Παιδεία

Πανελλήνιες 2022: Αυτά είναι τα θέματα και οι απαντήσεις στην Έκθεση

Πανελλήνιες 2022: Αυτά είναι τα θέματα και οι απαντήσεις στην Έκθεση
Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλήνιες 2022 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ με το μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, δείτε τα θέματα στο Dnews.

Σε τρία κείμενα εξετάστηκαν την Παρασκευή οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΓΕΛ.

Ειδικότερα τα τρία κείμενα ήταν τα εξής:

Ένα απόσπασμα με τίτλο «Γιατί να μαθαίνουμε ιστορία;» από τον πρόλογο του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού υπό τον τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» (2022, εκδόσεις Επίκεντρο)
ένα απόσπασμα με τίτλο «Θυμάμαι, άρα ζω;» από την ομιλία της Κικής Δημουλά που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Εκλήθην ομιλήτρια» (2022, Εκδόσεις Ίκαρος, σσ. 156, 158, 159)
ένα απόσπασμα με τίτλο «Οικογενειακή ιστορία» από το διήγημα του Θανάση Βαλτινού υπό τον τίτλο «Επείγουσα ανάγκη ελέου» (2016, Εκδόσεις Εστία, σσ. 41, 42)

Σχολιασμός από το Μεθοδικό

Οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί του Μεθοδικό, στον σχολιασμό τους για το κατά πόσο εύκολα ή δύσκολα ήταν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας ανέφεραν πως «Τα ερωτήματα που τέθηκαν ανταποκρίνονται στο νέο τρόπο εξέτασης και εκτιμώνται ως βατά, όσον αφορά στην κατανόηση και την ανάπτυξή τους, αλλά εμπεριέχουν παράλληλα βαθμό υποκειμενικότητας στις απαντήσεις (ζητείται προσωπική άποψη) που πιθανόν να δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους.

Τα δύο μη λογοτεχνικά κείμενα γίνονται εύκολα κατανοητά από τους υποψηφίους και πυροδοτούν τη σκέψη τους, προσφέροντας ερεθίσματα για την παραγωγή γραπτού λόγου (Θέμα Δ), η οποία στηρίζεται στη βιωματική προσέγγιση του μαθητή, την οποία καλείται να καταθέσει σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του σχολείου. Οι μαθητές που δεν έχουν διαμορφώσει ολοκληρωμένη προσωπική άποψη και δεν έχουν εξασκηθεί να απαντούν με προσωπικό ύφος, αξιοποιώντας την κριτική τους σκέψη πιθανότατα να αντιμετώπισαν δυσκολίες στην διαμόρφωση του ύ

Δείτε τα θέματα και τι απαντήσεις αναλυτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ

NETWORK