Πολιτική

Πώς μπορείτε να ψηφίσετε στις εκλογές στην Ελλάδα

Πώς μπορείτε να ψηφίσετε στις εκλογές στην Ελλάδα
Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024. Πώς μπορείτε να ψηφίσετε στις εκλογές στην Ελλάδα.

Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών. Εφόσον ολοκληρώσατε την εγγραφή σας για την νέα διαδικασία της επιστολικής ψηφοφορίας εντός της σχετικής προθεσμίας, μπορείτε να ασκήσετε το εκλογικό δικαίωμά σας από απόσταση. Η ψήφος είναι υποχρεωτική πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα που επιθυμεί να ψηφίσει κάνοντας χρήση του πρόσφατα θεσμοθετημένου δικαιώματος επιστολικής ψήφου, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό

Θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει την εγγραφή σας στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου έως τις 29 Απριλίου 2024.

Στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα.

Τα αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024

Από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες (19:00) θα αρχίσει σταδιακά η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά στους χάρτες που θα δημοσιεύσει το Dnews.gr με ζωντανή ροή αποτελεσμάτων.

Υπολογίζεται ότι στις 21:00 θα έχουμε μία σχετική σαφή εικόνα, ενώ αργότερα θα έχουμε εικόνα και για όλα τα κόμματα.