Η σκόνη πρωτεΐνης έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς που την χρησιμοποιούν για να «απογειώσουν» διατροφικά τα ροφήματα και τα smoothies τους. Όμως υπάρχει και μια κατηγορία καταναλωτών που δεν την προτιμά και αναζητά εναλλακτικές με ισοδύναμη πρωτεϊνική αξία.
Σύμφωνα με την διατροφολόγο Grace Derocha που μιλά στο Today.com η ιδανική εναλλακτική για ένα χορταστικό, πρωτεϊνούχο smoothie χωρίς τη χρήση σκόνης πρωτεΐνης είναι το τόφου.
Φυτικό, χωρίς λακτόζη, σχεδόν άγευστο και πλούσιο σε πρωτεΐνη, το τόφου είναι ο ιδανικός «μυστικός σύμμαχος» για ένα smoothie που χορταίνει, ενυδατώνει και τονώνει, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν οι σκόνες πρωτεΐνης.
«Βάλτε τόφου στο smoothie σας αντί για σκόνη πρωτεΐνης»
Το τόφου, που παρασκευάζεται από σόγια, είναι φυσική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και προσθέτει κρεμώδη υφή σε κάθε ρόφημα. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος «Η γεύση του τόφου σχεδόν δεν γίνεται αντιληπτή, αλλά προσφέρει την κρεμώδη υφή που συνήθως δίνει το γιαούρτι, και φυσικά την απαραίτητη πρωτεϊνική ώθηση — χωρίς τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν οι σκόνες πρωτεΐνης.» Ανάλογα με τον τύπο, μισό φλιτζάνι τόφου αποδίδει 8 έως 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ οι πιο «σφιχτές» ποικιλίες μπορούν να ξεπεράσουν και τα 15-20 γρ. ανά μερίδα.
Η κατανάλωση 20-40 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά γεύμα είναι στόχος που υποστηρίζεται από πολλές μελέτες, καθώς:
- Επιβραδύνει την πέψη
- Βοηθά στη σταθερή ενέργεια μέσα στη μέρα
- Μειώνει τα απότομα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου
Ειδικά το πρωινό, που συχνά παραλείπεται ή καταναλώνεται πρόχειρα, είναι η τέλεια ευκαιρία για ένα πρωτεϊνούχο smoothie — χωρίς την ανάγκη για επεξεργασμένες σκόνες που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή δυσφορία.
Τι πρέπει να προσέξουν τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς
Όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η σόγια μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ορμονικών φαρμάκων. Η λύση; Να μεσολαβεί αρκετός χρόνος ανάμεσα στην κατανάλωση τόφου και τη λήψη του φαρμάκου, κατόπιν συμβουλής γιατρού.
































