Υγεία

Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα

Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα Φωτογραφία: pexels
Το χρώμα που έχει το τσόφλι του αυγού, καθορίζεται από το είδος της κότας, άρα ο κυρίαρχος παράγοντας είναι ξεκάθαρα γενετικός.

Το τσόφλι στα αυγά, σε μερικά και ΄όχι σε όλα, είναι καφέ και σε κάποια άλλα άσπρο, όπως έχει παρατηρήσει κανείς.

Το χρώμα που έχει το τσόφλι του αυγού, καθορίζεται από το είδος της κότας, άρα ο κυρίαρχος παράγοντας είναι ξεκάθαρα γενετικός.

Βέβαια, υπάρχουν διαφορές όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στην τιμή γιατί μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα λευκά.

«Βασικά, δεν υπάρχει διατροφική διαφορά μεταξύ ενός καφέ και ενός λευκού αυγού. Έχει να κάνει με τη φυλή του κοτόπουλου», εξήγησε στο CNN ο Daniel Brey, ιδιοκτήτης φάρμας.

Στην πραγματικότητα η τιμή είναι αποτέλεσμα του κόστους παρασκευής που σχετίζεται με τη φυλή της κότας. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

Τα καφέ αυγά γεννιούνται από κότες με κόκκινα ή καφέ φτερά, ενώ τα άσπρα από φυλές με λευκά φτερά. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική. 

Οι φυλές που κάνουν καφέ αβγά είναι συνήθως μεγαλύτερες. Η εκτροφή τους απαιτεί περισσότερη φροντίδα, τροφή και χώρο από τις άσπρες κότες αναπαραγωγής.

Ακόμη, τα καφέ αβγά γεννιούνται λίγο μεγαλύτερα από τα άσπρα και χρειάζονται κατά τι περισσότερο χρόνο για να γεννηθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Megan Hilbert, απαιτείται μια επιπλέον διαδικασία κατά τον σχηματισμό των αυγών για να επικαλυφθεί το κέλυφος με το καφέ εξωτερικό στρώμα», εξηγεί η Hilbert.

Ακόμη, οι κότες που γεννούν καφέ αυγά συνήθως γεννούν και λιγότερα αυγά συνολικά.

Σύμφωνα με τον αβγοπαραγωγό Daniel Brey, το κόστος και η γεύση του αβγού που αγοράζετε, λευκό ή καφέ, καθορίζεται από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που παρέχεται στην κότα.

«Έχει να κάνει πολύ με την τροφή κοτόπουλου», εξηγεί ο Brey. «Κοστίζει περισσότερο να φτιάξεις μια ντουζίνα καφέ αυγά επειδή τα κοτόπουλα που τα παράγουν τείνουν να τρώνε περισσότερο».