Την 25η Μαρτίου ένα είναι το πιάτο που θα φας σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρεθείς. Ο μπακαλιάρος ή βακαλάος έχει το γευστικό μονοπώλιο της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού και της έναρξης της Επανάστασης του 1821 έναντι του τουρκικού ζυγού.
Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους χωρίς να χάνει την νοστιμιά και την θρεπτική του αξία. Τηγανητός, βραστός, κοκκινιστός, ψητός και πλήθος άλλων αγαπημένων συνταγών δείχνουν ότι ο παστός μπακαλιάρος, το ψάρι των φτωχών ή αλλιώς, το ψάρι του βουνού, είναι αγαπημένη μας διατροφική επιλογή κάθε χρόνο τέτοια μέρα και μάλιστα έχει επιλεχθεί να καταναλώνεται εν μέσω σαρακοστιανής νηστείας που χάρην του εορτασμού καταλύεται ανήμερα της διπλής εορτής και οι νηστεύοντες τρώνε μετά από καιρό ψάρι.
Μπακαλιάρος: Το μυστικό για χρυσαφένιο πανάρισμα
Tοποθετείτε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σε διπλό απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει εντελώς. Eτοιμάζετε το κουρκούτι ως εξής: διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με τη σόδα. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός). Βυθίζετε στο μείγμα αυτό ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα φιλέτα του ψαριού μέχρι να αποκτήσουν και από τις δύο πλευρές χρυσοκίτρινο χρώμα. Στο τηγάνισμα δεν πρέπει να στοιβάζονται πολλά μπακαλιαράκια μαζί, αλλιώς δεν τηγανίζονται ομοιόμορφα και δεν βγαίνουν τραγανά.
Το λάδι πρέπει να είναι καυτό για να τηγανιστούν οι μπακαλιάροι άμεσα (και όχι να «βράζουν» για ώρα μέσα στη λιπαρή ύλη). Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο σε μια πιατέλα, την οποία έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το λάδι του. Κατόπιν τον σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντάς τον με τη σκορδαλιά.
Μπακαλιάρος ο...εναλλακτικός
Αν σας αρέσουν οι εναλλακτικές γεύσεις και οι πιο μεταμοντέρνες γαστρονομικές εκδοχές τότε αξίζει να δοκιμάσετε να γευτείτε τις συνταγές που σας προτείνουμε που «πειράζουν» το παραδοσιακό πιάτο μπακαλιάρου και το μεταμορφώνουν χωρίς να υπολείπεται σε γεύση σε σουβλάκι αλλά και...burger. Kαι φυσικά απαραίτητο συνοδευτικό και των δύο εκδοχών είναι η αξεπέραστη σκορδαλιά που ταιριάζει γάντι με το κλασικό και αγαπημένο ψάρι!
Burger μπακαλιάρου δια χειρός Γωγούς Δελογιάννη
Η Γωγώ Δελογιάννη μπαίνει στην κουζίνα και μας σερβίρει ένα εναλλακτικό burger μπακαλιάρου που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Γίνεται εύκολα και αποτελεί μια παιχνιδιάρικη πρόταση σερβιρίσματος αντί των κλασικών λουκουμάδων μπακαλιάρου.
Υλικά
6 ψωμάκια για burger
6 φιλέτα μπακαλιάρο
150 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. ξερή ρίγανη
1 κ.σ. ξερό θυμάρι
1 κ.σ. πάπρικα
100 γρ. μουστάρδα
400 γρ. πάνκo
Αλάτι, πιπέρι
Σπιτική Μαγιονέζα
1 αυγό
1 κρόκο
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. κάπαρη στραγγισμένη
250 ml ηλιέλαιο
2 κ.σ. ξίδι χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Μπακαλιάρος... σουβλάκι
O σεφ Βασίλη Παπικινός από την όμορφη Μήλο μπαίνει στην κουζίνα και μας δείχνει μια εκδοχή του μπακαλιάρου ως σουβλάκι. Επί της ουσίας είναι ένα έξυπνο και κάπως ασυνήθιστο σερβίρισμα του τηγανητού μπακαλιάρου.
































