Οικονομία

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΚΟΤ: Προβλήματα στην ΗΔΙΚΑ με την αίτηση

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΚΟΤ: Προβλήματα στην ΗΔΙΚΑ με την αίτηση
Νωρίς το πρωί άνοιξε η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ, και λίγο αργότερα «έπεσε» αφήνοντας εκτός πολίτες που περίμεναν να κάνουν την αίτηση.

Ενώ το πρωί έτρεχαν οι αιτήσεις κανονικά για το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ, τώρα αν κάποιος προσπαθήσει να μπει στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ βγάζει το μήνυμα ότι γίνεται «Αναβάθμιση συστήματος για την επεξεργασία αιτήσεων ΚΟΤ-Β με τα οικονομικά στοιχεία του 2022 - Προσωρινά εκτός λειτουργίας».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΟΤ

Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ξανά ανοίξουν οι αιτήσεις το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ, αλλά όσοι είναι δικαιούχοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα idika.gr, και να «τσεκάρουν» αν έχει ανέβει ξανά οι πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κάνουν αιτήσεις.

Πώς θα ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε 6 βήματα

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Δείτε εδώ πώς θα κάνετε την αίτηση βήμα -βήμα