Υγεία

Βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου θεραπεύουν ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου

Βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου θεραπεύουν ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου Φωτογραφία: IGTP
Τα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής μελέτης υποστηρίζουν την ασφάλεια βιοεμφυτευμάτων, κατασκευασμένων από βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου και από περικάρδιο δότη, τα οποία βοηθούν στην αναγέννηση και την επαναγγείωση της πληγείσας περιοχής της καρδιάς.

Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα προέκυψαν από μια κλινική δοκιμή με ένα πρωτοποριακό φάρμακο προηγμένης θεραπείας που ονομάζεται PeriCord, το οποίο στοχεύει στην αποκατάσταση της καρδιάς ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Αυτό το νέο φάρμακο-βιοεμφύτευμα, που προέρχεται από βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου και από περικάρδιο δότη είναι το πρώτο στον κόσμο προϊόν μηχανικής ιστών (ένας τύπος προηγμένης θεραπείας που συνδυάζει κύτταρα και ιστούς που έχουν βελτιστοποιηθεί στο εργαστήριο). Το φάρμακο εφαρμόζεται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε bypass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη), για την αποκατάσταση της κανονικής ροής του αίματος στην περιοχή της καρδιάς που έπαθε που έμφραγμα.

Η πρώτη παρέμβαση με αυτή τη νέα θεραπεία πραγματοποιήθηκε πριν 4 χρόνια σχεδόν και προέκυψε από μια συνεργασία μεταξύ της Ομάδας ICREC (Heart Failure and Cardiac Regeneration) στο Germans Trias i Pujol Research Institute (IGTP) και στο Banc de Sang i Teixits (BST). Μετά την επιτυχία της, ξεκίνησε μια μελέτη για να αποδειχθεί η κλινική της ασφάλεια. Η μελέτη περιλάμβανε 12 υποψηφίους ασθενείς για bypass, από τους οποίους οι 7 υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βιοεμφυτεύματα και οι 5 όχι. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους 7 καρδιοπαθείς που υποβλήθηκαν σε αυτή την πρωτοποριακή επέμβαση μηχανικής ιστών για χρονικό διάστημα 3 ετών και διαπίστωσαν εξαιρετική βιοσυμβατότητα και καμία απόρριψη στους ασθενείς.

emfyteyma

«Αυτή η πρωτοποριακή κλινική δοκιμή στον άνθρωπο έρχεται μετά από πολλά χρόνια έρευνας στη μηχανική ιστών, αντιπροσωπεύοντας μια πολύ καινοτόμο και ελπιδοφόρα θεραπεία για ασθενείς με καρδιακή ουλή που προκύπτει από καρδιακή προσβολή», σχολιάζει ο Δρ Antoni Bayés, ερευνητής του ICREC και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Ενώ η τρέχουσα μελέτη είχε στόχο να αποδείξει την ασφάλεια αυτής της νέας θεραπείας στο πλαίσιο του εμφράγματος του μυοκαρδίου, τα θετικά της αποτελέσματα έδειξαν ότι το PeriCord διαθέτει και άλλες εξαιρετικές ιδιότητες. Αποδείχθηκε ότι είναι βιοεμφύτευμα με εξαιρετική βιοσυμβατότητα, που ελαχιστοποιεί δραστικά τον κίνδυνο απόρριψης και εξασφαλίζει τέλεια ανοχή από τον οργανισμό. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ανοίγοντας το δρόμο για ευρύτερες εφαρμογές σε παθολογίες που περιλαμβάνουν φλεγμονές.

«Οι δυνατότητές του θα μπορούσαν να είναι πολύ ευρύτερες, πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση των φλεγμονωδών διεργασιών» , εξηγεί ο Δρ Sergi Querol, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κυτταρικών και Προηγμένων Θεραπειών στο BST.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται στη θεραπεία είναι άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και έχουν μειωμένη ποιότητα και προσδόκιμο ζωής. Το bypass διασφαλίζει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, αλλά το βιοεμφύτευμα προχωρά ένα βήμα παραπέρα διεγείροντας την ουλή και πυροδοτώντας κυτταρικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ανακατασκευή των ιστών.

Το PeriCord αποτελείται από μια μεμβράνη που προέρχεται από το περικάρδιο ενός δότη, τον οποίο η ερευνητική ομάδα έχει υποβάλει σε αποκυτταροποίηση (είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των κυτταρικών πληθυσμών ενός ιστού ή οργάνου διατηρώντας την εξωκυττάρια ουσία) και σε λυοφιλίωση (ξήρανση υπό κατάψυξη). Στη συνέχεια το υλικό επανακυτταρικοποιείται με βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου.

Οι καρδιοχειρουργοί προσαρτούν το βιοεμφυτεύμα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο στην πληγείσα περιοχή της καρδιάς του ασθενούς. Μετά από ένα χρόνο, ο εμφυτευμένος ιστός προσκολλάται και προσαρμόζεται τέλεια στη δομή της καρδιάς, καλύπτοντας την ουλή που άφησε το έμφραγμα.

Πηγή: IGTP