Ελλάδα

«Κίνημα της πετσέτας»: Κινητοποιήσεις για «ελεύθερες παραλίες» σε Λαγονήσι, Κρήτη, Κέρκυρα -Ξαπλώστρες ακόμα και σε περιοχές NATURA

«Κίνημα της πετσέτας»: Κινητοποιήσεις για «ελεύθερες παραλίες» σε Λαγονήσι, Κρήτη, Κέρκυρα -Ξαπλώστρες ακόμα και σε περιοχές NATURA
Το φαινόμενο που ονομάζεται «κίνημα της πετσέτας» εξαπλώνεται γρήγορα και αναστατώσει τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν τις παραλίες με ξαπλώστρες και τις χρεώνουν με εξωφρενικές -εξωπραγματικές τιμές.

Πολίτες που είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση έχουν αναλάβει δράση στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ στην περιοχή των Φαλασάρνων στην Κρήτη -η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με το δίκτυο Natura 2000- περίπου το 80% της παραλίας καλύπτεται από ξαπλώστρες.

Πολίτες στην περιοχή του Λαγονησίου και της Χαλκιδικής αγωνίζονται για να αποκτήσουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες.

Στο Λαγονήσι, η κατάσταση είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας, αφήνοντας μόλις 10 μέτρα ελεύθερο χώρο.

Στη Ζάκυνθο, τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν για παράνομη εκμετάλλευση της παραλίας στο Λαγανά, περιλαμβανομένων δύο επιχειρηματιών και ενός υπεύθυνου beach bar.

Σύμφωνα με την ερτ, οι συλλήψεις έγιναν μετά από ελέγχους από την Αστυνομία, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρηματίες λειτουργούσαν είτε χωρίς άδεια, είτε με άδεια για λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από αυτά που πραγματικά εκμεταλλεύονταν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις της περιοχής αναμένεται να συνεχιστούν.

Στην παραλία Κοντογιαλός της Κέρκυρας, οι Αρχές εντόπισαν τέσσερις επιχειρήσεις που είχαν καταλάβει παράνομα τμήματα του αιγιαλού χωρίς την απαιτούμενη μίσθωση.

Οι παραβάσεις αυτές αντιμετωπίζονται με διοικητικά μέτρα, τα οποία είτε έχουν ήδη εκδοθεί και επιδοθεί, είτε πρόκειται να εκδοθούν μέχρι την Τετάρτη.

Παράλληλα, στην ίδια παραλία, υπάρχουν επίσης πέντε νόμιμες επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, καθώς και μια νόμιμη επιχείρηση θαλάσσιας αναψυχής.

Οι επιθεωρήσεις από τα μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχιστούν, σκοπεύοντας να διασφαλίσουν την τήρηση των κανονισμών στις παραλίες.

«Κίνημα της πετσέτας»: 16 συλλήψεις για παράνομες ξαπλώστρες σε Κυκλάδες και Ιόνιο

«Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρήση αιγιαλού, βεβαιώνοντας παραβάσεις και εφαρμόζοντας την αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ιδιοκτητών/υπευθύνων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό το τριήμερο από 4 έως 6 Αυγούστου 2023 σε Κυκλάδες και Ιόνια νησιά από κλιμάκια ελέγχων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών συνελήφθησαν 16 άτομα, ως ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/ νόμιμοι εκπρόσωποι καταστημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις ανωτέρω διατάξεις.

Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, υπέρβαση άδειας μέσω κατάληψης επιπλέον χώρου από τον παραχωρηθέντα, χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθίσματων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή.

Πιο αναλυτικά:

Στη Μύκονο:

 • συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 26 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,
 • συνελήφθη υπεύθυνος λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,
 • συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 133 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1.100τ.μ. υπερβαίνοντας κατά 600 τ.μ. την άδεια χρήσης αιγιαλού,
 • συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει 65 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1000 τ.μ., ξύλινο δάπεδο 80 τ.μ. με μπαρ επί αυτού 20 τ.μ., 2 χώρους αποθήκευσης προϊόντων 20 τ.μ. και ξύλινη πέργκολα 80 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας.

Στη Σύρο:

 • συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 7 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,
 • συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτωνσε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,
 • συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Στη Μήλο:

 • συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 41 σετ ομπρελοκαθισμάτων, 20 κατασκευές με σκίαστρο και 17 καθίσματα τύπου «πουφ» με 5 τραπέζια, στερούμενος των σχετικών αδειών,
 • συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 35 σετ ομπρελοκαθισμάτων και πάγκο με 2 καρέκλες, στερούμενος των σχετικών αδειών.

Στη Σέριφο, συνελήφθη ιδιοκτήτρια κινητής καντίνας να έχει αναπτύξει στην άμμο ξύλινες ομπρέλες και ανάκλιντρα στερούμενη σχετικής άδειας.

Στη Ζάκυνθο:

 • συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,
 • συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 60 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,
 • συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Στην Κέρκυρα, συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Στην Κεφαλονιά, συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 15 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Σε όλες τις περιπτώσεις ενημερώνονται οι συναρμόδιες Υπηρεσίες για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες. Οι στοχευμένοι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας σε παραλίες-αιγιαλούς, θα συνεχιστούν», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.