημιουργήσουμε και ψηφιακά εργαλεία, ώστε το μήνυμα να φτάνει ακόμη πιο μακριά».

image00010_2_8c789.jpeg

Μάνος Δημητρούλης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Ελένη Τσατσαρωνάκη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη

Μα πάνω απ’ όλα, η συγκίνηση φάνηκε στα λόγια της όταν μίλησε για το τι σημαίνει να βλέπει παιδιά να εκπαιδεύονται μέσα από ένα προϊόν με ρίζες στην ίδια της την οικογένεια: «Είναι πολύ συγκινητικό. Το παξιμάδι —και γενικότερα τα προϊόντα μας— δεν είναι για εμάς απλώς τρόφιμα. Είναι φορείς μνήμης, σύνδεσης και φροντίδας. Όταν βλέπεις ένα παιδί να δοκιμάζει κάτι που έτρωγες κι εσύ μεγαλώνοντας, και ταυτόχρονα να μαθαίνει γιατί είναι καλό για την υγεία του, είναι σαν να βλέπεις την ιστορία σου να συνεχίζεται με νόημα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση».

image00011_acae8.jpeg

Όσο θυμάμαι το βλέμμα του Νικόλα όταν μασούσε με όρεξη ένα παξιμάδι “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη, όσο θυμάμαι τα παιδιά στην Κίσσαμο να φωνάζουν τις απαντήσεις στα κουίζ και να σηκώνουν το χέρι με περηφάνια όταν τους ρωτούσαν για τα θρεπτικά σνακ, τόσο πιο καθαρό γίνεται μέσα μου ότι η σωστή διατροφή είναι πράξη φροντίδας.

Κι όταν ξεκινά από νωρίς, γίνεται συνείδηση. Και τελικά, μνήμη. Μια μνήμη που τρέφει γενιές - όπως “το Μάννα”.