Πολιτική

Μεταναστευτικό: Το Μνημόνιο Κατανόησης με την Τουρκία και τα μηνύματα Μητσοτάκη από το Βερολίνο

Μεταναστευτικό: Το Μνημόνιο Κατανόησης με την Τουρκία και τα μηνύματα Μητσοτάκη από το Βερολίνο
Η οριστικοποίηση και ανακοίνωση της διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, φέρνει πιο κοντά και το ενδεχόμενο ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το οποίο είναι ένα ζήτημα που βρέθηκε ψηλά και στην ατζέντα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Τα θετικά δείγματα του τελευταίου διμήνου, με τον δραστικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τα τέλη Σεπτεμβρίου, δημιουργούν θετικό έδαφος για να υπάρξουν στο Ανώτατο Συμβούλιο απτά δείγματα ελληνοτουρκικής συνεννόησης στο μεταναστευτικό το οποίο στον πυρήνα του εξακολουθεί βέβαια να συνιστά ευρωτουρκικό ζήτημα.

Το μήνυμα ότι «τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει βήματα σε διμερές επίπεδο ώστε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να περιορίσουμε -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- τις βάρκες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια», εξέπεμψε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς.

Στην διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην γερμανική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε και πολλαπλά μηνύματα για το μεταναστευτικό με αποδέκτη την ΕΕ.

Αφού επισήμανε ότι λόγω της εξελισσόμενης αναταραχής στην Μέση Ανατολή είναι πολύ πιθανό κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες ισχυρές πιέσεις στα σύνορά τους, ζήτησε «η αρωγή της Ευρώπης να γίνει εντονότερη και να εκδηλωθεί πολύπλευρα και συντονισμένα».

Τόνισε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ κρατών-μελών και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε τώρα όσο ποτέ ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση: αφενός την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου τη διαχείριση των νόμιμων μεταναστευτικών ροών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε παράλληλα ότι τα προβλήματα δευτερογενών ροών που απασχολούν την Γερμανία είναι υπαρκτά και χρήζουν μίας κοινής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών και διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία στο ζήτημα αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως όταν η χώρα μας χορηγεί άσυλο, η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα αυτός που έχει έρθει, καθώς έχουμε μεγάλες ανάγκες ως προς το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας

Η Αθήνα εκτιμά ωστόσο ότι οι δευτερογενείς ροές προκαλούνται, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της ελκυστικότητας της Γερμανίας για τους πρόσφυγες έναντι της νότιας Ευρώπης και ενδεικτική ήταν και η σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της προχθεσινής εκδήλωσης του Ιδρύματος Αντενάουερ.

Αφού υπογράμμισε πως η χώρα μας βρίσκεται σε μία κατάσταση όπου μπορεί να διαχειριστεί τις ροές και έχει επίσης αντιμετωπίσει πολύ πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αναγνώρισε ότι υφίστανται ακόμη δευτερογενείς μετακινήσεις, ιδίως από όσους λαμβάνουν άσυλο, διαμήνυσε όμως ότι "αυτό σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσετε στη Γερμανία".

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν η Γερμανία είναι, εν τέλει, τόσο ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες, είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, εάν έχετε έναν τεράστιο «μαγνήτη» στη Γερμανία, τόσο ισχυρό που υπερβαίνει όλες τις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε τα εξωτερικά σύνορα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και από το Βερολίνο ότι η χώρα μας θα επιμείνει στην «αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων» που έχει εφαρμόσει και η οποία "έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς".

Επέμεινε επίσης στην ανάγκη πρόσθετων πόρων για το μεταναστευτικό στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία η οποία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό, όπως είπε, συνεπάγεται «κάποια συνέχιση των πληρωμών προς την Τουρκία». Παράλληλα επανέλαβε ότι «δεν πρέπει οι διακινητές να καθορίζουν ποιος μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι δουλειά της ίδιας της Ευρώπης και για να μπορέσει να πετύχει αυτήν την αποστολή πρέπει να συνεργάζεται με τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα».

Όπως είπε εξάλλου, «χρειαζόμαστε νόμιμες οδούς μετανάστευσης, συμπράξεις με χώρες με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε και χρειαζόμαστε μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών».

Τέλος, υπογράμμισε ότι στις υποδομές οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης τον οποίο κατασκευάζουμε στον Έβρο.