Οικονομία

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
Ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου η δημόσια πρόταση που απευθύνεται στην ελληνική αγορά για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που ελέγχει το ΤΑΙΠΕ∆.

Το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια εγγραφή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι σχετικές διαδικασίες ήδη τρέχουν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει το ενημερωτικό δελτίο, η έναρξη της δημόσιας προσφοράς που απευθύνεται στην ελληνική αγορά θα ξεκινήσει σήμερα, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, και θα ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου.
Ο καθορισμός της τιμής διάθεσης θα γίνει εκείνη την ημέρα, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου, ενώ την επομένη, 2 του μηνός, θα γίνει η ανακοίνωση για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης στο ημερήσιο δελτίο τιμών του Χρηματιστηρίου.

Η τιμή διάθεσης της μετοχής θα κινηθεί στο εύρος των 7-8,2 ευρώ.

Αναλυτικά αποτελέσματα σχετικά με την εξέλιξη της ελληνικής δημόσιας προσφοράς θα ανακοινωθούν στις 6 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα αποδεσμευθούν και τα δεσμευμένα κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών και θα ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών. Αυτή σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου.

Ως τελευταία ημέρα για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης πώλησης μετοχών έχει προσδιοριστεί η 15η Μαρτίου. Διεθνείς ανάδοχοι και συντονιστές της έκδοσης είναι η Bank of America και η Morgan Stanley.
Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (από πλευράς συνολικών εσόδων) στην Ελλάδα τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια.

Η εταιρεία διοικείται και λειτουργεί ως εμπορική επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, με το Δημόσιο να κατέχει το 55% των μετοχών, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30% και του Υπερταμείου που κατέχει το 25%. Η Avialliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, κατέχει σήμερα λίγο πάνω από το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.

Η δημόσια προσφορά συνίσταται σε δευτερογενή πώληση όλων των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (30%) σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και επιλέξιμους διεθνείς θεσμικούς. Ο ΔΑΑ δεν θα αντλήσει νέα κεφάλαια. Η Avialliance έχει δικαίωμα αγοράς του 10% της έκδοσης και η οικογένεια Κοπελούζου του 1%.

Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το management) προβλέπει το δικαίωμα της δεύτερης να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο, το προαναφερθέν επιπλέον ποσοστό 10%, αλλά με εύλογο υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά τη δημόσια εγγραφή.