Υγεία

Ελλείψεις σε φάρμακα ξανά: Έρχεται εφαρμογή που θα ενημερώνει γιατρούς και πολίτες τα σκευάσματα που... «δεν υπάρχουν»

Ελλείψεις σε φάρμακα ξανά: Έρχεται εφαρμογή που θα ενημερώνει γιατρούς και πολίτες τα σκευάσματα που... «δεν υπάρχουν»
Καθώς τα σχολεία έχουν ανοίξει και οι φθινοπωρινές ασθένειες πλησιάζουν, υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων στα συρτάρια, όπως σε παιδικές αντιβιώσεις, κολλύρια, ινσουλίνες και αντιπηκτικά.

Ένας καταναλωτής δήλωσε: «Το δικό μου το φάρμακο πρέπει να γυρίσω τη μισή Θεσσαλονίκη και τη μισή Χαλκιδική για να το βρω. Εδώ και ένα χρόνο κρατάει αυτή η κατάσταση».

Εκατοντάδες πολίτες αναγκάζονται να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά για να βρουν τα απαραίτητα φάρμακα, καθώς οι ελλείψεις στην αγορά είναι πλέον προφανείς.

Ένας φαρμακοποιός είπε μιλώντας στο mega: «Ένα κυνήγι ουσιαστικά αντί να έχουν στο νου τους να είναι συνεπείς στην θεραπεία τους έχουν στο νου τους να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για βρουν τα σκευάσματα που λείπουν από τη συνταγή τους».

Περίπου 140 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη, το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει απαγόρευση εξαγωγών για ακόμη μια φορά, αλλά υπάρχουν ακόμα προβλήματα, ιδίως σε κατηγορίες φαρμάκων όπως οι παιδικές αντιβιώσεις λόγω έλλειψης δραστικών ουσιών.

Η γραμματέας του Συλλόγου Φαρμακαποθηκών Ελλάδος, Ειρήνη Μαρκάκη, είπε ότι και φέτος θα υπάρξουν ελλείψεις σε φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι θα είναι διαθέσιμη μια εφαρμογή, μέσω της οποίας θα μπορούν οι γιατροί και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο ως προς τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων, ενώ έχει ζητηθεί επίσης η καταγραφή των αποθεμάτων σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.

NETWORK