Μεγάλη απάτη έστησαν επιτήδειοι οι οποίοι προσποιούμενοι τους λογιστές παρίσταναν οτι προσφέρουν βοήθεια σε δικαιούχους για να εξαργυρώσουν voucher όπως το Fuel Pass και το Market Pass και τελικά ξάφριζαν μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τοπυς.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Οι επιτήδειοι έστελναν ένα υπερσύνδεσμο στους πολίτες ο οποίος έμοιαζε με αυτόν των τραπεζων και τους ζητούσαν να καταχωρίσουν τους κωδικούς τους. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τραπεζικές κάρτες money mules, ευάλωτων δηλαδή πολιτών όπως άπορων και χρηστών ναρκωτικών μετέφεραν στις κάρτες τους μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία έβγαζαν στη συνέχεια από τα ΑΤΜ. Συνολικά συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία 233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.
Τα άτομα αυτά (money mules), φέρονται να συμφωνούσαν για την παροχή των βιβλιαρίων ή των τραπεζικών τους καρτών στους δράστες, ώστε εκεί να μεταφέρονται τα χρήματά τους. Η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Στο πλαίσιο της εξιχνίασης, συνελήφθησαν 15 άτομα και αναζητούνται ακόμη 34 -όλοι Έλληνες- και ένας υπήκοος Αλβανίας. Σε βάρος όλων σχηματίστηκε δικογραφία. Τα θύματα τους ήταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κέρκυρα.
Στην κατοχή των δραστών αλλά και από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: πιστόλι αγνώστου διαμετρήματος με γεμιστήρα και τρία φυσίγγια, πιστόλι κρότου αερίου με φυσίγγιο, κυνηγετικό όπλο για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο τμήμα Ασφάλειας Μαραθώνος, αστυνομική ράβδος, 6 ΙΧ αυτοκίνητα, διαβατήριο, 75 κινητά τηλέφωνα, 20 λάπτοπ, 84 κάρτες κινητής τηλεφωνίας, 8.310 ευρώ, 10 βιβλιάρια καταθέσεων, 38 χρεωστικές κάρτες, άδειο χρηματοκιβώτιο, 2 usb, 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, κοσμήματα και αποδεικτικά έγγραφα μεταφοράς χρημάτων.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας, αλλά και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κ. Μακεδονίας, Πέτρος Τάνος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και στην εξιχνίαση της υπόθεσης