Πολιτική

Χαρίτσης: Θα συναινέσουμε στη γενοκτονία; Εδώ και τώρα η αντιπολίτευση να πάρει θέση

Χαρίτσης: Θα συναινέσουμε στη γενοκτονία; Εδώ και τώρα η αντιπολίτευση να πάρει θέση Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ σε άμεση δράση, τονίζοντας ότι το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Ή με τον πόλεμο θα είσαι ή με την ειρήνη

Εδώ και τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση αναφορικά τόσο με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης (και) του Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ζήτησε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ακρίβεια.

«Την ώρα που συζητάμε εμείς εδώ, πολύ κοντά μας συντελείται μια γενοκτονία. Εμείς δεν φοβόμαστε να το πούμε, να πάρουμε θέση και να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Να σταθούμε στο πλάι των Παλαιστινίων, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», είπε αρχικά στην ομιλία του.

«Και το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει τον ρόλο του κρίσιμου συμμάχου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικρίνει - συγκεκαλυμμένα - την απόφαση του ΔΠΔ, την ώρα που Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία ανακοίνωναν ότι θα προβούν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα σιωπήσουμε; Θα συναινέσουμε στη γενοκτονία; Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη αυτό τον όρο.

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ σε άμεση δράση, τονίζοντας ότι το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Ή με τον πόλεμο θα είσαι ή με την ειρήνη.

«Εμείς απαντάμε με την ειρήνη, αδιαπραγμάτευτα, πάντα, και όχι αλά καρτ», είπε.

«Καλούμε την αντιπολίτευση να πάρει σαφή θέση: Αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ΤΩΡΑ, ή όχι; Ολες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να μιλήσουν τώρα ξεκάθαρα».

Σχολιάζοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτούργησε ως «χορηγός των εθνικιστικών της Βόρειας Μακεδονίας».

«Ρίχνετε νερό στον μύλο των ακραίων», τόνισε και πρόσθεσε: «Παίζετε το εθνικό συμφέρον στα ζάρια».

Στο πεδίο της ακρίβειας ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, είπε: «Ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε να το κάνει λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και την τελευταία ημέρα πριν η Βουλή διακόψει τη λειτουργία της. Μας είπε δίνει μάχη κατά των πολυεθνικων; Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου και η κοροϊδία έχει τα όριά της».