Πολιτική

Ο Γιακουμάτος, το φιλί στα θεωρεία της Βουλής και οι 56 που δεν ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης

Ο Γιακουμάτος, το φιλί στα θεωρεία της Βουλής και οι 56 που δεν ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης
Του Γιάννη Χρηστάκου Η υποκρισία της ΝΔ για ένα καυτό κοινωνικό θέμα - Τα 2/3 της ΝΔ δεν ψήφισαν το σύμφωνο, ενώ όταν το 2013 με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο Χαρ. Αθανασίου επιχείρησε να το φέρει στη Βουλή, οι ίδιοι βουλευτές έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» και δεν κατατέθηκε ποτέ

«Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι» είπε ο Ιησούς, όπως καταγράφεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, λίγες μέρες πριν το Θείο Πάθος. Οι κατά κανόνα θρησκόληπτοι βουλευτές της ΝΔ, το ξέρουν καλά. Δεν αποφεύγουν όμως τον πειρασμό να καταγραφούν στους υποκριτές, όταν στην πολιτική μπαίνουν θέματα όπως αυτό που άνοιξε με την συνέντευξή του ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη, ο Κυριάκος Μητοτάκης χαρακτήρισε το θέμα «ατυχές» και το έκλεισε άρον-άρον. Ομως, η μνήμη ευτυχώς υπάρχει, όπως και η δημοσιογραφία σε πείσμα των διωκτών της, για να καταγράφει και να θυμίζει.

Το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένας «καρκίνος» για την συντηρητική παράταξη. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2015 στην ψηφοφορία του σχετικού νομοσχεδίου έγιναν πολλά. Το βασικό ήταν ότι οι 56 από τους 75 βουλευτές που έχει το κόμμα, είτε καταψήφισαν είτε απουσίασαν. Για την ακρίβεια, 29 καταψήφισαν, 29 απουσίασαν.

Τι συνέβη τότε και η ΝΔ κατέβηκε με τρεις γραμμές; Είναι απλό. Η ΝΔ τότε δεν είχε αρχηγό. Βρισκόταν σε περιδύνηση, είχε μόλις περάσει το γνωστό φιάσκο με τις εσωκομματικές εκλογές που δεν έγιναν επειδή η εταιρία που είχε επιλεγεί δεν μπόρεσε να τις υλοποιήσει. Μόλις δύο ημέρες πριν την ψηφοφορία, στις 20 Δεκεμβρίου, είχε πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών που ορίστηκαν για εκείνη την ημέρα μετά το φιάσκο στις 22 Νοεμβρίου. Μειμαράκης (40%) και Μητσοτάκης (30%) θα μονομαχούσαν στον δεύτερο γύρο, στις 10 Ιανουαρίου 2016 (σ.σ. με το γνωστό αποτέλεσμα).

Η κυβέρνηση, λοιπόν, έφερε το σύμφωνο και το πέρασε με την θετική ψήφο και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε και έχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα αυτό, όπως και του Γιακουμάτου που τότε υπερψήφισε! Τι έκανε όμως την ημέρα εκείνη μόνο ο Γιακουμάτος απ’ όλους τους βουλευτές; Υπερψήφισε επί της αρχής και καταψήφισε τα άρθρα! Ηταν η μέρα με το περίφημο και ιστορικό πια «φιλί» των ομοφυλόφιλων στα θεωρεία της Βουλής.

Να θυμηθούμε μία μόνο δημόσια αντίδραση βουλευτή της ΝΔ, της Σοφίας Βούλτεψη, που αποχώρησε μόλις είδε τα φιλιά όπως και δεκάδες συνάδελφοί της: «Στα θεωρεία της Βουλής αν πάει ένα ζευγάρι άντρας και γυναίκα και αρχίσει να φιλιέται ή να κρατιέται από το χεράκι ή να χειροκροτεί τον συλλαμβάνει ο φρούραρχος. Εδώ υπάρχει δηλαδή πλέον διάκριση εις βάρος μας. Το είδα, ναι, είδα φιλιά και έφυγα. Άκουσα τον εισηγητή μας, άκουσα όλους τους εισηγητές, κάποια πράγματα έχουν τα όριά τους».

Για να δούμε, λοιπόν, τι έκανε η ΝΔ και όταν ήταν κυβέρνηση. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, υποχρεωμένος να τηρήσει η χώρα την σχετική οδηγία για το σύμφωνο συμβίωσης, διότι υπήρχε και καταδίκη, έφτιαξε τροπολογία για να συμπεριλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Ηταν Νοέμβριος του 2013. Μόλις το πήταν χαμπάρι οι βουλευτές της ΝΔ ξεσηκώθηκαν και διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση ότι «αυτό δεν περνάει».

Ο Αθανασίου τότε είχε συμφωνήσει και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι βουλευτές της ΝΔ το μπλόκαραν. Ήταν πάνω–κάτω τα ίδια πρόσωπα. Να σημειωθεί ότι ακόμα και στην ψηφοφορία επί ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές που ψήφισαν την τροπολογία είχαν ζητήσει να μην περάσει διάταξη για να επωφελούνται από το σύμφωνο συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια ώστε να μπορούν να υιοθετούν και παιδιά, κάτι που αποδέχτηκε ο τότε υπουργός Ν. Παρασκευόπουλος. Ετσι υποκριτικά η ΝΔ πέρασε από το δύσκολο αυτό θέμα, με τα 2/3 σήμερα των βουλευτών της να πιστεύουν απόλυτα αυτά που του ξέφυγαν στο δημόσιο λόγο του Γιακουμάτου.

Οφείλει, όμως, το κόμμα αυτό να ξεκαθαρίσει την θέση του για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα ακόμα και αν η άποψη του προέδρου του είναι καθαρή. Διότι κάποια στιγμή, οι εκκρεμότητες του συμφώνου θα ξαναέρθουν.