Οικονομία

Αναδρομικά: Τι πρέπει να προσέξετε στις τροποποιητικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Τι πρέπει να προσέξετε στις τροποποιητικές δηλώσεις
Μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν την περίοδο 2015-2021.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την πλατφόρμα για τις δηλώσεις αυτές για τα αναδρομικά, με προθεσμία υποβολής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Τα αναδρομικά αφορούν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, είτε έπειτα από δικαστικές αποφάσεις είτε όχι, καθώς και αμοιβές από απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ και επιδόματα ανεργίας που καταβλήθηκαν μεταγενέστερα του έτους στο οποίο ανάγονται.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2023. Για παράδειγμα, για αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2023 και αφορούν το έτος 2021, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν το έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το 2022. Με την υποβολή κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Στη δήλωση αναδρομικών, τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης άλλων κωδικών. Για τροποποίηση άλλων στοιχείων, απαιτείται ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα, μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ, να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τις τροποποιητικές δηλώσεις είτε εφάπαξ είτε σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ αναφέρουν τα εξής:

1. Εισπράξατε εισοδήματα και τόκους βάσει δικαστικής απόφασης για προηγούμενα έτη. Τα εισοδήματα δηλώνονται με τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν, ενώ οι τόκοι δηλώνονται στο έτος που εισπράχθηκαν.

2. Εισπράξατε αναδρομικά συντάξεων. Υποβάλλετε ηλεκτρονικά τις δηλώσεις αναδρομικών, επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής. Για το φορολογικό έτος 2017, επιλέγετε ως έτος υποβολής το 2018 και υποβάλετε τροποποιητική δήλωση και δήλωση αναδρομικών Ε1.

3. Διαθέτετε χειρόγραφη βεβαίωση για αναδρομικά ποσά μισθών χωρίς επιλογή υποβολής δήλωσης αναδρομικών Ε1. Η επιλογή αυτή είναι ενεργή μόνο για φορολογούμενους με ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το 2015 κι έπειτα. Αλλιώς, η υποβολή γίνεται στην αρμόδια υπηρεσία.

4. Τροποποίηση κωδικών που δεν σχετίζονται με αναδρομικές αποδοχές δεν είναι δυνατή. Για άλλες τροποποιήσεις, υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

NETWORK