Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επιβεβαίωσε και χθες στη συνάντηση με τη ΔΟΕ ότι έχουν δρομολογηθεί οι διορισμοί 10.000 εκπαιδευτικών με έμφαση την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ώστε τα μαθήματα στα σχολεία τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν με τα λιγότερα κενά.
Οι δεσμεύσεις Ζαχαράκη για νέους διορισμούς εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Αγωγή
Όπως επισημάνθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου έχουν γίνει ουσιαστικά και σταθερά βήματα με σταθερό προσανατολισμό προς την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, από την πλευρά της κυβέρνησης. Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 38.000 διορισμοί εκπαιδευτικών, ενισχύοντας την παρουσία μόνιμου προσωπικού στα σχολεία της χώρας. Επιπλέον, επανέλαβε τη δέσμευση για 10.000 νέους διορισμούς εντός του καλοκαιριού, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με δίκαιη κατανομή.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η α' φάση πρόσληψης αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια με αυτήν την Κυβέρνηση υλοποιείται εγκαίρως, πριν την έναρξη της σχολικής χρόνιας, γεγονός που επιτρέπει την ομαλή έναρξη της. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε η κα Ζαχαράκη την πρόθεση του Υπουργείου να μειωθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ της α’ και της β’ φάσης πρόσληψης στην κάλυψη των κενών. Επίσης δεσμεύτηκε για επίσπευση των διαδικασιών διορισμών στην Ειδική Αγωγή που πραγματοποιούνται μέσω του ΑΣΕΠ και υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά, όταν διατέλεσε Υφυπουργός Παιδείας, έγιναν διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και «αυτό θα συνεχιστεί προσφέροντας σταθερότητα τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές».
«Δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση για την αξιολόγηση»
Ερωτηθείσα για την πολύκροτη αξιολόγηση που αποτελεί σημείο αντίδρασης και διαφωνίας των εκπαιδευτικών η υπουργός ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι «δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση από το νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών».Επανέλαβε ότι η αξιολόγηση συνιστά κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου και δεν έχει τιμωρητική διάσταση αλλά αποσκοπεί στη βελτίωση και την ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου και απάντησε ότι εξετάζει μόνον επιμέρους βελτιώσεις που αφορούν στο γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας και στη βάση εισηγήσεων που έχουν ήδη ζητηθεί από τα στελέχη της εκπαίδευσης.
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός επιμόρφωσης για θεματα τα οποία θα προκύπτουν από τις προτάσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών και σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.