Πολιτική

Κωνσταντέλλος: Να πάψει πλέον η κυβέρνηση να παρεμβαίνει υπέρ της δόμησης

Κωνσταντέλλος: Να πάψει πλέον η κυβέρνηση να παρεμβαίνει υπέρ της δόμησης
H οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να αλλάξει ριζικά από το 2025, καθώς οι ευεργετικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) θα πάψουν πιθανότατα να ισχύουν.

Για την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές τις διάταξεις του ΝΟΚ που χάριζαν έως και 40% μπόνους στη δόμηση, μίλησε την Παρασκευή ο αντιδήμαρχος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στα Παραπολιτικά 90.1.

Κάνοντας λόγο για «μια πάρα πολύ καλή απόφαση για τις πόλεις μας», ο Γρηγόρης Κωσταντέλλος δευκρίνισε πως μαζί με τον δήμο Αλίμου κίνησαν εξαρχής αυτή τη διαδικασία προκειμένου να μην αλλοιωθεί άλλο η φυσιογνωμία των πόλεων με περισσότερους ορόφους και μεγαλύτερες κατασκευές.

«Κλείνει ένα κεφάλαιο με έναν απόλυτα σοβαρό και δικαιολογημένο τρόπο με μια απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ. Προφανώς δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία ειδικότερα μετά τις ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν χθες μετά την ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ από τον υπουργό τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος ουσιαστικά άνοιξε άλλες ατραπούς», διατηρώντας την αβεβαιότητα στην αγορά.

«Ο κ. Σκυλακάκης με έναν τρόπο που δημιουργεί εντυπώσεις, είπε ότι "μην ανησυχείτε διότι τα κίνητρα για την υπερδόμηση θα ξαναέρθουν με άλλο τρόπο μέσω των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων".

»Σημερα σχεδόν στο σύνολο των δήμων στη χώρα, περίπου στους 270 από τους 332, καταρτίζονται τοπικά πολεοδομικά σχέδια, αναθέτουσα αρχή, δυστυχώς για εμάς, είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος το οποίο έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της υπερδόμησης αλλά σε αυτή τη διαδικασία οι δήμοι έχουν γνωμοδοτικό ρόλο ενώ η πολιτεία έχει αποφασιστικό άρα αυτό το οποίο λεει ο κ. Σκυλακάκης είναι ότι "επειδή το ΣτΕ μου λεει ότι δεν μπορώ να το κάνω οριζόντια όπως το έκανα αλλά μπορώ να το κάνω σε τοπικό επίπεδο μετά από μελέτη, η μελέτη ήδη γίνεται και θα έρθει ανεξαρτήτως της γνωμοδότησης"...»

Αυτό σημαίνει πως «μπορεί το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να πει "δεν θέλουμε επιπλέον ορόφους" αλλά να αποφασιστεί το αντίθετο.»

«Στην μέγγενη» ιδιοκτήτες και κατασκευαστές

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει υπέρ της δόμησης, καταγγέλλοντας πως «βυθίζουμε ξανά τις πόλεις σε μια διαδικασία τριβών και αντιπαραθέσεων».

«Και βέβαια αυτοί οι οποίοι θα πιαστούν στην μέγγενη θα είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, θα είναι οι κατασκευαστές, θα είναι αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην αγορά της οικοδομής. Αυτό είναι λάθος».

Αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει την αρμοδιότητα των πολεοδομιών από τους δήμους, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποστήριξε πως «το φρένο το οποίο μπήκε σε αυτή την κατρακύλα που πήραμε ξεκίνησε από τους δήμους και τις πολεοδομίες τώρα ετοιμάζονται τις πολεοδομίες, σε μια λογική αναδιανομής των αρμοδιοτήτων, να τις πάρουν από τους δήμους και να τις πάνε στο υπουργείο.

»Δηλαδή να μην υπάρχει κανένα φρένο, να αποφασίζουν και να εκτελούν ότι ακριβώς θέλουν σε επίπεδο υπουργείου. Και για αυτό θα πάμε στο ΣτΕ αλλά είναι δυνατόν οι δήμοι αντί να συνεννοούνται και να προοδεύουν οι τοπικές περιοχές και το σύνολο να χρειάζεται να κάνουμε δικαστικό ακτιβισμό και όχι συνεννόηση; Αυτά τα πράγματα τα οποία ζούμε με τα δομικά ζητήματα στη χώρα είναι πρωτόγνωρα και για αυτό έχουμε βγει στα κεραμίδια όλοι!»