Ελλάδα

Μενίδι: Ο θάνατος του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα που «ταξίδεψε» 2 χιλιόμετρα - Το χρονικό της υπόθεσης

Μενίδι: Ο θάνατος του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα που «ταξίδεψε» 2 χιλιόμετρα - Το χρονικό της υπόθεσης
Ομόφωνα δεκτή έγινε από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η αίτηση της οικογένειας του άτυχου 11χρονου Μάριου Σουλούκου.

Σε μια απόφαση με κοινωνικό και ηθικό πρόσημο προχώρησε η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, έκανε ομόφωνα δεκτή την αίτηση της οικογένειας του 11χρονου Μάριου Σουλούκου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου στις 8 Ιουνίου του 2017. Έτσι, το Δημόσιο δεν θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που δικαιώνει την οικογένειά του.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει αίσθηση, πέραν των άλλων, για το γεγονός ότι παρότι η οικογένεια δικαιώθηκε από τον πρώτο δικαστικό βαθμό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, απέρριψε με 6-5 την εισήγηση να παραιτηθεί από την έφεση που έκανε η αρμόδια δικηγόρος του ΝΣΚ. Κατόπιν αυτών ο Χρήστος Σταϊκούρας ως Υπουργός Οικονομικών ζήτησε να κριθεί από την Ολομέλεια, η οποία με πλειοψηφία 17 κατά 7 ψήφων, αποφάσισε την απόρριψη της συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς και την πρόοδο της εφέσεως του Ελληνικού Δημοσίου.

Το χρονικό της υπόθεσης 

Από απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων ρίχθηκαν τελικώς οι μοιραίοι πυροβολισμοί που κόστισαν τη ζωή του 11χρονου στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, τον Ιούνιο του 2017. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο άγνωστος δράστης πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε φορές στον αέρα από ανοικτό χώρο στην περιοχή του Ζεφυρίου όπου διέμεναν αρκετοί ύποπτοι για παράνομη οπλοκατοχή, διαρρήξεις και ληστείες. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, «κλείδωσαν» το σημείο από το οποίο έπεσε ο πυροβολισμός που σκότωσε τον 11χρονο από τον εντοπισμό άλλης σφαίρας από το ίδιο όπλο η οποία κτύπησε την κρίσιμη ώρα την οροφή κλιμακοστασίου διώροφης κατοικίας στην οδό Βρεττού, σε μικρή απόσταση από το σχολείο.

Από ανάλυση του ίχνους της εν λόγω σφαίρας και της φοράς της, εντοπίστηκε το βεληνεκές της και το σημείο από το οποίο ρίχθηκε τόσο αυτή όσο και εκείνη που χτύπησε τον άτυχο Μάριο. Στην προσπάθεια των Αρχών να εντοπίσουν τον δράστη, δε, οι έρευνες έφτασαν μέχρι την Κόρινθο, όπου είχε μεταβεί εσπευσμένα ομάδα ατόμων που διέμεναν στην «κρίσιμη ζώνη» λίγη ώρα μετά το περιστατικό, με τους αστυνομικούς να εξετάζουν κατά πόσο η χρονική συγκυρία της φυγής τους ήταν τυχαία.

Όταν η υπόθεση έφτασε και στο Διοικητικό Εφετείο, η οικογένεια του παιδιού δικαιώθηκε και πάλι και της επιδικάστηκε αποζημίωση 490.000 ευρώ. Όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα στην εκπομπή Πρωινοί Τύποι του Αντ1 η μητέρα του άτυχου Μάριου, Διονυσία Σουλούκου, τόνισε ότι «το Διοικητικό Εφετείο μας δικαίωσε, αναγνώρισε την ευθύνη του Δημοσίου και την εγκατάλειψη του Δήμου μας. Το Ελληνικό Δημόσιο δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο σε εμάς. Βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση υπέρ μας. Ασκούν έφεση. Συνεχίζουν να μας πολεμούν. Έχουμε δύο καταδικαστικές αποφάσεις».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος είχε πει πως θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να μην υπάρχει νομική αντιπαράθεση του Δημοσίου με την οικογένεια του Μάριου Σουλούκου. Για το θέμα παρενέβη και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και αυτή τη φορά, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου, ομόφωνα έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας ώστε να σταματήσει η αντιδικία.

Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο με την απόφαση του στις αρχές Μαρτίου, απέρριψε ομοφώνως την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, διατηρώντας την αρχική αποζημίωση των 490.000,00 ευρώ για την οικογένεια του μικρού Μάριου. Μάλιστα το δικαστήριο επιρρίπτει ξεκάθαρα ευθύνες στο δημόσιο (αστυνομία) για το γεγονός ότι δεν είχε λάβει τα απαραίτητα αστυνομικά μέτρα σε μια περιοχή που μαστίζεται από την εγκληματικότητα και τους αδέσποτους πυροβολισμούς.