Οικονομία

POS: Από 1.500 έως 300.000 τα πρόστιμα για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό

POS: Από 1.500 έως 300.000 τα πρόστιμα για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό Φωτογραφία: INTIME
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί την επιβολή τσουχτερών προστίμων για τρεις τύπους προσφοράς υπηρεσιών τερματικών σημείων πώλησης (POS): για την εγκατάσταση, τη διασύνδεση και το λογισμικό.

Όλο αυτό με τα πρόστιμα γίνεται, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασύνδεσης και να αποφευχθούν νέες παρατάσεις, εκτός αν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, πρόκειται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας μια τροπολογία και μια υπουργική απόφαση, με τις οποίες θα καθορίζονται τρείς διαφορετικές κατηγορίες προστίμων.

Η πρώτη κατηγορία αφορά όσους δεν διασυνδέσουν έγκαιρα τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά τους. Πρόκειται για τους παλαιούς χρήστες τερματικών POS που δεν προχώρησαν στη διασύνδεσή τους πριν από την επέκταση σε 35 νέους κλάδους από τις αρχές του έτους.

Για αυτούς τους χρήστες, η προθεσμία διασύνδεσης λήγει στις 29 Φεβρουαρίου.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπό έκδοση υπουργική απόφαση προβλέπει πρόστιμα 10.000 ευρώ για χρήστες που χρησιμοποιούν απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ για χρήστες που χρησιμοποιούν διπλογραφικά βιβλία.

Αν η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου για τη διασύνδεση ταμειακών και POS δεν αλλάξει, τα νέα πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά τους παρόχους που δεν θα αναβαθμίσουν εντός προθεσμίας (29 Φεβρουαρίου) το λογισμικό τους, οι κυρώσεις είναι ακόμα πιο αυστηρές.

  • Το πρόστιμο για τη μη έγκαιρη αναβάθμιση του λογισμικού για τους παρόχους ξεκινά από 200.000 ευρώ και φτάνει έως τις 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Οι 35 εταιρείες - πάροχοι έχουν λάβει εγκαίρως την ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δικαιολογίες λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η τρίτη «ταχύτητα» προστίμων αφορά τους 35 νέους κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε η απαίτηση χρήσης POS, συμπεριλαμβανομένων περιπτερά, ταξί, λαϊκών και ασφαλιστικών πρακτόρων.

Η προθεσμία για την προμήθεια POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου, με την ενδεχόμενη μη επιβολή προστίμων μέχρι το τέλος Μαρτίου εάν έχει γίνει η παραλαβή αλλά όχι η εγκατάσταση.

Από την 1η Απριλίου, η μη εγκατάσταση POS στους 35 νέους κλάδους επιφέρει πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ ακολουθεί και το πολλαπλάσιο πρόστιμο για την απουσία διασύνδεσης.