Επιστήμη

Ο «πατέρας» του Διαδικτύου: «Μη βιάζεστε να επενδύσετε στα bot συνομιλίας»

Ο «πατέρας» του Διαδικτύου: «Μη βιάζεστε να επενδύσετε στα bot συνομιλίας» Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Vint Cerf συνιστά στο κοινό “ηθική χρήση” και περίσκεψη κατά την αλληλεπίδραση του με τα chatbots και στους επενδυτές σύνεση και στοχαστικότητα.

«Όλοι σήμερα μιλούν για το ChatGPT ή για το αντίπαλο δέος του που δημιούργησε η Google ενώ γνωρίζουμε ότι δεν λειτουργούν πάντα όπως θα θέλαμε», σχολίασε ο Cerf, μιλώντας πρόσφατα σε ένα συνέδριο στη Καλιφόρνια, σύμφωνα με το CNBC.

Είπε επίσης ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι αυτοί που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία δεν έχουν πάντα “αθώα” κίνητρα και ότι “θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν προς δικό τους όφελος" και πως με τη σειρά τους, οι επενδυτές πρέπει “να είναι στοχαστικοί σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες”, ανέφερε το CNBC.

Ο Vint Cerf, προειδοποίησε τους επιχειρηματίες να μην βιαστούν να κερδίσουν χρήματα από την τεχνητή νοημοσύνη συνομιλίας απλώς «επειδή είναι πραγματικά υπέροχο», γιατί η τεχνολογία δεν είναι αρκετά προηγμένη για να βάλουν σε αυτή βραχυπρόθεσμα στοιχήματα.

 ChatGPT

Unsplash

Θέματα ηθικής 

«Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα εδώ που ελπίζω ότι κάποιοι από εσάς θα εξετάσουν», είπε στο συνέδριο, προτού παροτρύνει το πλήθος να είναι προσεκτικό σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.  Ο επιστήμονας έχει ένα μήνυμα για τα στελέχη που θέλουν να συνάψουν επιχειρηματικές συμφωνίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη συνομιλίας: «Μην το κάνετε». Και αυτή η παρότρυνση έρχεται εν μέσω έκρηξης της δημοτικότητας του ChatGPT.

«Αν σκέφτεσαι φίλε ότι μπορείς να το πουλήσεις σε επενδυτές γιατί είναι “καυτό” και όλοι θα σου πετάξουν χρήματα, μην το κάνεις», φέρεται να είπε ο Σερφ. «Να είστε προσεκτικοί. Είχατε δίκιο ότι δεν μπορούμε πάντα να προβλέψουμε τι θα συμβεί με αυτές τις τεχνολογίες και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι οι άνθρωποι — εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε αλλάξει τα τελευταία 400 χρόνια πόσο μάλλον τα τελευταία 4.000!».

Ο Vint Cerf είναι Αμερικανός πρωτοπόρος στο Διαδίκτυο και μαζί με τον προγραμματιστή Bob Kahn αναγνωρίζονται ως "πατέρες του Διαδικτύου " καθώς συν-σχεδίασαν τμήμα της αρχιτεκτονικής του. Έχει λάβει τιμητικούς τίτλους και βραβεία που περιλαμβάνουν ενδεικτικά το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας, το Βραβείο Turing, το Βραβείο Marconi, κ,ά..

Ο Cerf εργάζεται στην Google ως αντιπρόεδρος και Chief Internet Evangelist από τον Οκτώβριο του 2005. Από αυτή τη θέση έχει γίνει διάσημος για τις προβλέψεις του σχετικά με το πώς η τεχνολογία θα επηρεάσει μελλοντικά την κοινωνία.

Κατά το συνέδριο ο Cerf ζήτησε από ένα από τα chatbots να προσθέσει ένα emoji στο τέλος μιας πρότασης, αλλά δεν το έκανε, «Είμαστε πολύ μακριά από την επίγνωση ή την αυτογνωσία», είπε για τα chatbots.

Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αυτού που λέει η τεχνολογία ότι θα κάνει και αυτού που κάνει, είπε. «Αυτό είναι το πρόβλημα. … Δεν μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ μιας εύγλωττα εκφρασμένης απάντησης και μιας ακριβούς απάντησης», είπε.

 ChatGPT

Unsplash

Το παράδειγμα του Cerf 

Ο Cerf έδωσε ένα παράδειγμα όταν ζήτησε από ένα chatbot να παράσχει το βιογραφικό του. Είπε ότι το bot παρουσίασε την απάντησή του ως τεκμηριωμένη, παρόλο που περιείχε ανακρίβειες, ανέφερε το CNBC.

Ο Cerf φέρεται να είπε «καταπιαστείτε με το πώς να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης συνομιλίας βελτιώνοντας ταυτόχρονα μια τεχνολογία που εξακολουθεί να κάνει συχνά λάθη» και συνέχισε: «Από την πλευρά της μηχανικής, νομίζω ότι μηχανικοί σαν εμένα είναι υπεύθυνοι να βρουν έναν τρόπο να δαμάσουν ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες, ώστε να μειώσουν την πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβη», είπε.

Από τη στιγμή που η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο, τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και η Microsoft ξεκίνησαν έναν αγώνα να κυκλοφορήσουν τα δικά τους chatbot AI. Η Google ανησύχησε επίσης ότι  το ChatGPT θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη μηχανή αναζήτησης της Google.

Μια μέρα προτού η Microsoft να κυκλοφορήσει το  νέο "Bing" της σε συνεργασία με την OpenAI, η Google ανακοίνωσε το αντίπαλο δέος του Chat GPT , το Bard, το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai περιέγραψε ως “μια πειραματική υπηρεσία συνομιλίας AI”. Το Bard, το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα, είναι προς το παρόν ανοιχτό σε “έμπιστους δοκιμαστές”, αλλά ο Pichai είπε ότι θα διατεθεί ευρύτερα τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένοι υπάλληλοι της Google επέκριναν το λανσάρισμα του Bard, χαρακτηρίζοντάς το «βιαστικό» και «κακό».

«Είναι μια νέα μέρα για την αναζήτηση», δήλωσε την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, καθώς παρουσιάστηκε το νέο Bing, με ενσωματωμένο το ChatGPT. Η Microsoft είπε ότι είναι “πιο ισχυρό από το ChatGPT και  ότι «αυτή η τεχνολογία θα μεταμορφώσει σχεδόν κάθε κατηγορία λογισμικού που ξέρουμε».

# TAGS