Ο καφές κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στη δουλειά θα μπορούσε να περιέχει υψηλά επίπεδα ουσιών που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα σας, ωστόσο υπάρχει ένας απλός τρόπος να τα μειώσετε.
Τα διτερπένια είναι ενώσεις που παράγονται από φυτά και έχουν ποικίλες επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Δύο από αυτά - η καφεστόλη και η καβεόλη - έχουν συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL.
Υψηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων έχουν βρεθεί στον καφέ, αλλά φαίνεται να εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τον οποίο γίνεται το φιλτράρισμά του.
Σουηδοί ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα διτερπενίων στον καφέ που παρασκευάζεται από μια σειρά κοινών μηχανών καφέ και τεχνικών παρασκευής.
Βρήκαν ότι το βράσιμο μιας μεγάλης κατσαρόλας καφέ είναι το χειρότερο αλλά μπορείτε εύκολα να αντισταθμίσετε αυτά τα επίπεδα φιλτράροντάς το.
Οι μηχανές καφέ που βρίσκονται συνήθως σε χώρους εργασίας σε όλο τον κόσμο παρήγαγαν επίσης φλιτζάνια με σχετικά υψηλά επίπεδα διτερπενίου.
«Μελετήσαμε 14 μηχανές καφέ και μπορέσαμε να δούμε ότι τα επίπεδα αυτών των ουσιών είναι πολύ υψηλότερα στον καφέ από αυτές τις μηχανές από ό,τι σε κανονικές καφετιέρες με φίλτρο σταγόνας», λέει ο David Iggman, κλινικός διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
«Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η διαδικασία φιλτραρίσματος είναι κρίσιμη για την παρουσία αυτών των ουσιών που αυξάνουν τη χοληστερόλη στον καφέ».
Η ομάδα υπολόγισε τα οφέλη για ένα άτομο που πίνει τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Η μελέτη της ομάδας
Η αντικατάσταση του καφέ της μηχανής με ένα φιλτραρισμένο χαρτί θα μπορούσε να μειώσει την LDL χοληστερόλη αρκετά ώστε να μειώσει τον σχετικό κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου κατά 13% σε 5 χρόνια και 36% σε 40 χρόνια.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από 11 μηχανές που παρήγαγαν καφέ από κόκκους καφέ αναμεμειγμένο με ζεστό νερό και περασμένο από ένα μεταλλικό φίλτρο και από άλλες τρεις που αναμείγνυαν ένα υγρό συμπύκνωμα καφέ με ζεστό νερό χωρίς διήθηση.
Η ομάδα παρασκεύασε επίσης δικό της καφέ χρησιμοποιώντας μια σειρά μεθόδων, όπως διήθηση, γαλλική πρέσα και βρασμένο καφέ.
Στη συνέχεια, τα δείγματα από κάθε μέθοδο και μηχανή καταψύχθηκαν για αποθήκευση και μεταφορά, πριν αναλυθούν για συγκέντρωση διτερπενίου.
Επιπλέον, η ομάδα συνέλεξε τέσσερα δείγματα εσπρέσο από τρεις καφετέριες και έναν χώρο εργασίας.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι χειροκίνητες μέθοδοι παρασκευής καφέ είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα διτερπενίου από αυτό μιας μηχανής καφέ.
Με μια ματιά, η μηχανή εσπρέσο φαινόταν να είναι ο χειρότερος τρόπος παρασκευής καφέ, με μέσο επίπεδο καφεστόλης περίπου 1.060 mg/L. Αλλά υπήρξαν μόνο τέσσερα δείγματα που αναλύθηκαν και τα επίπεδά τους διέφεραν πάρα πολύ, από 35,6 σε εκπληκτικά 2.446,7 mg/L.
Ο καφές από άλλα μοντέλα και μηχανές παρασκευής είχε μέση συγκέντρωση καφεστόλης 174 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο και 135 mg/L καβεόλης.
Τα γαλλικά πιεστήρια παρήγαγαν καφέδες με μέτρια επίπεδα διτερπενίου, που ήταν κάτω από 90 mg/L για την καφεστόλη και κάτω από 70 mg/L για την καβεόλη, ενώ οι διηθητές είχαν παρόμοιες ενδείξεις.
Η καλύτερη επιλογή φαινόταν να είναι τα παρασκευάσματα με στάγδην φιλτράρισμα με χαρτί, με μέση τιμή μόλις 11,5 mg/L καφεστόλης και 8,2 mg/L για την καβεόλη.
Όταν οι ερευνητές διήθησαν τον βρασμένο καφέ τους μέσα από ύφασμα, οι συγκεντρώσεις μειώθηκαν σε μόλις 28 mg/L για την καφεστόλη και 21 mg/L για την καβεόλη.
Η ομάδα αναγνωρίζει επίσης ότι η μελέτη έχει σημαντικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων μικρών μεγεθών δειγμάτων και μεταβλητών που δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως το μέγεθος των πόρων του φίλτρου, η πίεση του νερού και η θερμοκρασία και ο τρόπος με τον οποίο καβουρδίστηκαν και αλέστηκαν τα φασόλια του καφέ.
Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών ασθενειών κατά 40%.
Η τακτική κατανάλωση καφέ έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερους κινδύνους άνοιας, Πάρκινσον και καρκίνου του δέρματος, του στόματος και του εντέρου. Θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του παρατεταμένου καθίσματος, ακόμα και να παρατείνει τη ζωή σας κατά χρόνια. Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από το πόσα φλιτζάνια θα πίνετε την ημέρα, την ώρα που τα πίνετε – και τώρα, από το πώς θα το παρασκευάσετε.
«Τα περισσότερα δείγματα καφέ περιείχαν επίπεδα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν πρακτικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης των ανθρώπων που έπιναν τον καφέ, καθώς και τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», λέει ο Iggman. «Για άτομα που πίνουν πολύ καφέ κάθε μέρα, είναι σαφές ότι ο καφές φίλτρου ή άλλος καλά φιλτραρισμένος καφές είναι προτιμότερος».






























