Ελλάδα

Ανατροπή με τις μετακινήσεις: Δεν καταργείται το sms στο 13033, ανακοινώσεις Χαρδαλιά για εστίαση και διαδημοτικές

Ανατροπή με τις μετακινήσεις: Δεν καταργείται το sms στο 13033, ανακοινώσεις Χαρδαλιά για εστίαση και διαδημοτικές
Το πιο πιθανό είναι τα sms να καταργηθούν στις 15 Μαΐου, όταν θα έχει ανοίξει επίσημα και ο τουρισμός στη χώρα. Με το δεδομένο του ανοίγματος της εστίασης από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, εξετάστηκε, πάντως, το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης των SMS μετακίνησης, όπως και της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων  

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το τι θα αλλάξει όσον αφορά στα μέτρα θα ανακοινώσει στις έξι το απόγευμα ο υφυπουργός Πολτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες θα γίνει γνωστό ότι προκειμένου κάποιος να μεταβεί σε κατάστημα εστίασης, αλλά και για άλλες δραστηριότητες, θα στέλνει sms με τον αριθμό 6 από τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι τα sms στο 13033 προς το παρόν δεν καταργούνται... Το πιο πιθανό είναι τα sms να καταργηθούν στις 15 Μαΐου, όταν θα έχει ανοίξει επίσημα και ο τουρισμός στη χώρα.

Με το δεδομένο του ανοίγματος της εστίασης από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, εξετάστηκε το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης των SMS μετακίνησης, όπως και της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων. Τα γραπτά μηνύματα στο 13033 θα παραμείνουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη στη ζωή μας, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε για κάποιες δραστηριότητες. Ετσι, από τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν θέλουμε να μετακινηθούμε για χώρους εστίασης και όχι μόνο, θα στέλνουμε sms στο 13033 με τον κωδικό 6...

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (28/04) στις έξι το απόγευμα στην ενημέρωση εκτός από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά θα είναι η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Άρση των διαδημοτικών

Όσον αφορά στην απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων θεωρείται ότι με το άνοιγμα της εστίασης δεν θα έχουν επίσης πλέον λόγο ύπαρξης γι' αυτό και η απόφαση για άρση της και για τις καθημερινές ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονταν μόνο για μετάβαση σε κομμωτήριο και εμπορικό κατάστημα και είναι ελεύθερες μόνο κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων με αποστολή του κωδικού 6 που αφορά σε ατομική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο.

Μια πρώτη γεύση είχε δώσει χθες τόσο η Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία δήλωσε ότι είναι λογικό οι διαδημοτικές μετακινήσεις με το άνοιγμα της εστίασης να αρθούν ενώ είχε προαναγγείλει ανακοινώσεις όσο και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επεσήμανε πως από την άλλη Δευτέρα θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να στέλνει SMS για να πάει σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά από τις 10 το βράδυ αυτή, τη Μεγάλη Εβδομάδα, και από την επόμενη, δηλαδή από τη Δευτέρα του Πάσχα, μετατίθεται για τις 11 το βράδυ.

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που μένουν σε αναστολή, όπως τα μπαρ, χώροι ψυχαγωγίας, τα γυμναστήρια, θα συζητηθούν σταδιακά όσο προχωρούν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί.

emvoliasmoi

Πρόγραμμα εμβολιασμών

Ήδη από τη Μεγάλη Δευτέρα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 30αρηδων με AstraZeneca οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει και αφορούν 3 εκατομμύρια άτομα.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 40-44 χρόνων (800.000 άτομα) και 45-49 χρόνων (810.000 άτομα).

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιαστικά ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-49 ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα:

Τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για τα εμβόλια της AstraZeneca.
Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, πριν λίγο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και όχι μόνο της Astrazeneca όπως είχε ανακοινωθεί στην αρχή για την ηλικιακή ομάδα 40-44.

Εμβολιασμός 18αρηδων

Αισιόδοξη πως η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού, θα ανοίξει και για τις ηλικίες 18 ως 30 εντός Μαΐου δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες το πρωί, Μεγάλη Τρίτη για τις ηλικίες 30 με 39 ετών ώστε να εμβολιαστούν με τα εμβόλια της AstraZeneca που έμειναν αδιάθετα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Eυελπιστούμε ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμούς και της ηλικιακής ομάδας 18- 30 ετών». Παράλληλα η Ζωή Ράπτη προέτρεψε τους νέους και ειδικά τους πολίτες που είναι κινητικοί, να εμβολιαστούν νωρίς.

NETWORK