Υγεία

Έρευνα ενοχοποιεί το αλάτι: Ποιοι έχουν ακόμη έναν λόγο να το «κόψουν»

Έρευνα ενοχοποιεί το αλάτι: Ποιοι έχουν ακόμη έναν λόγο να το «κόψουν» Φωτογραφία: Emmy Smith on Unsplash
Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού συνδέεται με το έκζεμα, προειδοποιούν οι ερευνητές που διαπίστωσαν πως τα άτομα με αυτή την δερματική πάθηση έχουν αυξημένα επίπεδα νατρίου στα ούρα τους.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από έκζεμα - δερματική πάθηση που προκαλεί ξηρό και σκασμένο δέρμα, αλλά και φαγούρα.

Συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες είναι οι ερεθιστικές ουσίες που βρίσκονται στα σαπούνια και τα απορρυπαντικά, καθώς και τα περιβαλλοντικά ή τροφικά αλλεργιογόνα. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει τη συχνή κατανάλωση fast food με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού εκζέματος στα παιδιά.

Για να διαπιστώσουν αν το αλάτι μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, η Katrina Abuabara στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα δεδομένα από δείγματα ούρων από πάνω 215.800 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank - εκ των οποίων περισσότεροι από 10.800 είχαν έκζεμα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγμα ούρων από κάθε συμμετέχοντα για να υπολογίσουν την απέκκριση νατρίου στα ούρα σε διάστημα 24 ωρών. Περίπου το 90% του νατρίου - που προσλαμβάνεται από τη διατροφή - αποβάλλεται αργότερα με τα ούρα, γεγονός που καθιστά αυτό το προϊόν έναν σχετικά αξιόπιστο τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης αλατιού κάποιου.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη απέκκριναν κατά μέσο όρο 3,01 γραμμάρια νατρίου στα ούρα τους σε διάστημα 24 ωρών. Η συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου για τους ενήλικες είναι συνήθως περίπου 2,5 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμεί με 6 γραμμάρια ή ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον γραμμάριο νατρίου που απέκκριναν οι συμμετέχοντες, οι πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με έκζεμα αυξήθηκαν κατά 11%. Ο κίνδυνος να έχουν έκζεμα εκείνη την περίοδο αυξήθηκε επίσης κατά 16%.

Η ομάδα αναγνωρίζει ότι ένα μόνο δείγμα ούρων μπορεί να μην αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την τυπική πρόσληψη αλατιού ενός ατόμου. Αλλά σε ένα άλλο μέρος της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν μια ξεχωριστή ομάδα περισσότερων από 13.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ σχετικά με την καθημερινή τους διατροφή, βρίσκοντας περαιτέρω συσχετισμούς μεταξύ υψηλής πρόσληψης αλατιού και εκζέματος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το νάτριο μπορεί να ενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, πυροδοτώντας κάποιες φλεγμονώδεις οδούς, λέει η Abuabara. Τα άτομα με έκζεμα έχουν μια υπερβολικά ενεργή ανοσολογική απόκριση σε αλλεργιογόνα ή ερεθιστικούς παράγοντες, η οποία προκαλεί φλεγμονή του δέρματος και επακόλουθα συμπτώματα.

Αν και η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων νατρίου στα ούρα και του εκζέματος, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να διαπιστωθεί με σιγουριά ότι το πρώτο προκαλεί το δεύτερο, σημειώνει μέλος της ίδιας ερευνητικής ομάδας.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η μείωση του αλατιού που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του εκζέματος ή τον κίνδυνο εμφάνισής του εξαρχής, λέει ο Carsten Flohr από το King's College του Λονδίνου.

Πηγή: newscientist.com