Πολιτική

Έξι ορόσημα για την κυβέρνηση ως τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου

Έξι ορόσημα για την κυβέρνηση ως τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου Φωτογραφία: intime
Έξι σημαντικά ορόσημα περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο πολιτικό στοίχημα (και) για το κυβερνών κόμμα.

Η πορεία μάλιστα προς τις κάλπες κάθε άλλο παρά εύκολη προοιωνίζεται για την κυβέρνηση της ΝΔ όπως καταδεικνύεται από την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα, με μια γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ να "παραλύει" σήμερα την χώρα, με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ που συζητείται στην Βουλή να συνεχίζονται και με την αναταραχή στον αγροτικό χώρο να μην έχει κοπάσει καθώς οι αγρότες παραμένουν σε αγωνιστική εγρήγορση έστω και εάν αποχωρούν από μπλόκα.

Πρώτο ορόσημο για την κυβέρνηση η ψήφιση στις 8 Μαρτίου του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση επενδύει σε αυτό για την τόνωση του μεταρρυθμιστικού της προφίλ, η συζήτηση ωστόσο εξελίσσεται από την πρώτη κιόλας ημέρα σε κοινοβουλευτική δοκιμασία για την ίδια καθώς βρίσκεται πολιτικά απομονωμένη στην Βουλή ακόμη και από δυνητικούς συμμάχους που υποστηρίζουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 αλλά όχι και την προσπάθεια "παράκαμψής" του.

Ακολουθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στην Θεσσαλία, στις 11 Μαρτίου, που θα είναι καθοριστική για την μετέπειτα στάση των αγροτών .

Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Θεσσαλία όπου μέχρι τότε θα έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση και η πλήρης μελέτη της ολλανδικής εταιρείας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ενώ στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθεί το θέμα των ελληνοποιήσεων.

Την ίδια ώρα και στον απόηχο της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη για τις κινήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναθεώρηση πτυχών της ΚΑΠ.

Στις 22 Μαρτίου αναμένεται η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την αύξηση στον κατώτατο μισθό σε επίπεδα άνω των 800 ευρώ. Μπορεί μια τέτοια αύξηση να μην αντισταθμίζει τις απώλειες λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας και να απέχει από την αύξηση που ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, συνιστά ωστόσο ένα γεγονός στο οποίο επενδύει πολιτικά η κυβέρνηση στην προσπάθεια προβολής του αφηγήματος της δίκαιης κατανομής του πλούτου που παράγει η θετική πορεία της οικονομίας.

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να διεξαχθεί το Συνέδριο ΝΔ που θα σηματοδοτήσει την αφετηρία συσπείρωσης για τις ευρωεκλογές, ενώ θα ακολουθήσει και η ανακοίνωση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου.

Είναι πολύ πιθανό πάντως το Συνέδριο να αποτελέσει βήμα για μια ακόμη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και διαφοροποίησή του από βασικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

Το επόμενο ορόσημο για την κυβέρνηση τοποθετείται για την περίοδο του Πάσχα όπου οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη έχουν προϊδεάσει για την χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους οικονομικά ευάλωτους.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας είναι θετικές, δεν μπορεί ωστόσο από τώρα να προεξοφλήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει.

Τον Μάιο , κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα με την οποία προσδοκάται να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική του διαλόγου έστω και αν κάποιες κινήσεις της γειτονικής χώρας τον τελευταίο καιρό, όπως η πρόκληση με την ακταιωρό στα Ίμια, οι NAVTEX, δημιούργησαν προβληματισμό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας προειδοποίησε μάλιστα ότι "η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό της παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές θέσεις ούτε κατά κεραία".