Παγώνουν μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις για την έκδοση ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες. Αυτό αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.
Στην συνεδρίαση επιχειρήθηκε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στη Συρία αλλά όλοι συνομολόγησαν ότι ακόμη δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την επόμενη μέρα στην περιοχή.
Στην πραγματικότητα, αποφασίστηκε να «παγώσουν» οι 4.500- 5.000 αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους Σύρους έχουν επικαλεσθεί απειλή από το καθεστώς Άσαντ που όμως έπεσε προ ημερών.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής διευκρινίζει ότι δέχεται ήδη νέα αιτήματα για άσυλο. Τα συγκεκριμένα αιτήματα θα προχωρήσουν αλλά υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Θα περιμένουν, δηλαδή, να δουν τι θα επικαλεστούν όσοι ζητούν άσυλο αφού η απειλή του καθεστώτος Άσαντ έχει εκλείψει. Σε κάθε περίπτωση και αυτά τα νέα αιτήματα θα προχωρούν μεν αλλά δεν θα καταλήγουν δε μέχρι νεωτέρας..
Εγκλωβισμένοι είναι και οι Σύροι που έχουν λάβει άσυλο από την Ελλάδα αλλά έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό αφού οι περισσότερες χώρες έχουν «παγώσει» και εκεί τα αιτήματα που οφείλουν να κάνουν μετά το πέρας των 90 ημερών παραμονής τους σε άλλη χώρα. Η Ευρώπη εκπέμπει με όλους τους τρόπους μήνυμα αποτροπής και περιμένει ..
Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος μετά το ΚΥΣΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες.
Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους» τονίζει ο κ. Μαρινάκης και προσθέτει «Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα.»
Στο πίσω μέρος τους μυαλού τους όλες οι ευρωπαικές χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – επιθυμεί επιστροφές των Σύρων στη χώρα τους αλλά επί του παρόντος κανείς δεν μπορεί να το υποστηρίξει δημόσια. Αυτό ήταν το κλίμα που αποτυπώθηκε χθες στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε με βασικό επιχείρημα ότι η κατάσταση στη Συρία δεν κρίνεται ακόμη ασφαλής και επιπλέον δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής ώστε να ξεκινήσουν οργανωμένες συζητήσεις για την επιστροφή τους.
Έτσι οι Ευρωπαίοι αρκέστηκαν στην γενικόλογη διαπίστωση για επιστροφές μόνο σε οικειοθελή βάση.