Οικονομία

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής Φωτογραφία: pexels
Το νέο αυτό τέλος αντικαθιστά το ισχύον τέλος χαρτοσήμου από την 1η Ιανουαρίου 2025 και υπολογίζεται βάσει του ποσού του κεφαλαίου του δανείου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τόκοι.

Κερδισμένους και χαμένους από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής 2,4% που θα επιβληθεί σε όλα τα επιχειρηματικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των ομολογιακών δανείων που εκδίδουν ανώνυμες εταιρείες, θα προκαλέσει η ψήφιση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Το νέο αυτό τέλος αντικαθιστά το ισχύον τέλος χαρτοσήμου από την 1η Ιανουαρίου 2025 και υπολογίζεται βάσει του ποσού του κεφαλαίου του δανείου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τόκοι. Παράλληλα, το ανώτατο όριο επιβολής του τέλους καθορίζεται στα 150.000 ευρώ ανά δάνειο, γεγονός που σημαίνει ότι για δάνεια άνω των 6,25 εκατ. ευρώ δεν επιβάλλεται τέλος για το υπερβάλλον ποσό.

Η νομοθετική πρόταση ορίζει επίσης ότι υπεύθυνος για την καταβολή του τέλους είναι ο οφειλέτης του δανείου. Ωστόσο, εξαιρούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις από την επιβολή του ψηφιακού τέλους, όπως τα τραπεζικά δάνεια που χορηγούνται από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τα ομολογιακά δάνεια για το ποσό του δανείου που αντιστοιχεί στις ομολογίες που αποκτώνται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, εξαιρούνται τα δάνεια όπου ο δανειολήπτης είναι νομικό πρόσωπο με υποχρεώσεις εξόφλησης σε εγκατάσταση του στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τα ομολογιακά δάνεια δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου. Η πρόταση για επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής στα ομολογιακά δάνεια ενδέχεται να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ειδικά σε ενδοομιλικές συναλλαγές.

Επιπλέον, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της ρύθμισης με την οδηγία 2008/7/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει την επιβολή έμμεσων φόρων σε δάνεια με τη μορφή έκδοσης ομολογιών.