Πολιτική

Ορυμαγδός δημοσκοπήσεων: Παγιώνεται η διαφορά της ΝΔ στις ευρωεκλογές - Τα ντέρμπι και οι εκπλήξεις

Ορυμαγδός δημοσκοπήσεων: Παγιώνεται η διαφορά της ΝΔ στις ευρωεκλογές - Τα ντέρμπι και οι εκπλήξεις Φωτογραφία: INTIME
Η αποχή, το «θρίλερ» της 4ης θέσης και οι πρώην ψηφοφόροι των Σπαρτιατών φαίνεται πως θα ορίσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις.

Προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία σε τέσσερις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν ενώ αυτό που προκύπτει από όλες είναι το ντέρμπι για τα κόμματα που θα βρεθούν σε 2η, 3η και 4η θέση.

Η αποχή φαίνεται πως θα είναι ο «δαίμονας» της Νέας Δημοκρατίας και όχι η αντιπολίτευση καθώς τα νεανικά κοινά (σύμφωνα με το β’ μέρος της δημοσκόπησης της MRB) φέρνουν το κυβερνών κόμμα στην τρίτη θέση. Ωστόσο, η ίδια ηλικιακή ομάδα είναι αυτή που «χρεώνεται» το ποσοστό αποχής.

Βασικό ρόλο θα παίξουν και οι πρώην ψηφοφόροι των Σπαρτιατών, οι οποίο θα κατανεμηθούν όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεξιότερα της δεξιάς προς τη Φωνή Λογικής. Η απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της συμμετοχής του κόμματος των Σπαρτιατών αλλάζει τις ισορροπίες ενώ στις εκπλήξεις είναι η σημαντική ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης έναντι του ΚΚΕ.

Δημοσκόπηση Pulse: Δεν έχει κριθεί ακόμα η 2η θέση

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 15 μονάδες στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024 και στο 17% στην εκτίμηση ψήφου έναντι του δεύτερου κόμματος, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα κριθεί.

Το ντέρμπι «παίζεται» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ενώ στις εκπλήξεις είναι η επικράτηση του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης έναντι του ΚΚΕ στην 4η θέση. Σημείο κλειδί στις απώλειες του ΚΚΕ φαίνεται πως ήταν η ψήφιση του νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Την ίδια ώρα οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών επιλέγουν κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.

Δημοσκόπηση MARC: Η επικάλυψη του ΠΑΣΟΚ

Ανάλογη εικόνα καταγράφει και η δημοσκόπηση της MARC, που διενεργήθηκε για τον ΑΝΤ1 με τη διαφορά ωστόσο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ να είναι μεγαλύτερη και συγκεκριμένα στο 17,7 στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024.

Στην εκτίμηση ψήφου ωστόσο αν και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται στη δεύτερη θέση, καταγράφεται επικάλυψη με το ΠΑΣΟΚ στις ακραίες τιμές (14,1% για το ανώτατο του ΠΑΣΟΚ έναντι 13,2% το κατώτατο όριο του ΣΥΡΙΖΑ) ενώ αντίστοιχη εικόνα σημειώνεται και στην 4η θέση μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης. Ισχυρή είναι η πιθανότητα να εκλέξει ευρωβουλευτή και η Πλεύση Ελευθερίας , όπως σημειώνει η συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Δημόσκοσκόπηση Alco: Ντέρμπι Ελληνική Λύση- ΚΚΕ

Το ντέρμπι ανάμεσα σε Ελληνική Λύση και ΚΚΕ για την 4η θέση καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της Alco, που παρουσίασε ο Alpha.

Την ίδια ώρα η ψαλίδα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει στην πρόθεση ψήφου ενώ σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση μείωση παρουσιάζει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό σημαίνει ότι καταγράφεται συσπείρωση για τους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η επιλογή όσων είχαν ψηφίσει Σπαρτιάτες εξισορροπεί τις απώλειες της Ελληνικής Λύσης και οδηγείς σε διπλασιασμό σχεδόν στις ψήφους της Φωνής Λογικής» σημειώνει η δημοσκόπηση.

Στο ντέρμπι μεταξύ Ελληνικής Λύσης και ΚΚΕ, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, στην πρόθεση ψήφου καταγράφει ποσοστό της τάξης του 8% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με μισή μονάδα πίσω. Σημαντικό ποσοστό καταγράφει και η Φωνή Λογικής που ακολουθεί μαζί με τη Νίκη και ποσοστό 3% αφήνοντας πίσω την Πλεύση Ελευθερίας, τη Νέα Αριστερά, τους Δημοκράτες και το ΜέΡΑ25.

Δημοσκόπηση MRΒ: Η αποχή ο εχθρός της Νέας Δημοκρατίας

Ωστόσο όπως σημειώνει το β’ μέρος της δημοσκόπησης της MRΒ για το OPEN, η αποχή είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα. Μία αποχή που δεν λειτουργεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας όμως σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο δαίμονας, ο εχθρός της ΝΔ δεν είναι η αντιπολίτευση αλλά η αποχή». Αυτός που κερδίζει ωστόσο είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος κα η Ελληνική Λύση.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης, προκύπτει ότι στους άνδρες προηγείται η Νέα Δημοκρατία (27,6%) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ (12,1%), ΣΥΡΙΖΑ (11,4%) και Ελληνική Λύση (9.9%).  Στις γυναίκες η Νέα Δημοκρατία (25,5%) προηγείται με μικρότερο ποσοστό και κερδίζει ο Στέφανος Κασσελάκης που έρχεται δεύτερο κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ (14,6%) έναντι του ΠΑΣΟΚ 10,8%). Αναμενόμενη η ηλικιακή διακύμανση καθώς στις νεότερες ηλικίες 17-34 ετών η Νέα Δημοκρατία έρχεται οριακά τρίτο κόμμα με ποσοστό 14,5% ενώ πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,2% και το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 14,7%.

Ωστόσο αυτή η ηλικιακή ομάδα των ψηφοφόρων είναι που «χρεώνεται» και τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής. Το σκηνικό αλλάζει άρδην στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου η Νέα Δημοκρατία κρατά το προβάδισμα. Στις εκπλήξεις, η Ελληνική Λύση που έρχεται δεύτερη με ποσοστό 10.4%, στις ηλικίες 35-54. Στην ίδια ομάδα το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 9,1% και τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 8,4%. Πιο αναμενόμενη η πρόθεση ψήφου στις ηλικίες άνω των 55, όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34,7%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,8%, το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 11,2% και η Ελληνική Λύση στην 4η θέση με ποσοστό 8%.