Μαγιονέζα, λάδι, βούτυρο. Η θέση αυτών των προϊόντων είναι στην κουζίνα και όχι στο φαρμακείο του σπιτιού. Πολλοί έχουμε ακούσει- ή και εφαρμόσει- τη συμβουλή ότι μπορούν να αποτελέσουν «γιατρικό» για μια πληγή. Αλλά δεν ισχύει, λένε οι γιατροί.
Μην βάζετε βούτυρο, μαγιονέζα, φυστικοβούτυρο, ελαιόλαδο ή ανάλογα προϊόντα σε πληγές, τονίζουν γιατροί που μίλησαν στο Wirecutter. «Δεν έχουν καμία αντιβακτηριακή ιδιότητα. Οπότε, ουσιαστικά επιτρέπετε στα βακτήρια να “καταβροχθίσουν” τον κατεστραμμένο ιστό, κάτι που θα οδηγήσει σε μόλυνση», προειδοποιεί η Ραμπία Νιζαμάνι, χειρουργός με ειδικότητα στα εγκαύματα και επίκουρη καθηγήτρια Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα.
Επιπλέον, το λάδι και το βούτυρο μπορεί ακόμα και να «παγιδεύσουν» τη θερμότητα και να επιδεινώσουν ένα έγκαυμα, συμπληρώνει.
Γιατί το οξυζενέ στην πληγή δεν είναι καλή ιδέα
Σύμφωνα με τους γιατρούς που μίλησαν στο Wirecutter, ούτε το οξυζενέ στην πληγή αποτελεί καλή ιδέα.
Και αυτό γιατί το οξυζενέ δεν σκοτώνει μόνο τα βακτήρια, αλλά και τα νέα κύτταρα, που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ζημιά.
Το πλύσιμο της πληγής με νερό και σαπούνι είναι καλύτερη λύση.
{https://www.instagram.com/p/DHGk8uCtEr2/}
Ο βασικός οδηγός για κοψίματα και εγκαύματα
Αν κοπούμε, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία, πιέζοντας μια γάζα πάνω στην πληγή. Αν βάλουμε πολλές, θα μειωθεί η πίεση, οπότε καλό είναι να βάλουμε 1-2 γάζες. Αν δεν σταματήσει η αιμορραγία έπειτα από ένα λεπτό, πρέπει να πάμε σε γιατρό.
Ακόμα και σταματήσει η αιμορραγία, θα χρειαστούμε και πάλι γιατρό αν κοπήκαμε με βρόμικο ή σκουριασμένο αντικείμενο. Το ίδιο ισχύει αν το κόψιμο είναι βαθύ.
Σε ό,τι αφορά στα εγκαύματα, αν δεν κάνει φουσκάλα μάλλον είναι πρώτου βαθμού και δεν θα χρειαστούμε ιατρική φροντίδα. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί φουσκάλα πάνω σε άρθρωση- για παράδειγμα στον καρπό ή τον αγκώνα- πρέπει να πάμε σε γιατρό. Το ίδιο ισχύει αν το έγκαυμα είναι γύρω από ένα σημείο του σώματος, για παράδειγμα σε δάχτυλο ή το χέρι.
Παραδόξως, όσο λιγότερο πονάει το έγκαυμα τόσο πιο κακός οιωνός είναι, γιατί μπορεί να έχουν επηρεαστεί τα νεύρα. Αν δεν μπορούμε να νιώσουμε τίποτα και το δέρμα είναι ξηρό, λευκό, έντονο κόκκινο ή μαύρο, ίσως πρόκειται για έγκαυμα τρίτου βαθμού και πρέπει να πάμε σε γιατρό. «Εκτός αν πρόκειται για πάρα πολύ μικρό έγκαυμα τρίτου βαθμού, η επούλωση θα πάρει καιρό και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης», επισημαίνει η Ραμπία Νιζαμάνι.
Αυτά είναι τα βασικά βήματα για την αντιμετώπιση ενός κοψίματος ή εγκαύματος στο σπίτι:
Πλύσιμο
Τόσο για κοψίματα, όσο και για εγκαύματα, βάλτε το τραύμα κάτω από τρεχούμενο νερό για πέντε λεπτά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ελέγξτε το τραύμα για βρομιά, σπασμένα γυαλιά ή άλλα υπολείμματα.
Μετά το πεντάλεπτο ξέπλυμα, θα πρέπει να έχει σταματήσει η αιμορραγία, ακόμα κι αν πιέζουμε την πληγή. Αν ακόμα τρέχει αίμα, ή υπάρχουν στην πληγή υπολείμματα που δεν μπορούμε να απομακρύνουμε, είναι ώρα για τον γιατρό.
Σε περίπτωση εγκαύματος, πρέπει να αφαιρέσουμε τυχόν ύφασμα από την πληγή, να χρησιμοποιήσουμε κρύο νερό και αν χρειαστεί ήπιο σαπούνι για να απομακρύνουμε λιπαρές ουσίες.
Καθαρισμός
Μετά το πεντάλεπτο ξέπλυμα μπορούμε να τρίψουμε με τα δάχτυλα σαπούνι στην πληγή.
Αν υπάρχουν φουσκάλες, δεν πρέπει να τις σπάσουμε. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί χωρίς δική μας παρέμβαση, θα πρέπει να απολυμάνουμε ένα ψαλίδι και να κόψουμε το δέρμα.
Απολύμανση
Καλύπτουμε το σημείο με αντιβακτηριδιακή κρέμα.
Καλύπτουμε την πληγή
Πρέπει να βάλουμε επίθεμα στην πληγή, για να κρατήσουμε μακριά τη σκόνη και τη βρομιά. Καλύτερο είναι ένα μη αυτοκόλλητο επίθεμα, λέει η Νιζαμάνι. Στη συνέχεια μπορούμε να τυλίξουμε το σημείο με γάζα.
Αν επιλέξουμε αυτοκόλλητο επίθεμα, θα πρέπει να προσέξουμε να μην τοποθετήσουμε πάνω στην πληγή το σημείο που κολλάει.
Σε περίπτωση που πρόκειται για έγκαυμα στο πρόσωπο, δεν χρειάζεται να βάλουμε επίθεμα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τακτικά αντιβιοτική αλοιφή.