Ελλάδα

Σκηνικό έντασης με το Barbaros στο Αιγαίο: Ο αποκαλυπτικός διάλογος με την φρεγάτα ''Νικηφόρος Φωκάς''

Σκηνικό έντασης με το Barbaros στο Αιγαίο: Ο αποκαλυπτικός διάλογος με την φρεγάτα ''Νικηφόρος Φωκάς''
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα μετά και τη δέσμευση με παράνομη Navtex το τεμάχιο 4 και μέρος του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ, μιλώντας για «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό Barbaros Hayrettin Paşa και την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros έπλεεσε χθες τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να του ζητάει να αποχωρήσει.

Μάλιστα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το Μπαρμπαρός.

Σύμφωνα πάντως με το Hellas Journal οι διάλογοι ανάμεσα στα πληρώματα των δύο πλοίων είναι αποκαλυπτικοί, όταν το Barbaros βρέθηκε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 3 το πρωί της Πέμπτης.

«ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros: (χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς) – Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.”

Το Barbaros τελικά αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου:

«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής.

Εκκινούμενη από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες που απορρέουν από την ηπειρωτική μας υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».

Η «ενόχληση» του ελληνικού ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο για νέα τουρκική πρόκληση, στέλνοντας μήνυμα προς της Άγκυρα ότι η διενέργεια ανάλογων ερευνών προϋποθέτει άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, «η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το διεθνές, δίκαιο διαδικασίες και κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα που γίνεται κατά πάγια πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών» συμπλήρωνε το ΥΠΕΞ.

Έγκυρες πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SigmaLive, υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε κανένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό Μπαρμπαρός και στην Ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις.

Επίσης, για επικοινωνιακά παιχνίδια της Αγκυρας , κάνει λόγο πηγή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.