Υγεία

Γιατί «επιμένει» ο βήχας τον χειμώνα, απαντήσεις στο «μυστήριο» δίνει ο Μαγιορκίνης στο Dnews

Γιατί «επιμένει» ο βήχας τον χειμώνα, απαντήσεις στο «μυστήριο» δίνει ο Μαγιορκίνης στο Dnews Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Μια λοίμωξη δεν θα δώσει ανοσία για μια άλλη, καθώς οι άνθρωποι καλούνται να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να «κρατηθούν υγιείς» τον χειμώνα.

Τους χειμερινούς μήνες η μια ίωση «διαδέχεται» την άλλη, πολλοί ασθενείς όμως διαμαρτύρονται για τον έντονο και επίμονο βήχα.

Αρκετοί από τους οποίους πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στα συνεχόμενα «lockdown» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, αυτό δεν έχει επίσημη ισχύ.

Συγκεκριμένα ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο Dnews υπογράμμισε ότι: «Δεν έχουμε στοιχεία για να πουμε αυτο ότι ο βήχας κρατάει περισσότερο φέτος».

Ο βήχας, δεδομένου του ότι δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ή λιγότερο αναλόγως των περιπτώσεων. 

Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στα αίτια του επίμονου βήχα, τόνισε πως: «Ο βήχας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, είτε σε κάποια έξαρση χρόνιας κατάστασης όπως το άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα, ή σε κάποια επιπλοκή όπως η φλεγμονή-λοίμωξη των παραρρίνιων κόλπων ή κάποια φαρυγγίτιδα-λαρυγγίτιδα».

Στον χρόνιο βήχα, στατιστικά, εάν ο ασθενής δεν είναι καπνιστής και έχει καθαρή ακτινογραφία θώρακος, τότε οι δυο συνηθέστεροι λόγοι είναι το άσθμα και η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος, χωρίς να αποκλείεται ο καρκίνος του πνεύμονα (χρειάζεται αξονική τομογραφία). Τα άλλα αίτια είναι η χρόνια βρογχίτιδα, η καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και η λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως ΑΜΕΑ.

Φάρμακα στη θεραπεία του βήχα

Όπως προαναφέρθηκε η θεραπεία του βήχα είναι η θεραπεία του υφισταμένου αιτίου που τον προκαλεί. Τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αυτού καθ εαυτού του συμπτώματος του βήχα είναι
  •  Ναρκωτικά Φάρμακα που καταστέλλουν τον βήχα στο κέντρο του βήχα: Είναι η Codeine και η Dextromethorphane συχνά χορηγούνται παρόλο που η δράση τους εναντίον του βήχα δεν έχει πλήρως αποδειχθεί. Σκευάσματα: SIVAL-B (Codeine+Ephedrine) sir. 120ml
  • Μη Ναρκωτικά αντιβηχικά: Ορισμένα από αυτά έχουν κεντρική δράση, καταστέλλουν το κέντρο του βήχα στον εγκέφαλο, χωρίς να είναι ναρκωτικά. Η δράση τους είναι αμφίβολη. Το γνωστότερο από αυτά είναι το Butamirate Citrate (SINECOD της Novartis) σιρόπι 200ml.Το αντιβηχικό Diphenhydramine Hydrochloride (BENADRYL Pfizer) είναι αντιϊσταμικικής δράσης και κυκλοφορεί σε σιρόπι 125ml. Επίσης το αντιϊσταμινικό αντιβηχικό Levodropropizine (LEVOTUSS Arriani) κυκλοφορεί σε σιρόπι 125 και 200ml. Τέλος η Pentoxyverine Citrate (TUCLASE, της UCB σε σιρόπι 200ml, είναι μη ναρκωτικό κεντρικώς δρων αντιβηχικό.
  • Αντιϊσταμινικά - αντιβηχικά: Είναι φάρμακα που καταστέλλουν την παραγωγή βλέννης, όπως το Ketotifen (ZADITEN) της Zandoz, αλλά και το ίδιο το αντανακλαστικό του βήχα. Το Ketotifen, είναι Βλεννοκατασταλτικό, μειώνει την παραγωγή πτυέλων, και καταστέλλει το βήχα.[13]. Παρόμοια δράση επίσης έχει το Montelukast (SINGULAIR). Στον ξηρό βήχα αρκεί το Zaditen και ένα εισπνεόμενο Inhaler.
  • Αποχρεμπτικά - Ρευστοποιητικά των εκκρίσεων: Στην περίπτωση του παραγωγικού βήχα χορηγούμε αποχρεμπτικά - ρευστοποιητικά των εκκρίσεων όπως Bromhexine, (BISOLVON της Behringer Ingelheim), ή Ambroxol Hydrochloride (MUCOSOLVAN, Boehringer Ingelheim και ΤOSSE Novartis) και το Acetylcysteine (MUCOMYST, Bristol, ή TREBON-N, UniPharma).
  • Βρογχοδιασταλτικά φάρμακα: Συνήθως πρόκειται γιά εκλεκτικούς β2 διεγέρτες αδρενεργικών υποδοχέων. Π.χ.: Clenbuterol (SPIROPENT), Orciprenaline(ALUPENT), Salbutamol (AEROLIN), Salbutamol + Ipratrope (BEROVENT), Terbutaline (DRACANYL), Salmeterol (SEREVENT), Selmeterol + Fluticazone (SERETIDE Discus + Inhaler), Formoterol (FORADIL). To INUVAIR της UCB/Chiesi είναι μείγμα βρογχοδιασταλτικού και Κορτικοστεροειδούς (Beclomethasone + Formoterol). Ως βρογχοδιασταλτικά επίσης, χρησιμοποιούνται τα αντιχολινεργικά φάρμακα Ipratrope (ΑΤROVENT) και Tiotrope (SPIRIVA), όπως και τα παράγωγα της Ξανθίνης - Θεοφυλλίνης.
  •  Αντιβιοτικά: Στοχεύουν στη μείωση της μικροβιακής φλεγμονής του λαιμού ή των πνευμόνων, και στη γρήγορη αντιμετώπιση της παραγωγής των πτυέλων
  •  Κορτικοστεροειδή: Χορηγούνται σε εισπνεόμενη μορφή (Inhaler, Discus) ή σε δισκία. Π.χ. Beclomethasone (BECOTIDE), Budenosiδe(PULMICORT)

Δεδομένου ότι ο βήχας είναι φυσικό αντανακλαστικό, συχνά οι γιατροί δεν συνιστούν την καταστολή του, επειδή ο βήχας διευκολύνει την απόχρεμψη πτυέλων.

Ωστόσο πολλές φορές ο βήχας μπορεί να είναι τόσο έντονος που να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ώστε έστω να κοιμηθεί ο ασθενής. Η θεραπεία στοχεύει τις περισσότερες φορές στο αίτιο παρά στο ίδιο το σύμπτωμα, για παράδειγμα ο γιατρός μπορεί να προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη διακοπή του καπνίσματος.

Παρ όλα αυτά γιατροί συνιστούν τους ασθενείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθούν υγιείς αυτόν τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, καλής δημόσιας υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών ή η χρήση αντισηπτικών τζελ χεριών.