Με μία δέσμη 45 μέτρων την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να... κερδίσει εντυπώσεις επικοινωνιακά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της κυβέρνησης προβάλλοντας στην ελληνική κοινωνία μία εικόνα ότι το τραυματισμένο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κυβερνών κόμμα διαθέτει ισχυρό αφήγημα για να οδηγήσει με ασφάλεια σε μία χώρα «πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική» ως το 2027.
Βασικό μέλημα της παρουσίας του πρωθυπουργού ήταν να ξορκίσει τον «μύθο», όπως τον χαρακτήρισε, της «δήθεν κατάρας της δεύτερης τετραετίας», να απαντήσει στην κριτική περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» και να συνδέσει για μία ακόμη φορά την παρούσα κυβέρνηση με την σταθερότητα, θέτοντας μάλιστα και το δίλημμα «ποιο χέρι είναι ικανό να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους αν όχι αυτό της κυβέρνησης;».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον», τον οποίο συνέδεσε με 9 νέες προκλήσεις (δείτε ΕΔΩ όλα τα μέτρα) που αποτελούν και στρατηγικές κατευθύνσεις οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν: Στην σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών, σε συνδυασμό με την λειτουργία του ανταγωνισμού για καλύτερες τιμές, στην αύξηση της απασχόλησης των εργαζομένων ιδίως στις γυναίκες και στους νέους, στην βελτίωση της παραγωγικής και τεχνολογικής ωριμότητας της οικονομίας, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού, στην ταχύτερη και δικαιότερη πράσινη ανάπτυξη.
Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν εμπεριείχε κάποιο μέτρο- έκπληξη και φυσικά δεν προσέφερε καμία νέα απάντηση σε ότι αφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Μπορεί να επανέλαβε ότι η μάχη ενάντια στην αισχροκέρδεια θα συνεχιστεί μέχρι η αγορά να ομαλοποιηθεί, αλλά συγκεκριμένα νέα μέτρα δεν ανακοίνωσε με συνέπεια και οι όποιες εισοδηματικές αυξήσεις ανακοινώθηκαν να κινδυνεύουν να εξανεμιστούν και αυτές από την ακρίβεια, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Διαβεβαιώνοντας ότι «δεν έχω σήμερα κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές», ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, στο όνομα της οποίας αρνείται ως γνωστόν και την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Εξαιρετικά αμφίβολο είναι εξάλλου εάν οι ανακοινώσεις που αφορούν στην Υγεία μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική εισοδηματική ενίσχυση στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παθογενειών στο δημόσιο σύστημα Υγείας οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του ιδεολογικού προσανατολισμού της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό
Η ομιλία Μητσοτάκη
{https://www.youtube.com/watch?v=k4g3mRrrTHs}
Κασσελάκης για ομιλία Μητσοτάκη
Την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Άκουσα την ομιλία Mητσοτάκη στη ΔΕΘ, κανένα όραμα, καμία έμπνευση, στείρα παροχολογία. Να περιμένετε τη δίκη μου ομιλία την επόμενη εβδομάδα».
ΣΥΡΙΖΑ: Παροχές χωρίς αντίκρισμα, απουσία οράματος και μια υποκριτική αυτοκριτική
Για παροχές χωρίς αντίκρισμα, απουσία οράματος και μια υποκριτική αυτοκριτική, που δεν πείθει, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Πρόκειται όπως σημειώνει για «το τρίπτυχο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Ο κ. Μητσοτάκης μοίρασε αυξήσεις που δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό, τον οποίο η κυβέρνησή του παρακολουθεί -όταν δεν σιγοντάρει- να τρέχει ανεξέλεγκτος. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώνεται ραγδαία κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως φανερώνουν όλες οι σχετικές μελέτες.
Επιχείρησε να βαφτίσει ως «μεγάλη επιτυχία» την ανακαίνιση κάποιων κτιρίων που στεγάζονται μονάδες Υγείας, τη στιγμή που το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, υποσχόμενος κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κάλυψη του κόστους των απογευματινών χειρουργείων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Με άλλα λόγια, το καθολικό δικαίωμα της πρόσβασης στη δημόσια Υγεία, την οποία έχουν χτίσει οι ίδιοι οι πολίτες με τις εισφορές τους, πλέον θα εξαρτάται από ευκαιριακά κονδύλια, αλλά και από τη δήθεν γενναιοδωρία του κ. Μητσοτάκη.
Από ‘κει και πέρα, συμπάσχουμε με την… αγανάκτηση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην Αττική, η οποία έφτασε μέσα στα σπίτια των κατοίκων εντός του αστικού ιστού. Πέρα από την αγανάκτηση, όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε και τίποτε άλλο. Αντιθέτως, κούνησε το δάχτυλο σε όσους δεν έχουν πληρώσει για ασφάλεια για φυσικές καταστροφές και υπενθύμισε την ατομική ευθύνη για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Αλήθεια, κ. Μητσοτάκη, τα ακαθάριστα οικόπεδα φταίνε για το ότι 105.000 στρέμματα έγιναν στάχτη;
Περιμένουμε, επίσης, τον κ. Μητσοτάκη να μας πει και τι έφταιξε για την καταστροφή της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες, όπως και για την καταστροφή του Παγασητικού. Και βέβαια περιμένουμε να μας πει γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα έργο για την αποκατάσταση των ζημιών.
Μάταια, μάλλον, θα περιμένουμε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης για τα Τέμπη και το μπάζωμα, αφού του αρέσει η κριτική και αγανακτεί με τα κακώς κείμενα. Όπως επίσης και για τις υποκλοπές και το Predator».
ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Μητσοτάκης παραπέμπει… στο 2027, για να αποκρύψει την πρωτοφανή λεηλασία
«Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προσπάθησε με ημίμετρα να μπαλώσει λάθη των δικών του πολιτικών, ενώ παραπέμπει για καλύτερες μέρες τον ελληνικό λαό στο 2027. Αντί για «διπλή σύγκλιση», η συνολική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί σε απόκλιση, καθώς διευρύνονται οι εισοδηματικές και περιφερειακές ανισότητες, ενώ βάσει των περισσότερων δεικτών μεγαλώνει το χάσμα με την Ε.Ε» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει:
«Ο φερετζές των δήθεν 12+1 αναπτυξιακών σχεδίων δεν μπορεί να κρύψει τον αποκλεισμό της ελληνικής Περιφέρειας από τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενώ ο πρωθυπουργός άφησε έξω από τη διαβούλευση για το εθνικό σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου την τοπική αυτοδιοίκηση, δίχως αιδώ έθεσε ως στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων το 2027.
Το τίμημα της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εδώ και πέντε χρόνια να μην έχει σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης, το πληρώνουν οι ηπειρωτικές κυρίως περιφέρειες της χώρας που παρακμάζουν και ερημώνουν.
Οι εξαγγελίες, δε, για την αναμόρφωση του στεγαστικού προγράμματος συνιστούν ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τρομακτικές αυξήσεις των ενοικίων που προκλήθηκαν λόγω των πολιτικών του κερδοσκοπικού οπορτουνισμού που εφάρμοσε.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τη δήθεν προστασία των εισοδημάτων, ο κ. Μητσοτάκης παραπέμπει …στο 2027, για να αποκρύψει την πρωτοφανή λεηλασία, -με την ανοχή της κυβέρνησης-, της αγοραστικής δύναμης των πιο ευάλωτων πολιτών και των μεσαίων στρωμάτων από την ιλιγγιώδη αθροιστική πληθωριστική πίεση τα τελευταία τρία χρόνια. Επιπλέον, οι όποιες μειώσεις φόρων και εισφορών δεν πρόκειται αποφέρουν αισθητή ανακούφιση στους εργαζόμενους, λόγω της μη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της φορολογικής κλίμακας. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση παίρνει πίσω από τη μια τσέπη ό,τι δίνει από την άλλη.
Τέλος, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για το δημόσιο σύστημα υγείας σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει το ΕΣΥ, καθώς η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον δημόσιο χαρακτήρα που οφείλει να έχει το αγαθό της υγείας.
Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να τονώσει το ηθικό της συντηρητικής παράταξης για να αντέξει μέχρι το 2027 ήταν εμφανής, όμως ο λαός δεν πρόκειται αντέξει τις επιπτώσεις των πολιτικών του έως τότε. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει τίποτε να περιμένει από ένα πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση χωρίς ενσυναίσθηση και στρατηγικό σχέδιο για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. Η ώρα της μεγάλης προοδευτικής αλλαγής έχει έλθει. Ο αξιόπιστος προγραμματικός χάρτης που θα ξεδιπλώσει την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της ΔΕΘ θα αποτελέσει την αφετηρία μια νέας πορείας για μια ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία».
Νέα Αριστερά για ομιλία Μητσοτάκη: Success Story για τις ελίτ
«Το Success Story που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν αφορά την πλειοψηφία των πολιτών αλλά τις ελίτ, στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους εκλεκτούς φίλους του συστήματος Μητσοτάκη.
Όσον αφορά τους πολίτες, τις νέες και τους νέους, τους εργαζόμενους, την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, ψίχουλα και μπαλώματα.
Καμία παρέμβαση για την ακρίβεια που συνεχίζει να αφανίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Εμμονή στην επιδότηση της ακρίβειας, ούτε κουβέντα για μείωση του ΦΠΑ, ούτε καν στο λάδι όπως διέρρεαν από το κυβερνητικό επιτελείο το περασμένο διάστημα.
Αντί για σχέδιο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, χαΐδεμα στους ιδιοκτήτες airbnb, και αποσπασματικά μέτρα χωρίς αντίκρυσμα.
Αντί για ουσιαστική στήριξη στο ΕΣΥ, αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις, ψίχουλα στους γιατρούς που ακόμα και αυτά έρχονται με τεράστια καθυστέρηση επομένως αναποτελεσματικά.
Κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της ανάκαμψης και της θωράκισης της Θεσσαλίας. Εμμονή στην κερδοσκοπία πάνω στην καταστροφή και στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους πολλούς.
Η ανάγκη για εναλλακτική, για προοδευτική και αριστερή διέξοδο είναι πλέον κοινωνικό αίτημα».
Γερουλάνος για Μητσοτάκη: Επιδοματική πολιτική (pass) που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα
Ο Παύλος Γερουλάνος σχολίασε τις εξαγγελλίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υποστηρίζοντας: «Ανήμπορος να δώσει λύσεις μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης. Το μόνο που κάνει είναι μία δραματική απαρίθμηση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, ρίχνοντας πάντα το φταίξιμο σε εξωγενείς παράγοντες και πότε στη διακυβέρνησή του. Για άλλη μια φορά επιδίδεται σε επιδοματική πολιτική (pass) που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, παρά να κρατάνε όμηρους τους πολίτες στην ελεημοσύνη της Κυβέρνησης».
Άννα Διαμαντοπούλου: «Κανένα νόημα η μακροοικονομική μεγέθυνση, αν δεν αυξάνει τελικά το διαθέσιμο εισόδημα»
«Δεν έχει νόημα για τον πολίτη καμία μακροοικονομική μεγέθυνση, αν δεν αυξάνει τελικά το διαθέσιμο εισόδημα και αν δεν μειώνει τις ανισότητες», δήλωσε ο @kmitsotakis τώρα από το βήμα της ΔΕΘ.
Η ΝΔ το 2019 υποσχέθηκε ανάπτυξη και το 2024 παραδίδει ένα αφήγημα για "εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων" το οποίο στην πραγματικότητα υποκρύπτει ότι το 42% των ΑΞΕ για το 2023 αφορούσαν το Real Estate.
Υποσχέθηκε ανάπτυξη για όλους και μας έφτασε να συναγωνιζόμαστε τη Βουλγαρία όσον αφορά τα πραγματικά ωρομίσθια, σχολίασε η Άννα Διαμαντοπούλου, υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.