Πολιτική

Η κυβέρνηση δίνει την «μάχη της φέτας» για να μην χάσει τις εντυπώσεις στον «πόλεμο της ακρίβειας»

Η κυβέρνηση δίνει την «μάχη της φέτας» για να μην χάσει τις εντυπώσεις στον «πόλεμο της ακρίβειας»
Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι συνιστά το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, αποδεικνύεται ξεκάθαρα στον απόηχο και της πρόσφατης συζήτησης στην Βουλή, ότι αποτελεί και τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για την ίδια την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, καθώς αυτή εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία των δύο τελευταίων εβδομάδων μέχρι τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.

Η άμεση και σε πολύ υψηλούς τόνους, αντίδραση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου στην προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει πολιτικά την αμφιλεγόμενη αναφορά του πρωθυπουργού στην τιμή της φέτας, είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στην μάχη των εντυπώσεων γύρω από το ζήτημα αυτό, γνωρίζοντας ότι κάθε λάθος μήνυμα στην κοινή γνώμη σε σχέση με τον «πόλεμο της ακρίβειας», μπορεί να έχει σημαντική πολιτική και εκλογική επίπτωση.

Για τον λόγο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε άμεσα να αντεπιτεθεί πολιτικά δίνοντας και διευκρινίσεις σχετικά με την τιμή των 6,28 ευρώ που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να ξεκαθαρίσει κατά την ομιλία του ότι αναφέρεται σε συσκευασία μισού κιλού, όπως προέκυπτε από το έγγραφο με τις συγκριτικές τιμές που κατέθεσε στην Βουλή.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χθες τις διαβεβαιώσεις ότι η ακρίβεια αποτελεί για την κυβέρνηση απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, τόνισε ότι «τα μέτρα που λαμβάνει δεν την εξάλειψαν, αλλά μετρίασαν τις τιμές σε αρκετά βασικά προϊόντα» και διαμήνυσε- στον απόηχο και της πρόσφατης επιστολής του στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν- ότι «δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε τον αγώνα καθημερινά με όλα τα πρόσφορα μέσα εντός αλλά και εκτός συνόρων».

Ανεξάρτητα πάντως από τις εντυπώσεις από την «μάχη της φέτας» που ξέσπασε το τελευταίο 48ωρο, η «μεγάλη εικόνα» από την κοινοβουλευτική συζήτηση είναι ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως πως η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη πλέον σε έναν μονόδρομο "δημοσιονομικής σταθερότητας" και "υπευθυνότητας" που δεν της αφήνει περιθώρια για λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση της επίμονης ακρίβειας τα οποία μπορεί να έχουν οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος.

Κορυφαίο παράδειγμα η εξίσου επίμονη απόρριψη της πρότασης για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, που δεν έχει μείνει καμία αμφιβολία πλέον ότι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν την συζητά είναι διότι δεν αντέχει η ελληνική οικονομία οποιαδήποτε απώλεια στα (υπερ)έσοδα που φέρνει στον δημόσιο κορβανά.

Η επιχειρηματολογία περί αναποτελεσματικότητας ενός τέτοιου μέτρου επειδή οι μειώσεις δεν θα φθάσουν στον καταναλωτή αμφισβητούνται όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και από την ίδια την αγορά την στιγμή που και ο πρόεδρος του συνδέσμου των βιομηχανιών τροφίμων ζητά μείωση ΦΠΑ, δεσμευόμενος ότι θα φθάσει στο καταναλωτή. Ο δε ισχυρισμός ότι δεν έχει φέρει αποτέλεσμα σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε, επίσης διαψεύδεται από την πραγματικότητα, καθώς εάν στην Ισπανία- την οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός- ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν μόλις μια μονάδα κάτω από τον ελληνικό, στην Κύπρο ήταν 4 μονάδες κάτω, ενώ στην Πορτογαλία πέρασε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Την παραδοχή άλλωστε ότι η μείωση φόρων μπορεί να φέρνει και περισσότερα έσοδα έκανε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος όμως την μείωση του φόρου στα μερίσματα. Όπως είπε, "μερικές φορές όντως μπορεί να μειώνεις κάποιους φόρους και να εισπράττεις περισσότερα έσοδα. Μακάρι να ίσχυε παντού αυτό. Δεν ισχύει δυστυχώς".

Το γεγονός ότι η πορεία προς την τελική ευθεία για τις ευρωκλογές ξεκινά με την «μάχη της φέτας» και με την ακρίβεια στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου ως βασικό θέμα συζήτησης, είναι σε κάθε περίπτωση προφανές ότι δεν εξυπηρετεί τον γαλάζιο προεκλογικό σχεδιασμό και η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την ατζέντα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη- που θα συνεχιστούν σήμερα από την Κέρκυρα- πέραν του διακυβεύματος της σταθερότητας, θα βρίσκεται η προβολή του κυβερνητικού έργου, το αποτύπωμα που έχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι σε σειρά σημαντικών έργων και δράσεων που εξελίσσονται ανά την επικράτεια και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, καθώς και οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις (ΚΑΠ, διεκδίκηση νέου Ταμείου Ανάκαμψης, μεταναστευτικό, κοινό χρηματοδοτικό ταμείο για την άμυνα κ.λ.π), οι οποίες έχουν αντανάκλαση και στην χώρα μας.