Πολιτική

6+1 ερωτήματα για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

6+1 ερωτήματα για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Κανονικά θα χαρακτηρίζαμε κρίσιμη τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, στην κατάσταση περιδίνησης που βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, κάθε συνεδρίαση καθοδηγητικού οργάνου έχει κρίσιμο χαρακτήρα κι εγείρει υπαρξιακά ερωτήματα για το κόμμα. Επομένως, ο χαρακτηρισμός «κρίσιμη» μπορεί να θεωρηθεί πλεονασμός για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Σίγουρα πάντως θα είναι μια ιδιαίτερη συνεδρίαση, αφού μπορεί να είναι καθ’ ολοκληρία κλειστή στους δημοσιογράφους και το κοινό, δεδομένου ότι το κόμμα δεν έχει πλέον πρόεδρο για να κάνει την εναρκτήρια δημόσια ομιλία.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει ερωτήματα που θα καθορίσουν την πορεία προς την εκλογή της νέας ηγεσίας.

Ερώτημα 1. Οι ημερομηνίες. Η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει τις ημερομηνίες που θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος και θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου. Η πλειοψηφία θέλει το συνέδριο να γίνει την 1η Νοέμβρη, ο πρώτος γύρος των εκλογών να διεξαχθεί στις 24 Νοέμβρη και ο δεύτερος την 1η Δεκέμβρη. Ωστόσο, τόσο οι κασσελίστας όσο και η πλευρά Πολάκη θέλουν επίσπευση της εκλογής με παράκαμψη πιθανότατα του συνεδρίου. Η fast track διαδικασία δεν ευνοεί τους «87» που δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε υποψηφιότητα και κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης συνοχής.

Ερώτημα 2. Οι σύνεδροι. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι ή θα πάνε στο συνέδριο με τους συνέδρους του περασμένου Φεβρουαρίου. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι κασσελίστας δεν θέλουν εκλογή νέων συνέδρων, φοβούμενοι προφανώς ότι ο συσχετισμός στη βάση δεν είναι πλέον τόσο ευνοϊκός όσο τον περασμένο Φλεβάρη. Αυτός ο φόβος δεν συνάδει με τις διαδικτυακές θριαμβολογίες των κασσελίστας ότι η βάση έχει ξεσηκωθεί υπέρ του Κασσελάκη.

Ερώτημα 3. Τα κριτήρια των υποψηφίων προέδρων. Εδώ τα πράγματα έχουν μπερδευτεί. Στην τελευταία ΠΓ στελέχη των 87 δήλωσαν ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να καταθέσουν Πόθεν Έσχες, την κατάσταση των χρεών τους προς το Δημόσιο και την αποδοχή των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος -αυτό το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό. Οι κασσελίστας έκαναν τη ρελάνς, βάζοντας θέμα Ποινικού Μητρώου, κάτι που στρέφεται εναντίον του Νίκου Παππά. Δεν είναι καθαρό αν τα κριτήρια μπαίνουν για να ζορίσουν τον Κασσελάκη ή για να αποτελέσουν αφορμή για να κοπεί από την εκλογική μάχη. Επισήμως, οι 87 λένε ότι δεν θέλουν να τον κόψουν. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό για ορισμένους,

Ερώτημα 4. Μέχρι πού θα τραβήξει το σκοινί ο Κασσελάκης; Τα σήματα που έχει στείλει ο έκπτωτος πρόεδρος είναι ότι θα κάνει μια διχαστική εμπρηστική καμπάνια πέρα από κάθε όριο δεοντολογίας, κατά το τραμπικό πρότυπο. Τι θα κάνει λοιπό στην Κεντρική Επιτροπή; Θα ρίξει κάποιο καινούργιο τοξικό πυροτέχνημα; Και οι κασσελίστας; Θα συγκεντρωθούν πάλι για να προπηλακίσουν τα στελέχη της πλειοψηφίας;

Ερώτημα 5. Θα κάνει «προεδρική» εμφάνιση ο Φάμελλος; Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι το μόνο όνομα που ακούγεται ως υποψήφιος από την πλευρά των «87». Ωστόσο, ούτε ο ίδιος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ούτε οι «87» έχουν καταλήξει. Το λογικό πολιτικά είναι να χρησιμοποιήσει τη ΚΕ για να στείλει σήμα ότι κατεβαίνει. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να μη στοιχηματίζει κανείς στο «λογικό»…

Ερώτημα 6. Θα αποκαλύψει η Κατερίνα Νοτοπούλου τα sms Κασσελάκη; Η καταγγελία περί μπούλινγκ από άντρα πολιτικό αρχηγό σε γυναίκα βουλεύτρια είναι βαρύτατη και δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά τον δημόσιο βίο. Η Νοτοπούλου οφείλει να τα θέσει υπόψη του ανώτερου κομματικού οργάνου τα sms που (λέει ότι) της έστειλε ο Κασσελάκης για να διαπιστωθεί αν ευσταθεί η καταγγελία της.

Ερώτημα 7. Έχει τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το μείζον ερώτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν πρόκειται να απαντηθεί στην ΚΕ. Πάντως αυτή τη στιγμή λίγοι θα έδιναν θετική απάντηση.