Μέσα από τα σχόλια των μελών του φόρουμ που διαχειρίζομαι, θα προσπαθήσω να σας δώσω παρακάτω το κλίμα που επικρατούσε στη β’ φάση του εν λόγω διαγωνισμού καθώς και την όλη διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα.
Εννοείται ότι όσα θα ακολουθήσουν θα σας βοηθήσουν πολύ, ειδικά όσους έρχονται από μακριά και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη συμβουλή μου να παραβρεθούν σε προηγούμενες ημέρες και ομάδες πριν από τη δική τους ημέρα εξέτασης, προκειμένου να ακούσουν τον τρόπο που γίνονται οι ερωτήσεις, το πως απαντούν οι υποψήφιοι, να μάθουν από την όλη διαδικασία πως να κινηθούν κι εκείνοι όταν έρθει και η δική τους η σειρά.
Προφορικές εξετάσεις Α' Σειρά ΕΣΔΙ 2023:
Η αποχή ήταν σχεδόν μηδαμινή. Δεν υπήρξε καθυστέρηση κατά την έναρξη της διαδικασίας. Κάθε ομάδα αποτελούνταν από τριάντα (30) υποψηφίους, οι υπόλοιποι περίμεναν μέσα στην αίθουσα, υπομονετικά ενώ παρακολουθούσαν και την διαδικασία. Όταν ξεκίνησαν γίνονταν πολλές ερωτήσεις σε κάθε υποψήφιο.
Όποιος είχε μαζί του ανοικτό κινητό τον μηδένιζαν, ήταν σαν να μην ήρθε καθόλου για εξέταση. Είχαν πέσει πολλές ερωτήσεις τότε από τις σημειώσεις μου που είχα δημιουργήσει μόνο για την Α’ σειρά, αλλά ορισμένοι είχαν πάει αδιάβαστοι. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά, δεν υπήρχε προηγούμενο σε αυτό το είδος των εξετάσεων.
Στη πρώτη ομάδα, οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν από τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων στην αρχή. Ενώ πολλές ερωτήσεις ήταν και από το Σύνταγμα. Ειδικά από τις πρώτες διατάξεις του συντάγματος «έπεσαν» πολλές ερωτήσεις. Αυτό που είχε σημασία δεν ήταν οι υποψήφιοι να θυμούνται απέξω ολόκληρες διατάξεις αλλά να έχουν κατανοήσει τι είχαν διαβάσει και όταν αυτοί ερωτήθηκαν να καταλάβαιναν αμέσως τι έπρεπε να απαντήσουν.
Η Επιτροπή αποτελούνταν από έξι (6) δικαστές (μαζί με την Πρόεδρο) και ο κάθε ένας εξέταζε έναν κώδικα. Από την επόμενη ημέρα τα κινητά όλων παραδίδονταν πριν μπουν στην αίθουσα. Ερωτήσεις από διοικητική δικονομία και Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν λιγότερες. Όποιος δεν απαντούσε την ερώτηση σε έναν κώδικα, οι εξεταστές προχωρούσαν σε ερώτηση επόμενου κώδικα στον ίδιο υποψήφιο. Ενώ, οι ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν, η Επιτροπή ζητούσε να απαντηθούν από τους υπόλοιπους.
Είχαν και ερωτήσεις που τις έθεταν σε μορφή πρακτικού λ.χ. Έπιασε φωτιά στο ακροατήριο ποιος αποφασίζει για την αναστολή των εργασιών του δικαστηρίου ή το Ειρηνοδικείο Σπετσών δεν έχει ειρηνοδίκη, ποιος ζητά να τον αναπληρώσει και από ποιο δικαστήριο γίνεται αντικατάσταση. Στις εξετάσεις αυτές παίζει μεγάλο ρόλο και η θεά τύχη καθώς υποψήφιοι ερωτήθηκαν εύκολες σχετικά ερωτήσεις ενώ άλλοι περισσότερο δύσκολες (τουλάχιστο έτσι τις εξέλαβαν).
Στην Α΄ Σειρά, οι ερωτήσεις θεωρήθηκαν απαιτητικές από τους υποψήφιους. Υπήρχε πολύ άγχος, πράγμα που πρέπει να αποφεύγεται σε αυτήν την διαδικασία. Οι εξεταστές ήταν πάντως εξαιρετικοί, έδειχναν υπομονή και ήταν βοηθητικοί (στους περισσότερους), ενώ παράλληλα, ήταν εξίσου αυστηροί. Η Επιτροπή τους ενημέρωσε ότι τα γραπτά είχαν την μεγαλύτερη βαρύτητα, ωστόσο, στο τέλος, υπήρξαν υποψήφιοι που βρίσκονταν στους διορισθέντες και βρέθηκαν εκτός μετά την προφορική διαδικασία.
Και στην Α’ Σειρά οι βαθμοί ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους, πολλές ισοβαθμίες επίσης, και όλοι θεωρούσαν ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον πίνακα κατάταξης. Από την πρώτη ημέρα, η Επιτροπή έλεγε σε όλους ότι είχαν βγάλει πολλές ερωτήσεις με παραλλαγές και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πέσουν οι ίδιες κάθε ημέρα, αλλά αυτό τελικά δεν έγινε. Πολλές ερωτήσεις έγιναν από την Επιτροπή ξανά και ξανά μέχρι να απαντηθούν και όταν τελικά κάποιος απαντούσε αυτό που ήθελαν έλεγαν «Επιτέλους!».
Καθώς όλοι απαντούσαν αλλά δεν ήταν ολοκληρωμένες οι απαντήσεις και για αυτό συνέχιζαν την ίδια ερώτηση στον επόμενο. Υπήρξε και στην Α’ Σειρά μεγάλη ταλαιπωρία. Η όλη διαδικασία διαρκούσε για κάθε ομάδα ακόμα και τέσσερις (4) ώρες. Από τους εξεταστές, η Πρόεδρος αλλά και εκείνοι του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ήταν περισσότερο βοηθητικοί από τους υπόλοιπους.
Οι ερωτήσεις μου στο Σύνταγμα έπεφταν αυτολεξεί. Υπήρξε, ωστόσο ημέρα, όπου το 90% των ερωτήσεων στο Σύνταγμα ήταν συνδυαστικές. Έπρεπε δηλαδή να απαντήσεις γνωρίζοντας από δύο διατάξεις την απάντηση. Επίσης, υπήρξαν υποψήφιοι που σχεδόν δεν απάντησαν τίποτα ή τα είχαν «μπερδεμένα» στο μυαλό τους και απαντούσαν λάθος. Η Επιτροπή είχε ενημέρωση με το τι είχε σπουδάσει ο καθένας υποψήφιος. Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι κάθονταν όλοι με αλφαβητική σειρά. Ο κάθε εξεταστής/δικαστής βαθμολογούσε τον κάθε υποψήφιο από 0 έως 15, όπως και στα γραπτά. Η κάθε ομάδα των τριάντα (30) ατόμων χωρίζονταν στη συνέχεια ανά δέκα (10) άτομα και η εξέτασή τους διαρκούσε μία (1) περίπου ώρα.
Προφορικές εξετάσεις Β' Σειρά ΕΣΔΙ 2023:
Χρονοβόρα και εδώ η διαδικασία, η διάρκεια εξέτασης κάθε ομάδας διαρκούσε έως και 3,5 ώρες. Τους χώριζαν σε μικρότερες ομάδες (υποομάδες) των δεκαπέντε (15) ατόμων το κάθε ένα. Ρωτούσαν και στη Β’ σειρά μικρά πρακτικά, για εμένα αυτά είναι θεωρία στην πράξη, για να μην αγχώνεστε.
Οι απαντήσεις που έδιναν οι υποψήφιοι ήταν μονολεκτικές μέχρι μια πρόταση. Ρωτούσαν οτιδήποτε σε όλους τους κώδικες, επομένως όλα ήταν σημαντικά να τα γνωρίζει κανείς. Οι ερωτήσεις στους περισσότερους υποψηφίους ήταν βατές. Η Επιτροπή της Β’ Σειράς ήταν περισσότερο βοηθητική και ευγενική από την Επιτροπή της Α’ Σειράς. Το τελευταίο γκρουπ (υποομάδα) τελείωνε ξημερώματα (κατά τις μία).
Όλοι παρουσιάζονταν στην έναρξη και παραμένανε μέσα στην αίθουσα μέχρι να εξεταστούν. Γινόντουσαν και αλλαγές στις ημερομηνίες των προφορικών οπότε οι υποψήφιοι της επαρχίας εξετάζονταν στο πρώτο γκρουπ για να αποχωρήσουν νωρίτερα. Οι ερωτήσεις κάθε ημέρα επαναλαμβάνονταν καθώς η ύλη ήταν και είναι συγκεκριμένη. Οι πρώτοι που εξετάζονταν τις πρώτες δύο ημέρες είχαν προετοιμαστεί λιγότερο και δεν είχαν και την πληροφορία για το πως γίνεται η διαδικασία και αυτό ήταν αρνητικό στις περισσότερες φορές για την συνολική τους παρουσία στον διαγωνισμό.
Στο τελευταίο γκρουπ «πήγαιναν» όλες οι ερωτήσεις που δεν είχαν απαντηθεί από τα πρώτα γκρουπ και μπορεί να ήταν και οι περισσότερο απαιτητικές. Αυτό που ενδιέφερε την Επιτροπή ήταν η δομημένη απάντηση και με όρους νομικούς. Τις περισσότερες φορές οι ερωτήσεις ήταν απλής λογικής. Ειδικά στους πτυχιούχους της Νομικής η Επιτροπή ήταν περισσότερο επίμονη, και ζητούσε περισσότερα. Φέτος, καλό θα ήταν οι φίλοι μας νομικοί όταν ερωτηθούν να μην τους αναφέρουν ότι ασκούν το επάγγελμα, για να αποφεύγονται αυτές οι καταστάσεις.
Όποιος δεν απαντούσε μια ερώτηση, η Επιτροπή ξαναγύριζε σε εκείνον για να απαντήσει μια άλλη ερώτηση και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει τον εαυτό του. Υπήρχε μεγαλύτερη αποχή από την Α’ Σειρά. Γίνονταν επίσης διαλείμματα τριάντα (30) λεπτών, όταν τελείωναν με μια ομάδα. Οι ερωτήσεις γίνονταν ανά κώδικα όπως και στην Α’ Σειρά. Η βαθμολογία στη Β’ Σειρά ήταν από τη συνολική παρουσία ενός υποψηφίου σπουδαστή ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων και όχι μόνο από τα γραπτά και τα προφορικά.
Υπήρξαν εξεταστές που ήταν περισσότερο σύντομοι και διεκπεραιωτικοί, ωστόσο, υπήρξαν και εκείνοι όπως ο Πρόεδρος που επιθυμούσε να γνωρίζει ο κάθε υποψήφιος περισσότερα και από εκτός ύλης, ειδικά από τους υποψηφίους νομικούς όπου ρωτούσε ακόμα και ορισμούς λ.χ. τι είναι η εκκρεμοδικία.
Στις πρώτες θέσεις του κάθε γκρουπ (υποομάδας) οι ερωτήσεις ήταν περισσότερο εύκολες ενώ στη συνέχεια δυσκόλευαν τα πράγματα για τους υπόλοιπους υποψηφίους. Ο Πρόεδρος είχε σε όλα τα γκρουπ μια διδακτική διάθεση, δεν ήθελε να φύγουν οι υποψήφιοι δίχως να έχουν κατανοήσει την όλη διαδικασία.
Σε κάποια γκρουπ (υποομάδες) ξεκινούσαν μια ερώτηση στον 1ο εξεταζόμενο, έφταναν με την ίδια ερώτηση έως τον 7ο – 8ο εξεταζόμενο κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν κύκλο, και στη συνέχεια, ξεκινούσαν έναν νέο κύκλο ερωτήσεων κάνοντας στον 7ο – 8ο εξεταζόμενο μιας ανάλογης δυσκολίας ερώτηση με αυτήν που είχαν κάνει αρχικά στον 1ο εξεταζόμενο. Πρακτικά, αυτό σήμαινε ότι, όποιος βρίσκονταν στην 14η – 15η θέση δεν ήταν καταδικασμένος να μην περάσει.
Το κλίμα σε γενικές γραμμές ήταν θετικό και τα μέλη της Επιτροπής έδειχναν κατανόηση και είχαν διάθεση να βοηθήσουν, ήταν πολύ επεξηγηματικοί και καθόλου αγχωτικοί. Σημειώνεται ότι κάποιοι υποψήφιοι ανέφεραν για κάποιες ερωτήσεις εκτός ύλης, καθώς είχαν «κορεστεί» οι ερωτήσεις με τις ημέρες.
Αν κάποιος δεν απαντούσε σωστά, του δίνονταν η ευκαιρία να απαντήσει κάποια άλλη ερώτηση όπως ειπώθηκε και παραπάνω, ακόμα και σηκώνοντας το χέρι όταν δεν απαντούσε άλλος εξεταζόμενος, ενώ αυτό δεν συνέβη στην Α’ Σειρά. Τέλος, όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από την εμπειρία τους αυτή αν και ήταν κουραστική.
Εύχομαι παιδιά να σας βοήθησα με τα παραπάνω και να πήρα μακριά από εσάς λίγο από το άγχος για το πως θα εξεταστείτε. Έμεινε το άγχος των απαντήσεων αλλά θα το ξεπεράσουμε κι αυτό μέρα με τη μέρα.