Πολιτική

Γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνει τα βέλη της σε Μητσοτάκη και Λοβέρδο

Γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνει τα βέλη της σε Μητσοτάκη και Λοβέρδο
Αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο της πλήρους αυτονομίας σε σχέση με τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής μετά και τον ορισμό της 21ης Μαΐου ως ημερομηνίας διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Για την ώρα, τα βέλη του κόμματος επικεντρώνονται περισσότερο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που εκφράζεται τόσο στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό όσο και στο εσωκομματικό πεδίο στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Αλλάζει η κριτική γιατί έχει αλλάξει η εικόνα Μητσοτάκη»

Ξεκινώντας με την αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται με την ηγεσία της ΝΔ, ξεκαθαρίζουν ότι «αλλάζει το περιεχόμενο της κριτικής που γίνεται στον κύριο Μητσοτάκη γιατί έχει αλλάξει η εικόνα Μητσοτάκη». Όπως εξηγούν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αυτό δεν αλλάζει την τελεσίδικα αρνητική εικόνα για τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία έχει διαμορφωθεί με βάση τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2015-2019. Αντιθέτως, αυτό που έχει αλλάξει είναι η επιδείνωση της αξιολόγησης του νυν πρωθυπουργού, κυρίως λόγω των παρακολουθήσεων και της τραγωδίας των Τεμπών. Σχετικά με το τελευταίο, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για την πλήρη αποκάλυψη της πραγματικότητας του επιτελικού κράτους της ΝΔ, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή μιας παρέας φίλων και συγγενών του κυρίου Μητσοτάκη. Μάλιστα, θέτουν το ζήτημα της ανασυγκρότησης του κράτους στην κορυφή της ατζέντας τους, εκτιμώντας ότι οι πολίτες απαιτούν ένα συνολικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης σε όλους τους τομείς.

«Εμείς θέτουμε την ατζέντα». «Κακό πράγμα η αποστασία»

Εξίσου αιχμηροί είναι από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και για τον κύριο Λοβέρδο, στον οποίο καταλογίζουν ότι σπάει το βασικό αφήγημα του κόμματος, δηλαδή τη στρατηγική της αυτονομίας του μέχρι να γίνουν εκλογές, όταν οι πολίτες θα δώσουν τις πολιτικές κατευθύνσεις που θέλουν για τη χώρα.

Προειδοποιούν, δε, ότι την ατζέντα του κόμματος τη βάζουν τα συλλογικά όργανα και την εκφράζει ο πρόεδρος του. Μάλιστα, συνδυάζουν το θέμα Λοβέρδου με τις δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη που επιμένει να μιλά για την «ευρυχωρία του μπλε» σε μια μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ.

Ξεκαθαρίζουν, λοιπόν, ότι «η αποστασία είναι άσχημο πράγμα» και προειδοποιούν ότι όποιος πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο δικαίως θα πάρει τον χαρακτηρισμό του αποστάτη. Υπενθυμίζουν, επιπλέον, ότι η ηγεσία του κόμματος είχε στηρίξει τον κύριο Λοβέρδο «στη δύσκολη στιγμή του», δηλαδή όταν τέθηκε το θέμα με το μεταφρασμένο έγγραφο των ΗΠΑ σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Νοβάρτις. Αντιθέτως, θεωρούν ότι ο ίδιος δεν είχε ξεκάθαρη στάση σε άλλες κομβικές στιγμές, όπως με την υπόθεση της κυρίας Καϊλή, όταν μεταξύ άλλων είχε πει ότι πρέπει να κρατήσει την έδρα της, αλλά και με την θετική κριτική που εξέφρασε για τον Κώστα Καραμανλή σχετικά με την παραίτηση του μετά τα Τέμπη.

Ανεβάζουν τον πήχη των προϋποθέσεων κυβέρνησης συνεργασίας

Κατά τα άλλα, από την Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής, θέτοντας όμως ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις:

- Ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το κόμμα τους προκειμένου, προκειμένου να μπορούν να καθορίσουν τον χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης.

- Προγραμματική συμφωνία με βάση τις θέσεις τους.

- Ορισμό πρωθυπουργού που θα είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά όχι οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας.

- Σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μόνο από την πρώτη Κυριακή και όχι μετά από δεύτερη αναμέτρηση, η οποία θα γίνει με σύστημα αυξημένης αναλογικής.