Επιστήμη

Ποιοι φτιάχνουν τα fake βίντεο για Μητσοτάκη και Κασσελάκη - Τι μπορούν να προκαλέσουν

PEXELS PEXELS
Όταν ο Ζελένσκι προέτρεψε τους Ουκρανούς να παραδοθούν.

Τους τελευταίους μήνες, στα κοινωνικά δίκτυα, κυκλοφορούν δεκάδες ψεύτικα βίντεο, που παρουσιάζουν τους αρχηγούς κομμάτων και άλλους πολιτικούς, να υποδύονται τους «πρωταγωνιστές», παλαιών viral βίντεο. Να λένε και να κάνουν πράγματα, που δεν συνέβησαν ποτέ. Πρόσφατα, παρουσιάστηκαν ψεύτικα βίντεο (deepfakes), όπου δημοσιογράφοι, παρουσιάστριες της ΕΡΤ, απεικονίστηκαν σε βίντεο να «διαφημίζουν», προϊόντα γνωστών εταιρειών.

Ένα από τα τελευταία deepfakes, παρουσιάζει τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, να μιλά στους χρήστες κοινωνικών δικτύων και να τους προτρέπει να επενδύσουν σε ανύπαρκτη εταιρεία για να κερδίσουν έως και 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα, τέτοια βίντεο, κυκλοφορούν και για τον κ. Κασσελάκη και άλλους πολιτικούς.

Τι ακριβώς είναι τα deepfakes

Τα deepfakes, είναι πλαστά βίντεο που δημιουργούνται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και εμφανίζουν τους εικονιζόμενους να κάνουν ή να λένε πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ. Πως λειτουργούν; Με τη χρήση νευρωνικών δικτύων που περιλαμβάνουν αυτοκωδικοποιητές που χρησιμοποιούν τεχνικές εναλλαγής προσώπων. Ένα βίντεο-στόχος χρησιμοποιείται ως βάση του deepfake και στη συνέχεια, μια συλλογή από βίντεο του ατόμου που θέλει κάποιος να εισαγάγει στον «στόχο». Ο αυτόματος κωδικοποιητής είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης βαθιάς εκμάθησης που έχει ως αποστολή τη μελέτη των βίντεο κλιπ, για να κατανοήσει πώς μοιάζει το άτομο από διάφορες οπτικές γωνίες και περιβαλλοντικές συνθήκες. Όλα αυτά, με τη χρήση ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη), μορφοποιούνται σε ένα ψεύτικο βίντεο. Ένα και μόνο στατιστικό στοιχείο, μπορεί να δώσει το μέγεθος του προβλήματος. Τα deepfake βίντεο αυξάνονται με ρυθμό 900% το χρόνο.

Ακραίο περιεχόμενο

Τα deepfakes, μερικές φορές μεταδίδουν ακραίο περιεχόμενο, επικίνδυνου περιεχομένου, ικανού να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, στη λειτουργία μίας κοινωνίας.

Για παράδειγμα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε βίντεο που είδε ξαφνικά το φως της δημοσιότητας, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος Ζελένσκι, να μιλά στους πολίτες της χώρας του και να τους καλεί να παραδώσουν τα όπλα. Φυσικά ήταν ψεύτικο, αλλά προκάλεσε «σεισμό» αντιδράσεων.

Δείτε το βίντεο:

{https://www.youtube.com/watch?v=X17yrEV5sl4}

Τα περισσότερα από τα deepfakes, δημιουργούνται «για πλάκα», ή για να χαρακτηρίσουν πρόσωπα και καταστάσεις της επικαιρότητας. Οι ειδικοί προειδοποιούν όμως, ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί να δημιουργήσει «τέρατα». Σε σημείο που ένα μεγάλο γεγονός, να προκληθεί από ένα τέτοιο βίντεο και την παράλληλη δράση hackers στο «Βαθύ Ίντερνετ» (Deep Web).

Μεγάλες εταιρείες λογισμικού και κυβερνοασφάλειας, αναπτύσσουν ήδη συστήματα εντοπισμού, deepfake βίντεο. Και αυτό γιατί, ενώ μέχρι πρότινος, μπορούσε εύκολα να αναγνωριστεί ένα τέτοιο βίντεο, πλέον ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ένα βίντεο είναι «πλαστό», από την δυνατότητα που έχει στη μελέτη κατά 45%. Και παρά το ότι οι προσλαμβάνουσες που δέχεται είναι χαμηλές σε ποσοστό, καταφέρνει τελικά να έχει ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη γνησιότητα αυτού που βλέπει.

Δωρεάν διαφήμιση

Προς το παρόν, τα βίντεο που κατακλύζουν το ίντερνετ και κυρίως τα κοινωνικά δίκτυα, αφορούν την πώληση προϊόντων, από γνωστά στην κοινωνία πρόσωπα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου, «οι συγκεκριμένοι απατεώνες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη αποσκοπώντας στο οικονομικό κέρδος. Η AI έχει δείξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα  τις δυνατότητες που έχει και τα εργαλεία που διαθέτει, σε σημείο που ακόμα και ένας απλός άνθρωπος με βασικές γνώσεις πληροφορικής μπορεί να την χρησιμοποιήσει προς όφελος του. Ως προς τις απάτες που συμβαίνουν με γνωστούς παρουσιαστές της τηλεόρασης, θα λέγαμε πως συμβαίνει για λόγους πειθούς. Καταλαβαίνουμε πως αλλιώς μπορεί να πείσει ένας δημοσιογράφος με δημόσιο κύρος και αλλιώς μια απρόσωπη διαφήμιση», μας δήλωσε.

 Η μεγαλύτερη διαρροή προσωπικών πληροφοριών

Για να καταλάβει κανείς, πόσο σοβαρή είναι η απειλή, πριν μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε από μεγάλη εταιρεία κυβερνοασφάλειας, η μεγαλύτερη στα χρονικά διαρροή προσωπικών πληροφοριών στην ιστορία, με την υποκλοπή  15 δισεκατομμυρίων εγγραφών.