Το 2024 έχει μπει σε τροχιά αποδρομής με άπαντες να προετοιμαζόμαστε για τον ερχομό της νέας χρονιάς που φέρνει μπόλικες μέρικες καθισιό με αργίες, τριήμερα αλλά και τετραήμερα. Μια από τις πιο διαδεδομένες αναζητήσεις είναι το πότε θα έχουμε Τσικνοπέμπτη 2025 καθώς οι μερακλήδες που αγαπούν το ψητό κρέας την γιορτάζουν με...πληθωρικό τρόπο. Και επειδή ως γνωστόν των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν στο Dnews κάναμε την σχετική έρευνα για εσάς για να είστε προετοιμασμένοι για όταν με το καλό πλησιάσει αυτή η περίοδος του χρόνου.
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2025;
Η φετινή Τσικνοπέμπτη είναι στις 20 Φεβρουαρίου. «Τσικνοπέμπτη» αποκαλείται η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και έχει καθιερωθεί εκείνη την μέρα η κατανάλωση κρέατος. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή φέτος στις 7 Μαρτίου.
Πώς καθιερώθηκε η «Τσικνοπέμπτη»
Το Τριώδιο αποτελείται από τρεις εβδομάδες πριν από την είσοδο στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή την περίοδο της νηστείας πριν από το Πάσχα:
η 1η εβδομάδα ονομάζεται Προφωνή ή Προφωνέσιμη ή και Απολυτή,
η 2η εβδομάδα Κρεατινή ή Κρεοφάγος και
η 3η εβδομάδα αποκαλείται Τυρινή ή Τυροφάγος που πλέον δεν καταναλώνεται κρέας, αλλά γίνεται κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
Οι λόγοι της καθιέρωσης της Τσικνοπέμπτης και της κατανάλωσης κρέατος έχουν να κάνουν με την επερχόμενη μεγάλη νηστεία της Τεσσαρακοστής. Παραδοσιακά αυτήν την ημέρα δινόταν η δυνατότητα στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό τρόπο το κόκκινο κρέας που είχε απομείνει πριν από τη νηστεία.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου σταματάει η τακτική νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, σε αντίθεση με την δεύτερη εβδομάδα κατά την οποία ισχύει η νηστεία. Επομένως η «Τσικνοπέμπτη» παραδοσιακά λογίζεται ως εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι της χαρακτηρίζεται γιορτινό αφού έρχεται μετά από νηστεία και την επομένη είναι πάλι νηστεία.
Η λέξη «Τσικνοπέμπτη» προέρχεται όπως είναι προφανές από την λέξη «τσίκνα», όπως αποκαλείται η μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Επίσης έχει καθιερωθεί αυτή την μέρα να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, είτε έχει να κάνει με το κρέας, είτε με το κρασί, για να θυμίζει το Πάσχα.