Στις αρχές του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη χρήση σκόνης αλευροσκώληκα που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδες φως σε μια σειρά δημοφιλών τροφών.
Η έγκριση επέτρεψε στους παραγωγούς τροφίμων να ενσωματώνουν έως και 4% αυτής της σκόνης σε προϊόντα όπως ψωμί, τυρί, ζυμαρικά, γλυκίσματα και κομπόστες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για πιο βιώσιμη διατροφή - με λιγότερες εκπομπές ρύπων και μεγαλύτερη εξάρτηση από εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης.
Η γαλλική Nutri'Earth εξασφάλισε - για την ώρα - αποκλειστική άδεια κυκλοφορίας για πέντε χρόνια, με την είδηση να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις: από θετικά σχόλια για τη βιωσιμότητα της πρότασης μέχρι σκεπτικισμό και ανησυχία για τη χρήση εντόμων στην διατροφή.
Πίσω από την απόφαση βρίσκεται μια αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία διαβεβαιώνει πως το νέο συστατικό πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας του ευρωπαϊκού μπλοκ. Η σκόνη προέρχεται από αποξηραμένες προνύμφες Tenebrio molitor, οι οποίες υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία, στη συνέχεια εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία για επιπλέον ασφάλεια και τέλος αλέθονται σε μορφή κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ωστόσο, οι αρχές προειδοποιούν ότι η κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησία στα οστρακοειδή, καθώς υπάρχουν δομικές ομοιότητες μεταξύ των πρωτεϊνών των εντόμων και εκείνων των καρκινοειδών.
Για λόγους διαφάνειας και προστασίας των καταναλωτών, έχουν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες επισήμανσης, ενώ οι παραγωγοί υποχρεούνται να δηλώνουν με σαφήνεια στην ετικέτα την παρουσία σκόνης αλευροσκώληκα, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις.
Σημειώνεται πως το σκουληκάλευρο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε ποικιλία τροφίμων. Στα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα, χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη θρεπτική αξία, ενώ στα τυριά - ιδίως τύπου αλείμματος - εμπλουτίζει τη σύσταση με βιώσιμη πρωτεΐνη. Αντίστοιχα, μπορεί να ενσωματωθεί σε ζυμαρικά, γλυκά και έτοιμες κομπόστες φρούτων και λαχανικών.
Ερώτηση στην Κομισιόν από τον Νίκο Φαραντούρη
Γνωστός για την πάγια αντίθεσή του στην κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην ΕΕ, ο Νίκος Φαραντούρης εκφράζει την αντίθεσή του και στη χρήση πρωτεϊνών από έντομα – είτε σε τρόφιμα, αρτοσκευάσματα και ζωικά προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση, είτε σε ζωοτροφές και ιχθυοτροφές.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Τροφίμων κατέθεσε μάλιστα και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν.
Κάλεσε την Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφαση, ενώ ζήτησε την άμεση εφαρμογή υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης στις ετικέτες όλων των τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνες από έντομα και προνύμφες.
Όπως σημειώσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, «ζητάω απ′ την Κομισιόν αναλυτική ενημέρωση για την έγκριση χρήσης βάσει της απόφασης των κυβερνήσεων (μεταξύ των οποίων και η ελληνική), καθώς και τη θέση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων σε σχέση με τις επιπτώσεις της χρήσης τέτοιων σκευασμάτων στην υγεία και τη διατροφική αλυσίδα».




























