Μετά τον θάνατο 5χρονης στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης από κεραυνοβόλο σηψαιμία έχοντας μολυνθεί από στρεπτόκοκκο εντοπίστηκαν τρία ακόμη παιδιά που φοιτούσαν στο ίδιο Νηπιαγωγείο θετικά στην λοίμωξη αλλά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας γνωστοποιεί ότι εντοπίστηκε κρούσμα στρεπτόκοκκου στη σχολική μονάδα. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου κ. Λάζαρος Μωυσιάδης «με βάση τις οδηγίες που μας δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ, σας παρακαλούμε να ελέγχετε τα παιδιά σας για συμπτώματα (πονόλαιμος ερυθρότητα στον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, πυρετός, διογκωμένοι λεμφαδένες) και σε κάθε περίπτωση να ενημερώσετε το σχολείο αν το παιδί σας εμφανίσει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, μολυσματικό κηρίο, οστρακιά, ή γρίπη, καθώς οι παθήσεις αυτές συνδέονται με την στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Παρακαλούμε για την ειλικρινή συνεργασία με το σχολείο και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά μας θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η ανάρτηση του Συλλόγου Γονέων
{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02DnEBngaKDUcGwSN3tSgesUQvEM94pStfVgH42dxuyZevz756gvEhTV7nKsfD6Bb1l&id=100054475510725}
Στρεπτόκοκκος: Το σύμπτωμα «καμπανάκι» που πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη μιλώντας στο Dnews εξήγησε τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν γονείς και κηδεμόνες για τον στρεπτόκοκκο μια λοίμωξη που όπως ανέφερε αυτή την εποχή είναι σε έξαρση όπως συμβαίνει πάντα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα φέτος έκανε την εμφάνιση της και με σχετική καθυστέρηση. Όπως ανέφερε η κα Παρδάλη «o στρεπτόκοκκος είναι ένα συχνό μικρόβιο της παιδικής ηλικίας που αγαπάει τις ηλικίες άνω των 2 ετών. Είναι σπανιότερος σε ηλικίες κάτω των δύο ετών και οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι αμυγδαλίτιδα (λαιμός), οστρακιά (δέρμα) και πιο σπάνια είναι η σηπτική του μορφή η οποία μπορεί όπως οποιαδήποτε σηψαιμία.
Ο στρεπτόκοκκος δεν ανήκει στις λοιμώξεις που μελετώνται σε εβδομαδιαία βάση όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον RSV και την γρίπη οπότε δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία για την εμφάνιση των κρουσμάτων όμως ξέρουμε ότι πρόκειται για μια διεισδυτική νόσο που κάθε άνοιξη εμφανίζεται. Έχει προηγηθεί ο χειμώνας με τις αντίστοιχες λοιμώξεις που έχουν ταλαιπωρήσει το ανοσοποιητικό των παιδιών οπότε πιθανή προσβολή του παιδιού με ένα μικρόβιο σαν του στρεπτόκοκκου δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε οργανισμούς που δεν έχουν προλάβει να επανακάμψουν από πρότερες λοιμώξεις.»
«Παραδοσιακά καταγράφονται αρκετά κρούσματα στρεπτόκοκκου που σε περιπτώσεις τάξεων μπορεί και να εμφανίζει τάση επιδημίας. Για παράδειγμα σε τάξεις μεγαλύτερων παιδιών (άνω των 3 ετών) αν κάναμε έναν διαγνωστικό έλεγχο με strep test για τυχόν κρούσματα στρεπτόκοκκου μπορεί να ανιχνεύονταν αν υπήρχε όντως επιβεβαιωμένο κρούσμα, ότι το 1/3 των μαθητών ήταν θετικό στο μικρόβιο. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το παιδί που είναι θετικό στο μικρόβιο νοσεί. Αυτό αποδεικνύει όμως ότι τη μεγάλη διασπορά που ανέκαθεν υπήρχε αυτή την εποχή. Τώρα αυτό που φοβίζει τους γονείς είναι η ακραία μορφή που είναι και η πιο διεισδυτική του μικροβίου η οποία όπως κάθε σηψαιμία δεν μπορεί να την προλάβει κανείς. Σίγουρα είναι ραγδαία η εξέλιξη της για αυτό χρειάζεται προσοχή» σημειώνει η κα Παρδάλη.
Παράλληλα σχολιάζοντας τα μέτρα προφύλαξης μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στρεπτόκοκκου τόνισε ότι «Δεν έχουν νόημα οι απολυμάνσεις και η προληπτική αγωγή καθώς ο στρεπτόκοκκος αγαπάει να βρίσκεται σε κάποιους λαιμούς. Για παράδειγμα υπάρχουν άτομα που η χλωρίδα του οργανισμού τους είναι τέτοια που φιλοξενεί τον στρεπτόκοκκο εξ ου και αν κάνουμε πχ σε αυτές τις περιπτώσεις προληπτικά strep test και ανιχνεύσουμε θετικό παιδί και του δοθεί αγωγή, δεν αποκλείεται λίγο καιρό μετά την ίασή του να εμφανιστεί εκ νέου θετικό έχοντας ο λαιμός του εποικιστεί ξανά με το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου.»