Ελλάδα

Πισπιρίγκου: Οι καταθέσεις νοσηλεύτριας και παιδιάτρου για τη νεκρή Μαλένα - Ο αιφνίδιος θάνατος τους άφησε άφωνους

Πισπιρίγκου: Οι καταθέσεις νοσηλεύτριας και παιδιάτρου για τη νεκρή Μαλένα - Ο αιφνίδιος θάνατος τους άφησε άφωνους
Ακόμη δύο μάρτυρες, μία νοσηλεύτρια και μία παιδίατρος του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, μίλησαν για αιφνίδιο και ανεξήγητο θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη, καταθέτοντας στο δικαστήριο.

«Είχε από τις πιο καλές λευχαιμίες που μπορούσαμε να έχουμε, με πολύ καλή πρόγνωση σύμφωνα με τους γιατρούς» κατέθεσε η νοσηλεύτρια, κάνοντας λόγο για σοκαριστικό θάνατο που δεν περίμενε κανείς.

«Προσπαθούσαμε όλοι να καταλάβουμε πως πέθανε αυτό το παιδί , κανείς δεν μπορούσε να το καταλάβει και να το πιστέψει …» είπε η μάρτυρας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το άτυχο παιδάκι δεν είχε κλινικά καθόλου την εικόνα ασθενή με ηπατική ανεπάρκεια.

«Κλινικά η Μαλένα δεν αντιστοιχούσε με ηπατική ανεπάρκεια. Το παιδί με ανεπάρκεια είναι κατακίτρινο , με διόγκωση κοιλιάς, δεν μπορούν να φάνε να περπατήσουν , βρίσκονται συνέχεια στην αγκαλιά της μητέρας …Τη Μαλένα με το ζόρι τη βγάλανε από τον παιδότοπο για να την εξετάσουν οι γιατροί. Έπαιζε το παιδάκι. Οι γιατροί έλεγαν αποκλείεται….», ανέφερε χαρακτηριστικά η νοσηλεύτρια και ακολούθως περιέγραψε στο δικαστήριο τη στιγμή που η κατηγορούμενη μητέρα φώναξε σε βοήθεια τους γιατρούς και νοσηλευτές. “Είπε τρέξτε, τρέξτε δεν αναπνέει. Φύγαμε σφαίρα για το δωμάτιο όπου βρήκαμε ένα νεκρό παιδί».

Όπως και στην προηγούμενη μάρτυρα, οι δικαστές επέδειξαν στη νοσηλεύτρια φωτογραφία της νεκρής Μαλένας με σημάδια στο πρόσωπό της, ζητώντας από τη μάρτυρα την εκτίμηση της γι΄αυτά. «Αυτά τα σημάδια θα τα θυμόμουν είναι έντονα, μήπως δεν ήταν τόσο έντονα και έγιναν μετά;» απάντησε η νοσηλεύτρια και ακολούθησε “βροχή” ερωτήσεων για το επίμαχο ζήτημα.

Πρόεδρος : Θα μπορούσαν τα σημάδια να είναι από μάσκα, από τη διασωλήνωση;

Μάρτυρας : Αποκλείεται να είναι από τη διασωλήνωση … ούτε η μάσκα οξυγόνου φτάνει εκεί πέρα

Πρόεδρος : Είστε κάθετη σε αυτό ;

Μάρτυρας : Είμαι κάθετη σε αυτό , οι μάσκες δεν είναι δυνατό να φτάσουν εκεί πέρα που είναι το σημάδι … νομίζω είναι πολύ μακριά .., αλλά εγώ δεν είμαι γιατρός …

Από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο εξετάστηκε και η παιδίατρος Σμαράγδα Παπαχρηστίδου, η οποία μίλησε «για ένα παιδί που δεν είχε προβληματίσει ιδιαίτερα. Η κατάσταση του παιδιού ήταν εξαιρετική» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ο αιφνίδιος θάνατος της Μαλένας δημιούργησε πολύ μεγάλο προβληματισμό στο νοσοκομείο.

«Ήταν τόσο έντονη η έκπληξη μου που νόμιζα ότι μου έλεγαν λάθος όνομα. Είχαμε πολύ μεγάλες απορίες γιατί πήγαινε παρά πολύ καλά , μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής, η αίσθησή μου είναι πως δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα… Δε νοείται ηπατική ανεπάρκεια μιας ημέρας. Δεν νοείται ανεπάρκεια σε λίγες ώρες . Δεν μπορεί να μην υπάρχει ίκτερος … το παιδί γίνεται κίτρινο, το καταλαβαίνει ακόμη και ο γονιός …» είπε η παιδίατρος.

Η μάρτυρας στάθηκε στην αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου στην ενημέρωση των γιατρών για τις ειδικές εξετάσεις, λόγω λευχαιμίας στη Μαλένα.

«Μου έκανε εντύπωση πως όταν της εξηγούσα τη διαδικασία των εξετάσεων έμοιαζε να γνωρίζει δεν ρωτούσε όπως άλλοι γονείς και όταν της είπα «μήπως σας κουράζω με αυτά που σας λέω» απάντησε αν θυμάμαι καλά «τα ξέρω γιατί τα έχουμε περάσει …» . Μου είπε στη συνέχεια να μην το πω ότι έχει περάσει καρκίνο, στο μπαμπά . Υπάρχει ιατρικό απόρρητο… Δεν μου άφησε πολλά περιθώρια συζήτησης …», σχολίασε η μάρτυρας και γνωστοποίησε στο δικαστήριο, ότι όπως έμαθε από συνάδελφό της, η 35χρονη καταδικασμένη σε ισόβια, δίνοντας το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, ανέφερε ότι είχε περάσει καρκίνο στη χοληδόχο κύστη.

Και στην περίπτωσή της, οι δικαστές έκαναν χρήση φωτογραφίας της νεκρής Μαλένας και ζήτησαν από τη μάρτυρα να σχολιάσει τα σημάδια στο πρόσωπο της.

«Οι βλάβες στα μάγουλα δεν νομίζω ότι συνδέονται με τη μάσκα …Με βάση την τεχνική θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να γίνει τραυματισμός κατά τη διασωλήνωση» εκτίμησε η μάρτυρας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν ήταν παρούσα στην προσπάθεια ανάνηψης του άτυχου κοριτσιού.