Επιχειρήσεις

Η εστίαση παλεύει να επιβιώσει εν μέσω ακρίβειας και υψηλού ενεργειακού κόστους

Η εστίαση παλεύει να επιβιώσει εν μέσω ακρίβειας και υψηλού ενεργειακού κόστους Φωτογραφία: INTIME
Μία καθημερινή μάχη δίνουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης αφού διαρκώς τα κόστη για την «επιβίωση» τους αυξάνονται. Μόνο το ενεργειακό κόστος το 2023 σε σχέση με το 2021 ήταν το διπλάσιο. Τι λένε ιδιοκτήτες καφέ - μπαρ - εστιατορίων στο Dnews.

Μετά το Covid και την καραντίνα ξεκίνησε το μεγάλο κύμα ακρίβειας το οποίο δεν έχει τελειωμό. Πρώτες ύλες, ενοίκια, ενέργεια, αποτελούν «βραχνά» για τα μαγαζιά τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να ορθοποδήσουν. Από την μία πλευρά οι πελάτες που η πλειοψηφία βρίσκεται σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση η οποία δεν τους επιτρέπει να «χαλάσουν» χρήματα για την ψυχαγωγία τους και από την άλλη τα καταστήματα προσπαθούν όσο μπορούν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές για να προσεγγίσουν τον κόσμο, κάτι όμως που φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ παρατηρήθηκε αύξηση στο κόστος της ενέργειας σε όλων των ειδών των επιχειρήσεων της εστίασης, μεταξύ των ετών 2021-2023.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι λογαριασμοί που αφορούν την ενέργεια. Αναγκάστηκα έχω αυξήσει τις τιμές αλλά και πάλι υπάρχει πρόβλημα αφού έχουν ακριβύνει και οι πρώτες ύλες. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα το κέρδος να είναι μειωμένο και τα χέρια μας να παραμένουν δεμένα διότι αν αυξήσουμε κι άλλο τις τιμές στο μαγαζί ο κόσμος δεν θα έρχεται γιατί ούτε εκείνος έχει χρήματα. Το δίλλημα είναι μεγάλο. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα για την ανακούφιση μας τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στους καταναλωτές», αναφέρει στο Dnews ο κ. Αχιλλέας ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων στην έρευνα αποδεικνύεται ότι μία επιχείρηση εστίασης μεσοσταθμικά πλήρωσε περίπου 9.000 ευρώ για ενέργεια το 2021, περίπου 14.000 το 2022 και σχεδόν 17.500 το 2023. Αυτό σημαίνει, αύξηση του κόστους κατά 79% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 44% το 2023 σε σχέση με το 2022.

«Πρώτα είχαμε την καραντίνα, τελείωσε, πιστέψαμε ότι θα ανακάμψουμε αλλά μετά ήρθε και έμεινε δυστυχώς η ακρίβεια. Μέσα σε δύο χρόνια μόνο οι λογαριασμοί για το ρεύμα είναι οι διπλάσιοι. Κυριολεκτικά κάθε ημέρα δίνουμε μάχη για να μην κλείσουμε τα μαγαζιά μας. Προφανώς και εμείς έχουμε αυξήσει τις τιμές μας. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μην το κάναμε. Δηλαδή αν δεν υπήρξε αύξηση θα είχαμε βάλει λουκέτο. Παρ όλα αυτά για εμένα οι αυξήσεις δεν είναι λύσεις. Στην ίδια κατάσταση με εμάς είναι και ο περισσότερος κόσμος. Άρα πως θα έρθει ο πελάτης να πιει τον καφέ του ή να κάνει μεγαλύτερη κατανάλωση στο ποτό ή στο φαγητό, αφού κι αυτός πρέπει να πληρώσει ρεύμα, ενοίκια, σούπερ μάρκετ, προφανώς δεν έχει να δώσει για ένα ποτό. Ανακοίνωσαν μέτρα για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, ανούσια κατά την άποψη μου. Για τον κλάδο μας ποια είναι η ουσιαστική βοήθεια; Καμία», δηλώνει κατηγορηματικά στο Dnews, η κα. Ιωάννα ιδιοκτήτρια καφέ - μπαρ.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα όλο και υψηλότερο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας. Ειδικότερα, μόνο το 21% πληρώνει πάντα τακτικά, το 22% δηλώνει πως έχει πολλά χρέη, το 25% ότι δεν πληρώνει τακτικά, το 47% ότι πληρώνει «συχνά τακτικά».