Πολιτική

«Διχασμός» στον ΣΥΡΙΖΑ, «αναβρασμός» σε ΠΑΣΟΚ για την εκδήλωση Τεμπονέρα - Χριστοδουλάκη - Αχτσιόγλου

«Διχασμός» στον ΣΥΡΙΖΑ, «αναβρασμός» σε ΠΑΣΟΚ για την εκδήλωση Τεμπονέρα - Χριστοδουλάκη - Αχτσιόγλου Φωτογραφία: intime
Δυσφορία συνεχίζει να δημιουργεί στις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η συζήτηση της ερχόμενης Τρίτης για την ανασύνθεση της ευρύτερης Αριστεράς – Κεντροαριστεράς, με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιόγλου.

Επιπλέον, η γκρίνια έχει επεκταθεί και σε άλλα στελέχη των δύο κομμάτων, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται και δημόσιες επικρίσεις βουλευτών. Παρόλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν τους συμμετέχοντες και τη διοργανώτρια Εφημερίδα των Συντακτών αποφασισμένους να προχωρήσουν, με τα στελέχη της τελευταίας, μάλιστα, να εμφανίζονται ενοχλημένα από τις διαφόρων ειδών πιέσεις που ασκήθηκαν για την ακύρωση της εκδήλωσης.

Η κριτική για «προσωπικές στρατηγικές»

Από την ηγεσία της Κουμουνδούρου αρνούνται να σχολιάσουν οτιδήποτε, γεγονός που φανερώνει τη δυσφορία τους. Ωστόσο, άλλα πρόσωπα του κόμματος προχώρησαν χθες σε δημόσιες δηλώσεις έντονης διαφωνίας. Πιο επικριτικός στάθηκε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε λόγο για «προσωπικές στρατηγικές» και «υποκλαπείσες έδρες». Επίσης, οι τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Χάρης Μαμουλάκης, άσκησαν κριτική για προσωπικών στρατηγικών, τονίζοντας την ανάγκη τέτοιου είδους συζητήσεις να προχωρούν συντεταγμένα και με τη σφραγίδα των κομματικών ηγεσιών.

«Καμία συζήτηση με τους διασπαστές»

Στην πραγματικότητα, το κλίμα μεταξύ των στελεχών της Κουμουνδούρου, τουλάχιστον όσων εντάσσονται στο κασσελακικό στρατόπεδο, είναι αρκετά πιο «θερμό».

«Έξω από κάθε όριο κομματικής νομιμότητας» και «εξωτερική πολιτική (σ.σ. πολιτική συνεργασιών) δεν κάνει καθένας μόνος του», ήταν δύο χαρακτηριστικές αναφορές που έκαναν στο «Dnews» κορυφαία πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν, δε, κάποιοι στο ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της ανασυνθετικής διαδικασίας του προοδευτικού χώρου οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επειδή «είναι βουλευτές με κλοπιμαία και ενώ δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν μαζί μας, τώρα λένε να ενωθούμε όλοι μαζί».

Πάντως, κορυφαίοι θεσμικοί κομματικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να παρθούν καταστατικά μέτρα εναντίον του Διονύση Τεμπονέρα εξαιτίας της συμμετοχής του στην εκδήλωση.

Κάποιοι στην Κουμουνδούρου βλέπουν θετικά την εκδήλωση

Πάντως, δεν έχουν όλοι στην Κουμουνδούρου την ίδια άποψη, καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια συζήτηση σε θετική κατεύθυνση, η οποία είναι αναγκαίο να ανοίξει και για την οποία ο κύριος Τεμπονέρας έχει καταθέσει δημόσια, αλλά και στα όργανα του κόμματος, σχετική πλατφόρμα.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Διονύση Τεμπονέρα επισημαίνουν, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχει με πρόσωπα που πρόσκεινται στη Νέα Αριστερά σε όλους του μαζικούς χώρους, όπως τα αυτοδιοικητικά και τα συνδικαλιστικά σχήματα.

Επίσης, υπενθυμίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται επικρίσεις για «προσωπικές στρατηγικές» για ένα στέλεχος του κόμματος το οποίο έχει αρνηθεί μια σειρά από αξιώματα, όπως του βουλευτή και του υποψηφίου δημάρχου και περιφερειάρχη.

Χαρ. Τρικούπη: Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει θέσει άλλο πλαίσιο

Δυσφορία καταγράφεται, πάντως και στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Πρόσωπα κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν στο «Dnews» ότι δεν υπήρχε καμία σχετική συνεννόηση ή έστω ενημέρωση για την εκδήλωση.

Επιπλέον, υπενθύμιζαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο για τη διαδικασία ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Συγκεκριμένα, έχει προσδιορίσει την αφετηρία της μετά τις ευρωεκλογές, με την προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει πάει ένα ισχυρό ποσοστό που θα το έχει αναδείξει στη δεύτερη θέση, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με όρους συγκόλλησης κομμάτων.