Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκε η θετικότητα για κορονοϊό και γρίπη

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκε η θετικότητα για κορονοϊό και γρίπη Φωτογραφία: UNSPLASH
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, από 25 έως 31 Μαρτίου, καταγράφηκαν 8 θάνατοι από κορονοϊό, με διάμεση ηλικία τα 85 χρόνια.

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (11) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023, όπου είχαν καταγραφεί 50 θάνατοι.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ 12 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα με κορονοϊό ενώο αριθμός των εισαγωγών (79) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (146) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (667).

Το διάστημα από 25 έως 31 Μαρτίου καταγράφηκε μία νέα διασωλήνωση ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 2 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 15. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1 ενώ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού του κορονοϊού σε 6 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει πάνω από το 10%, που είναι το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων SARI παρουσίασε επίσης αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 136 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 67 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Παράλληλα, έχουν τυποποιηθεί 775 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 541 (70%) ήταν τύπου Α και 234 (30%) τύπου Β.

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 521 στελέχη τύπου Α. Τα 482 (92,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 39 (7,5%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η θετικότητα RSV στην κοινότητα (δίκτυο Sentinel ΠΦΥ), και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού - SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

NETWORK