Υγεία

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες με τις 19 μεταλλάξεις κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, προχωρούν οι εμβολιασμοί

pexels pexels
Ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες και τους ειδικούς οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες «απειλούν» τη σταθερή και διαρκώς βελτιούμενη επιδημιολογική πορεία στη χώρα μας και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, ακόμη δύο μεταλλαγμένα στελέχη προστέθηκαν στη λίστα των μεταλλάξεων στη χώρα μας, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 19 στελέχη (11.553 κρούσματα από τα συγκεκριμένα στελέχη), ενώ στην Ευρώπη οι μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί είναι 32, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, δύο μεταλλάξειςπροστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, οι οποίες έχουν τις κωδικές ονομασίες «Β.1.1.523» και «AD.2»,.

Η πρώτη εξ' αυτών συγκεντρώνει... περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού που συναντάται, μεταξύ άλλων, στο «ινδικό» στέλεχος και στο «νιγηριανό» και ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από ανοσολογική διαφυγή (ενδεχόμενη αντίσταση στα εμβόλια) και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία μετάλλαξης του ιού είναι συνηθισμένη και φυσιολογική. Τα μεταλλαγμένα στελέχη σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να είναι και χιλιάδες. Οι ερευνητές εστιάζουν σε όσες έχουν ενδιαφέρον ως προς τη μεταδοτικότητα και πιθανή μεγαλύτερη βαρύτητα του κορονοϊού. Σύμφωνα με επιστήμονες που αναλύουν το γονιδίωμα του ιού, ο ρυθμός μεταλλάξεων των ιών της γρίπης είναι τέσσερις φορές πιο ταχύς και του HIV δύο φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κορονοϊό, όμως οι διαφορές του νέου κορονοϊού, οι οποίες συγκεντρώνουν τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας, είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ότι μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού

Την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα απομονώθηκαν 924 θετικά σε μεταλλαγμένα στελέχη δείγματα, με το σύνολο των θετικών στις μεταλλάξεις να ανέρχεται σε 11.553. Τα συχνότερο στέλεχος είναι το «βρετανικό», το οποίο αντιπροσωπεύει το 68,97% του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων, ενώ ακολουθεί η «νιγηριανή» μετάλλαξη, η οποία αφορά στο 10,34% των δειγμάτων. Τρίτο στη σειρά είναι το «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος, με συνολικά 81 κρούσματα έως σήμερα.

Η «νιγηριανή» μετάλλαξη (Β.1.1.318) «κερδίζει έδαφος» στη χώρα μας και επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες περιφέρειες. Στην αρχή εντοπιζόταν κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τώρα έχει η Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Παρά το ότι οι μεταλλάξεις ήταν από τις κύριες αιτίες διατήρησης σε υψηλά νούμερα στο τρίτο «κύμα», δεν έχουν φανεί (για την ώρα) ικανές να αντιστρέψουν τη σταθερή επιδημιολογική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους εμβολιασμούς.

Η πορεία των εμβολιασμών

Εξάλλου, επεκτείνονται οι εμβολιασμοί και σε ειδικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες και οι κατάκοιτοι πολίτες που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3 Ιουνίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων/Μεταναστών σε Χίο, Σάμο και Λέσβο, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού των υπουργείων Υγείας και Μετανάστευσης & Ασύλου και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για ανοσοποίηση των πληθυσμών σε Κέντρα Φιλοξενίας Πολιτών Τρίτων Χωρών.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση-Philos». Παράλληλα, προγραμματίζεται να επεκταθεί στα Κέντρα και των υπόλοιπων νησιών, καθώς και στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας.

Σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουνίου, τα Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης των νησιών όπου πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί θα επισκεφθεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, συνοδευόμενοι από στελέχη των δύο φορέων, για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των εμβολιασμών στο πεδίο.

Επιπλέον, στην τελική ευθεία είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατάκοιτων πολιτών. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, οι ανακοινώσεις είναι κοντά και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός Ιουνίου. Ο κ. Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι σύντομα μπορεί να ανοίξει η ομάδα 25-29 ετών για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.