Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η ΕΥΠ δεν αποκάλυψε στην ΑΔΑΕ το λόγο παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η ΕΥΠ δεν αποκάλυψε στην ΑΔΑΕ το λόγο παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη
Καμία αιτιολόγηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη το φθινόπωρο του 2021 δεν έδωσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), στην επίσημη απάντηση που παρείχε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) την παρελθούσα Παρασκευή.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ΕΥΠ δεν παρείχε καμία αιτιολόγηση σχετικά με τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και παρέπεμψε την ολομέλεια της ΑΔΑΕ στη διάταξη άρσης απορρήτου των τηλεπικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την οποία υπέγραψε το Σεπτέμβριο του 2021 η πρώην εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.

Τι αναφέρει αυτή η διάταξη; Τον τηλεφωνικό αριθμό που τίθεται υπό παρακολούθηση και το διάστημα της παρακολούθησης.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», η ΕΥΠ δεν παρείχε καμία περαιτέρω διευκρίνιση.

Με τον τρόπο αυτό το Γραφείο Πρωθυπουργού, στο οποίο υπάγεται η ΕΥΠ, αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας της 5ης Απριλίου 2024, που ανέφερε πως ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να ενημερωθεί για τους λόγους της άρσης των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στον Χρήστο Ράμμο και στην Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών που έχουν την ευθύνη της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης. Η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ θα συνεδριάσει στις 22 Μαΐου για να καθορίσει το πως θα απαντήσει στον κ. Ανδρουλάκη, αλλά και πως θα αντιμετωπίσει θεσμικά τη μη εναρμόνιση της ΕΥΠ με την απόφαση του ΣτΕ.

Το θέμα δεν είναι απλό, καθώς η μη συμμόρφωση της ΕΥΠ με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προσκρούει στο άρθρο 95 του Συντάγματος που προβλέπει πως «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει».

Με απλά λόγια, η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κινηθεί εναντίον της ΕΥΠ για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Αν δεν το κάνει, τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί να προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη, τόσο εναντίον της ΕΥΠ (και του πολιτικού της προϊσταμένου), όσο και εναντίον της ΑΔΑΕ.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως η απόφαση της Κυβέρνησης να συγκαλύπτει την υπόθεση των υποκλοπών τροφοδοτεί με νέα επεισόδια το σκάνδαλο. Δεν μπορεί δε να μην σχολιασθεί πως ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης έχει ήδη επτά μήνες στα χέρια του την δικογραφία της υπόθεσης των υποκλοπών, η οποία για περισσότερο από δύο χρόνια βρίσκεται στη φάση της προανάκρισης. Τέλος, ο κ. Ζήσης δεν έχει προχωρήσει σε αυτό το διάστημα των επτά μηνών, στην πλέον κομβική προανακριτική πράξη, στη σύγκριση της λίστας των 88 στόχων του Predator με τους στόχους παρακολούθησης της ΕΥΠ, κάτι που θα καταδείξει το ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων.

# TAGS