Επιστήμη

Ώρα μηδέν για το ChatGPT;

Ώρα μηδέν για το ChatGPT;
Ένας 22χρονος φοιτητής από το Πρίνστον στην προσπάθειά του να μας σώσει από το ChatGPT προτού αλλάξει για πάντα τον τρόπο που γράφουμε, δημιούργησε την εφαρμογή GPTZero, που στρέφει το ChatGPT εναντίον του εαυτού του

Την ώρα που οι περισσότεροι Αμερικάνοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά, ο 22χρονος Edward Tian εργαζόταν πυρετωδώς πάνω σε μια νέα εφαρμογή για την καταπολέμηση της κακής χρήσης ενός ισχυρού, νέου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται ChatGPT.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό chatbot που υποστηρίζεται από μηχανική εκμάθηση και που έχει βασικά “καταβροχθίσει” ολόκληρο το Διαδίκτυο, διαβάζοντας τα συλλογικά έργα της ανθρωπότητας και μαθαίνοντας πρότυπα στη γλώσσα που μπορεί να αναδημιουργήσει. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να του δώσει μια προτροπή και το ChatGPT μπορεί να κάνει μια ατελείωτη σειρά πραγμάτων: να γράψει μια ιστορία με συγκεκριμένο στυλ, να απαντήσει σε μια ερώτηση, να εξηγήσει μια ιδέα, να συντάξει ένα email να γράψει μια εργασία για το πανεπιστήμιο και να βγάλει ένα συνεκτικό, φαινομενικά ανθρώπινο κείμενο σε δευτερόλεπτα.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής», λέει στο npr ο Tian. «Αυτή η τεχνολογία είναι απίστευτη. Πιστεύω ότι είναι το μέλλον, αλλά, ταυτόχρονα, είναι σαν να ανοίγουμε το Κουτί της Πανδώρας. Και χρειαζόμαστε διασφαλίσεις για να την υιοθετήσουμε με υπευθυνότητα»

Ο Tian είναι τελειόφοιτος στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου σπουδάζει επιστήμη των υπολογιστών και δημοσιογραφία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επικεντρωθεί σε ένα σύστημα AI που ονομάζεται GPT-3, τον προκάτοχο του ChatGPT που ήταν λιγότερο φιλικό προς τον χρήστη και σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο στο ευρύ κοινό, επειδή βρισκόταν πίσω από ένα paywall. Καθώς το φθινοπωρινό εξάμηνο πλησίαζε στο τέλος του, η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το GPT-3 και άλλα εργαλεία AI, λανσάρισε το ChatGPT στο κοινό δωρεάν.

Ο Tian και οι φίλοι του χρησιμοποιούσαν το ChatGPT για να γράφουν στίχους για ραπ, ωστόσο και παρά το γεγονός ότι έχει σπουδάσει την τεχνητή νοημοσύνη, ο ίδιος, όπως και πολλοί χρήστες, συγκλονίστηκε από τη δύναμη του ChatGPT.

Για πολλούς χρήστες της νέας τεχνολογίας, το ChatGPT γρήγορα μετατράπηκε σε απειλή. Πολλοί αναρωτήθηκαν: Πόσες θέσεις εργασίας θα σκοτώσει; Θα ενδυναμώσει τους κακόβουλους χρήστες και θα διαφθείρει περαιτέρω τον δημόσιο λόγο μας; Πώς αυτό θα μεταβάλει το εκπαιδευτικό μας σύστημα; Τι νόημα έχει να μαθαίνουμε να γράφουμε δοκίμια στο σχολείο όταν η τεχνητή νοημοσύνη — η οποία αναμένεται να γίνει εκθετικά καλύτερη στο εγγύς μέλλον — μπορεί να το κάνει αυτό για εμάς;

Αφού τελείωσε το φθινοπωρινό εξάμηνο, ο Tian επέστρεψε στο σπίτι του στο Τορόντο για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και εκεί του ήρθε μια ιδέα. Αναρωτήθηκε αν εφάρμοζε όσα είχε μάθει στη Σχολή τα τελευταία δύο χρόνια θα βοηθούσε το κοινό να αναγνωρίσει αν κάτι έχει γραφτεί από μηχανή;

Ο Tian είχε ήδη την τεχνογνωσία, ακόμη και το λογισμικό στον φορητό υπολογιστή του για να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα που να αναγνωρίζει την προέλευση ενός γραπτού κειμένου. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό το λογισμικό, που ονομάζεται GitHub Co-Pilot, τροφοδοτείται από το GPT-3. Με τη βοήθειά του, ο Tian μπόρεσε να δημιουργήσει μια νέα εφαρμογή μέσα σε τρεις ημέρες και στις 2 Ιανουαρίου την κυκλοφόρησε με την ονομασία GPTZero. Η εφαρμογή αυτή ουσιαστικά χρησιμοποιεί το ChatGPT εναντίον του εαυτού του, ελέγχοντας εάν «υπάρχει μηδενική συμμετοχή ή μεγάλη συμμετοχή» του συστήματος AI στη δημιουργία ενός κειμένου.

Η εφαρμογή λειτουργεί μετρώντας την «αμηχανία» ενός κειμένου — τη λεκτική πολυπλοκότητα και την τυχαιότητα ενός κειμένου, καθώς και τη «ριπή» του — τις παραλλαγές στη δομή των προτάσεων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Με άλλα λόγια, ένα έργο που κάνει απλή και κοινή επιλογή λέξεων και χρησιμοποιεί ομοιόμορφες προτάσεις φαίνεται ότι έχει γραφτεί από μια τεχνητή νοημοσύνη, ενώ κάτι πιο περίπλοκο και ποικίλο δείχνει έναν άνθρωπο συγγραφέα.

Όταν ο Tian πήγε για ύπνο εκείνο το βράδυ δεν περίμενε πολλά για την εφαρμογή του. Ωστόσο ξυπνώντας το πρωί εξεπλάγη από τα αμέτρητα μηνύματα από δημοσιογράφους, διευθυντές, δασκάλους, από μέρη μακρινά όπως η Γαλλία και η Ελβετία. Το GPTZero, το οποίο φιλοξενείται από μια δωρεάν πλατφόρμα, έγινε τόσο δημοφιλές που η πλατφόρμα κατέρρευσε. Ενθουσιασμένος από τη δημοτικότητα και τον σκοπό της εφαρμογής του, η πλατφόρμα φιλοξενίας εκχώρησε στον Tian τους πόρους που απαιτούνται για την κλιμάκωση των υπηρεσιών της σε ένα μαζικό κοινό.

Ο Tian λέει ότι το βασικό κίνητρο για τη δημιουργία του GPTZero ήταν η διαφάνεια. «Οι άνθρωποι αξίζουν να γνωρίζουν πότε κάτι είναι γραμμένο από άνθρωπο ή από μηχανή», λέει. Σε αυτή τη λογική, μια προφανής εφαρμογή για το GPTZero είναι να βοηθήσει τους καθηγητές να αναγνωρίσουν εάν τα δοκίμια των μαθητών ή των φοιτητών τους προέρχονται από το ChatGPT. «Η ανθρώπινη γραφή μπορεί να είναι τόσο όμορφη, και υπάρχουν πτυχές της που οι υπολογιστές δεν πρέπει ποτέ να τις επιλέγουν.

Και φαίνεται ότι μπορεί να κινδυνεύει αν όλοι χρησιμοποιούν το ChatGPT για να γράφουν», λέει ο Tian.

Ο Tian δεν είναι αιθεροβάμων, δεν προσπαθεί να σταματήσει την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Πιστεύει ότι αυτό είναι αδύνατο και, όπως λέει, δεν συμφωνεί με τις γενικευμένες απαγορεύσεις κατά της χρήσης του ChatGPT, όπως αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης. Οι μαθητές, πιστεύει, θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία ούτως ή άλλως και θεωρεί σημαντικό να μάθουν πώς να τη χρησιμοποιούν. Πρέπει να γνωρίζουν τις τεχνολογικές αλλαγές που σαρώνουν τον κόσμο μας. «Δεν έχει νόημα να πηγαίνουμε σε αυτό το μέλλον στα τυφλά», λέει. «Αντίθετα, πρέπει να δημιουργήσουμε τις δικλείδες ασφαλείας για να εισέλθουμε σε αυτό το μέλλον».

Όσο για τα σχέδιά του μετά το πανεπιστήμιο, ο Tian λέει ότι ο ενθουσιασμός και η ζήτηση για τη νέα του εφαρμογή τον έπεισε ότι πρέπει να επικεντρωθεί στο να την κάνει ένα καλύτερο προϊόν. Ωστόσο προς το παρόν προτρέπει όσους συναντούν κάποιο κείμενο που υποπτεύονται ότι μπορεί να έχει γραφτεί από ένα μηχάνημα, να το ελέγξουν με το GPTZero.me.