Οικονομία

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν να βάζουν «λουκέτο» ηλεκτρονικά µέσω πλατφόρμας

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν να βάζουν «λουκέτο» ηλεκτρονικά µέσω πλατφόρμας Φωτογραφία: intime
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωράει σε πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών διακοπής εργασιών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Τις επόμενες ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πραγματοποιούν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, μέσω μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας.

Το νέο αυτό σύστημα θα προσφέρει αυξημένη αυτοματοποίηση και μειωμένες απαιτήσεις σε δικαιολογητικά σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα.

Η φορολογική διοίκηση θα αξιολογεί αυτόματα αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διακοπή των εργασιών, ενώ η διαδικασία θα είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Η διαδικασία για την έγκριση της διακοπής θα βασίζεται στην αυτόματη επαλήθευση από το σύστημα. Για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις, η έγκριση θα γίνεται άμεσα, ενώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, το σύστημα θα ελέγχει την ακρίβεια των δηλωμένων ημερομηνιών και αν υπάρχουν μεταγενέστερες συναλλαγές ή νέες φορολογικές υποχρεώσεις. Μετά την επιβεβαίωση όλων των παραπάνω, θα δίνεται η τελική έγκριση για τη διακοπή των εργασιών.

Σήμερα, η διαδικασία διακοπής ξεκινά ηλεκτρονικά αλλά απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση για την ολοκλήρωσή της.

Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, αυτή η ανάγκη θα εξαλειφθεί, αν και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Μπλοκ τιμολογίων και βιβλία εσόδων-εξόδων.
  • Έντυπο μεταβολής στοιχείων Δ211 και έντυπο διακοπής εργασιών.
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
  • Υπεύθυνη δήλωση για την απουσία πάγιων ή εμπορεύσιμων αποθεμάτων.