Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Σταθερή η θετικότητα στον κορονοϊό, αυξημένη στη γρίπη

ΕΟΔΥ: Σταθερή η θετικότητα στον κορονοϊό, αυξημένη στη γρίπη Φωτογραφία: UNSPLASH
Πέντε νέοι θάνατοι καταγράφηκαν από κορονοϊό κατά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα αυξημένη είναι η θετικότητα στον ιό της γρίπης.

Η θετικότητα του κορονοϊού στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό, όπως δείχνει η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ενώ κατά το ίδιο διάστημα (1η με 7 Απριλίου) καταγράφηκαν 5 θάνατοι, με διάμεση ηλικία τα 81 έτη (εύρος 73-92 έτη).

Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (10) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023, όπου είχαν καταγραφεί 49 θάνατοι.

Ο αριθμός των εισαγωγών (77) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, που ήταν 113 και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023, οπότε κα ο αριθμός ανεχόταν σε 666.

Σύμφωνα με την έκθεση δεν καταγράφηκε νέα διασωλήνωση ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 2 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 22.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1 (>85% από την εβδομάδα 6 και μετά). Παράλληλα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ για τον ιό της γρίπης

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων SARI παρουσίασε επίσης αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Όπως παρατηρεί η έκθεση από την 40η εβδομάδα του 2023 έως την 14η του 2024 νοσηλεύτηκαν 136 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 68 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Κατά το ίδιο διάστημα έχουν τυποποιηθεί 836 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), από τα οποία τα 545 (65%) ήταν τύπου Α και 291 (35%) τύπου Β. Από την 10η εβδομάδα και μετά ο επικρατών τύπος είναι ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 525 στελέχη τύπου Α. Τα 485 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 40 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

ΕΟΔΥ: Τα στοιεία για γριπώδη συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου) και λοιμώξεις

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, μετά την πρόσκαιρη αύξηση που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή την εβδομάδα παρουσίασε μείωση.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

H θετικότητα RSV παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).