Για «αρκετά προχωρημένες» συζητήσεις, που κινούνται προς μία «κατ’ αρχήν συμφωνία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κάνει λόγο ο Guardian. Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πλέον οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε πρακτικά ζητήματα, όπως πώς θα γίνει η μεταφορά από τη Βρετανία στην Ελλάδα.
Οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «αρκετά προχωρημένες», σύμφωνα με τον Guardian, παρότι αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει ότι αυτή η διαμάχη θα είναι χαμηλά στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης του Κιρ Στάρμερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο.
Πηγές του Guardian αναφέρουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τον Τζορτζ Όσμπορν, τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, κινούνται προς μία «κατ’ αρχήν συμφωνία» για την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα. «Η διάθεση έχει αλλάξει εντελώς», ανέφερε μία από τις πηγές, που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σκιαγραφηθεί και οι διαπραγματεύσεις τώρα επικεντρώνονται σε πρακτικά ζητήματα, για παράδειγμα η άνευ προηγουμένου μεταφορά τέτοιων ανεκτίμητων θησαυρών από τη Βρετανία στην Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η όποια συμφωνία αναμένεται ότι θα βασίζεται στην πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών: τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα, με αντάλλαγμα έργα τέχνης που θα είναι στο επίκεντρο εκθέσεων στο Λονδίνο.
Τι λένε Στάρμερ και Μητσοτάκης, μια ημέρα πριν τη συνάντηση
Τη Δευτέρα, ο Παύλος Μαρινάκης διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεπλάκη προσωπικά στις συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ή ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μία συμφωνία που θα αναγνωρίζει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στη Βρετανία.
«Ισχύει όμως ότι είναι ένα διαρκές αίτημα το οποίο ισχύει στο ακέραιο και συνεχίζουμε να το προβάλλουμε ως κορυφαίο αίτημα ως κράτος, ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι μία διαδικασία με το Βρετανικό Μουσείο», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «προφανώς» θα είναι ένα από τα θέματα της αυριανής συνάντησης. «Δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και να υποχωρήσουμε στο πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά ως προς το θέμα της κυριότητας», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι τα Γλυπτά «δεν θα είναι στην ατζέντα» του Βρετανού πρωθυπουργού, στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. «Θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη στην Ουκρανία και την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η θέση μας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν έχουν αλλάξει. Παραμένει ζήτημα του Βρετανικού Μουσείου και η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον νόμο που θα επέτρεπε μια μόνιμη μεταφορά τους», συμπλήρωσε.
«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.
«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα πετύχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο να μοιραστούμε τα σπουδαιότερα εκθέματά μας με κοινό σε όλο τον κόσμο και στο να διατηρηθεί η ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που έχουμε ως μουσείο», συμπλήρωσε.
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα το 53% στη Βρετανία
Στο μεταξύ, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τάχθηκε το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της YouGov, στη Βρετανία.
Το 24% των συμμετεχόντων τάχθηκε κατά της επιστροφής, ενώ το 23% απάντησε ότι δεν έχει άποψη για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 4.280 ενήλικες.
Η ακριβής ερώτηση ήταν η εξής: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;».
{https://x.com/YouGov/status/1863616791592747486}